Foto: olinecka
Beľuše u nás sú veľmi obľubené pripomínaju mi moje detstvo , jablkovy alebo kapustový.Dnes je kapustový.Najlepšie ich napiekla moja mamka a mi detí sme Zobraziť celý popisBeľuše u nás sú veľmi obľubené pripomínaju mi moje detstvo , jablkovy alebo kapustový.Dnes je kapustový.Najlepšie ich napiekla moja mamka a mi detí sme sa nevedeli dočkať.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
300 ml |
|
2 PL |
|
na chuť |
|
4 PL |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
5 PL |
|
podľa chuti |
|
1 |
|
|
|
na potretie cesta |
|
na posýpanie |
|
0,5 - 1 dcl |
|
Postup
-
1
Droždie dáme nakysnuť do vlažného mlieka,kde sme pridali soľ a cukor.Múku ,olej,žltky,vajce dáme do väčšej misy ,kde postupne pridáme nakysnuté droždie.Cesto dobré vypracujeme drevenou varechou vrch posypeme múkou, dáme na teplé miesto nakysnuť.
- 2
Pripravíme plnku,kapustu pokrájame nadrobno,cukor skaramelizujeme zalejeme trochou vody .Postupne pridáme kapustu,ktorú udusíme do mäkka asi 15 -20minút primiešame citrónovú šťavu podľa chuti a škoricový cukor.Plnku necháme vychladnúť.Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku.
- 3
Cesto rozdelíme na rovnaké bochniky,ktoré rozvaľkame natenko.Nanesieme plnku a preložime druhý rozvaľkaný plat.Vrch potrieme olejom pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút do zlatista.
- 4
Upečený beľuš ešte horúci potrieme olejom a necháme vychladnúť.Vychladnutý poprašíme práškovým cukrom.Všetkym prajem dobrú chuť.
- 2
@terinka55 ,veru sa podaril!!!!
@ubka vyskúšaj ,neoľutuješ!!!!Prajem Vám krásny večer.
my máme radšej akože "pagáče..buchty.." s kapustovou plnkou..kvôli okrajom..
moja babka takto robila..so zemiakovou plnkou..ako @an čička:
varecha.pravda.sk/recepty/beluse-fotorecept/19824-recept....
@kimlo ,veru super sú beľuše!!!
@finczi ,skús upeč a neoľutujš!!
@radost ,konce,boky z beľu ša už nie sú.Manžel ich zjedol má rád!!!
Krásny večer, Varechači!!!
" ochutnavkou " a fakt,môžem odporučiť, sú vyborne,teda boli,lebo časť už " odcestovala" k vode .Zaradujem medzi obľúbené.Ďakujem za rcp. aj inspiraciu.Pekný letný deň želám.
ochutené mleté mäso ,ale aj na sladko určite vyskušam