Kysnutý kapustový beľuš (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Beľuše u nás sú veľmi obľubené pripomínaju mi moje detstvo , jablkovy alebo kapustový.Dnes je kapustový.Najlepšie ich napiekla moja mamka a mi detí sme sa nevedeli dočkať.
40 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Droždie dáme nakysnuť do vlažného mlieka,kde sme pridali soľ a cukor.Múku ,olej,žltky,vajce dáme do väčšej misy ,kde postupne pridáme nakysnuté droždie.Cesto dobré vypracujeme drevenou varechou vrch posypeme múkou, dáme na teplé miesto nakysnuť.
- Pripravíme plnku,kapustu pokrájame nadrobno,cukor skaramelizujeme zalejeme trochou vody .Postupne pridáme kapustu,ktorú udusíme do mäkka asi 15 -20minút primiešame citrónovú šťavu podľa chuti a škoricový cukor.Plnku necháme vychladnúť.Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na rovnaké bochniky,ktoré rozvaľkame natenko.Nanesieme plnku a preložime druhý rozvaľkaný plat.Vrch potrieme olejom pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút do zlatista.
- Upečený beľuš ešte horúci potrieme olejom a necháme vychladnúť.Vychladnutý poprašíme práškovým cukrom.Všetkym prajem dobrú chuť.