Kysnutý kapustový beľuš fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 7. augusta 2015
Kysnutý kapustový beľuš (fotorecept)
Foto: olinecka

Beľuše u nás sú veľmi obľubené pripomínaju mi moje detstvo , jablkovy alebo kapustový.Dnes je kapustový.Najlepšie ich napiekla moja mamka a mi detí sme sa nevedeli dočkať.

40 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
300 ml
2 PL
na chuť
4 PL
2 ks
1 ks
1 ks
Plnka:
5 PL
podľa chuti
1
na potretie cesta
na posýpanie
0,5 - 1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Droždie dáme nakysnuť do vlažného mlieka,kde sme pridali soľ a cukor.Múku ,olej,žltky,vajce dáme do väčšej misy ,kde postupne pridáme nakysnuté droždie.Cesto dobré vypracujeme drevenou varechou vrch posypeme múkou, dáme na teplé miesto nakysnuť.

  2. 2

    Pripravíme plnku,kapustu pokrájame nadrobno,cukor skaramelizujeme zalejeme trochou vody .Postupne pridáme kapustu,ktorú udusíme do mäkka asi 15 -20minút primiešame citrónovú šťavu podľa chuti a škoricový cukor.Plnku necháme vychladnúť.Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Kysnutý kapustový beľuš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na rovnaké bochniky,ktoré rozvaľkame natenko.Nanesieme plnku a preložime druhý rozvaľkaný plat.Vrch potrieme olejom pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút do zlatista.

    Kysnutý kapustový beľuš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený beľuš ešte horúci potrieme olejom a necháme vychladnúť.Vychladnutý poprašíme práškovým cukrom.Všetkym prajem dobrú chuť.

    Kysnutý kapustový beľuš (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Juj,či si mi narobila chute:-) @olinecka pekné a chutné beľuše si napiekla,vyzerajú veľmi vlacne,určite dobré cesto a kvalitne vypracované.Robievam kapustové osuchy,ale príprava Tvojej plnky ma zaujala tak urobím podľa Teba.
Stary recept ako ludstvo same,ale neustale aktualny s roznymi obmenami plniek.Tiez sme davali korenie do plnky,nejako to zvyrazni chut kapusty a kapustu by som oprazila naoleji s pridanim masla ci Gee.Sikovna gazdinka,posli kusok.5
@olinecka neodolala som :-) beľuše napecene, prešli
" ochutnavkou " a fakt,môžem odporučiť, sú vyborne,teda boli,lebo časť už " odcestovala" k vode .Zaradujem medzi obľúbené.Ďakujem za rcp. aj inspiraciu.Pekný letný deň želám.
@olinecka , si veľmi šikovná, tá fotka je na zjedenie!:-) ani neviem, či mám radšej jablkové alebo kapustové, oba sú fantastické, maminka často piekla, kým sme boli doma, teraz už málo pečie, vždy som sa na ne tešila:-)

Pridaj komentár k receptu: