Kysnutý kapustový beľuš (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Beľuše u nás sú veľmi obľubené pripomínaju mi moje detstvo , jablkovy alebo kapustový.Dnes je kapustový.Najlepšie ich napiekla moja mamka a mi detí sme sa nevedeli dočkať.

40 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Droždie dáme nakysnuť do vlažného mlieka,kde sme pridali soľ a cukor.Múku ,olej,žltky,vajce dáme do väčšej misy ,kde postupne pridáme nakysnuté droždie.Cesto dobré vypracujeme drevenou varechou vrch posypeme múkou, dáme na teplé miesto nakysnuť.
  2. Pripravíme plnku,kapustu pokrájame nadrobno,cukor skaramelizujeme zalejeme trochou vody .Postupne pridáme kapustu,ktorú udusíme do mäkka asi 15 -20minút primiešame citrónovú šťavu podľa chuti a škoricový cukor.Plnku necháme vychladnúť.Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú pracovnú dosku.
  3. Cesto rozdelíme na rovnaké bochniky,ktoré rozvaľkame natenko.Nanesieme plnku a preložime druhý rozvaľkaný plat.Vrch potrieme olejom pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút do zlatista.
  4. Upečený beľuš ešte horúci potrieme olejom a necháme vychladnúť.Vychladnutý poprašíme práškovým cukrom.Všetkym prajem dobrú chuť.