Beľuše fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 1. septembra 2011
Beľuše (fotorecept)
Foto: ancicka

Beľuše sa piekli od pradávna.Robili sa zo zemiakmi - na sladko,na slano,s kapustou - kyslou,sladkou.Piekli sa v rúre na plechu.Môže sa piecť aj na Zobraziť celý popisBeľuše sa piekli od pradávna.Robili sa zo zemiakmi - na sladko,na slano,s kapustou - kyslou,sladkou.Piekli sa v rúre na plechu.Môže sa piecť aj na panvici.Ja som si takýto spôsob pečenia beľuší obľúbila a väčšinov ich robím takto. Kto má rád múčné jedla,tak si ich obľúbi.

8-10
porcií
1 h minút
príprava

Suroviny

Cesto:
1/2 kg
1/2 kocky
250 ml
1 ks
2 PL
2 čl
1/2 sačku
1/2 dl
Na plnku:
asi 70 dkg
podľa chutí
podľa chutí
1 ks
podľa chutí
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto, si vypracujeme hladké,tuhšie cesto a necháme vykysnuť.My máme najradšej zo zemiakmi.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky si klasicky uvaríme vo vode,podúsime,osolíme .Kto nemá rád sladké ,tak pridá iba mätku záhradnú -"kurtošku".Ale kto má rád sladké,tak môže pridať podľa chutí škoricový cukor a cukru.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto vyvaľame na doske a rozdelíme na 10 ks. Ja mám panvicu s priemerom 26 cm.Kto má menšiu,ta urobí viac.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobime guľky...

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto troška zatlačíme a dám e naň zemiaky.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky pekne zabalíme cestom,

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom každú guľku vyvaľkáme vo veľkosti panvice.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Panvicu potrieme olejom a dáme naň vyvaľkané cesto.Pečieme ako placky.Cesto sa pekne nadvihna,ako pri pečení v rúre.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked je pekne upečené,obrátime a upečieme aj z druhej strany.Takto postupne upečieme všetky.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pre doplnenie tohto receptu,som urobila aj beľuše pečené v rúre.Cesto si rozdelíme na polovicu,zemiaky tak isto a zemiaky zabalíme do cesta.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Položíme na pomastený plech ,troška ho pritlačíme rukou,

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a na plechu potom valčekom rovnomerne rozvaľkáme na celý plech.Potom popicháme vidličkou.Nemusíte sa báť cesto sa netrhá.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pečieme do zlatistá na 200°C a po upečení potrieme spraženým maslom.Kto má rád sladké,tak si môže maslo jemne osladiť.Pokrájam a ešte teplé môžme konzumovať.Výborne chutí aj za studená.

    Beľuše (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

bogar
a ta plnka sa zmiesa s cestom alebo je vo vnutri trosku som nepochopila :) ale vyzera to straaasne na zjedenie :) hned by som si dala :)
danculka
prečítala som si,tá plnka je na sladko?,,,tak asi nebude pasovať kyslé mlieko..ha,ha,ha..
tinca
nepoznám toto jedlo, to je asi nejaké národné, ale máš ich pekné
anninkka
zaujimave ešte som niečo take nejedla vyskušam a ukladam do kk
sonulienka
aj moja svokra robila niečo podobné ale nie na sladko a jedávali to na raňajky s bielou kávou /ak to ešte niekto pozná/ a vidím, že aj na sladko by sa k tomu hodilo aspoň mne mám rada škoricu.Ukladám do KK a vyskúšam
tothka
@ancicka zase pre mňa niečo nové, neznáme .Ukladám a verím, že naozaj aj vyskúšam.
ancicka
@bogar ,v bode 6 je uvedené,zemiaky zabalíme cesto.Vznikne guľka,v ktorej sú zemiaky.každú goľku potom vyvaľkaš vo veľlosti panvice.Ked sa upečie tak tie zamiaky sú perne v strede.Vyskúšaj,je to jednoduché.
@danculka ,v úvode píšem ,že sa dá na sladko,ale aj na slano,podľa ľubovôle.
tetrisss
Tak toto teda nepoznam, ale moze to byt veeelmi dobre. Inak je to zaujimave, je to takmer ako Miskine indicke placky.
tetrisss
Este sa chcem opytat, da sa to plnit aj niecim inym ako zemiakmi?
ancicka
@tinca ,neviem či národné,ale regionálné určite,lebo na spiši sú beľuše v obľube.
@anninkka ,@sonulienka ,@thotka ,dakujem,Vyskúšajte!Ono to není až také veľmi sladké,každy si môže urobiť podľa svojej chutí.
My to jeme na obed + polievka,/dnes bola paradajkova z čerstvých/,teplé,ale výborné su aj studené.Väčšinou robím z kila múky,aby bolo na večeru,ale aj na raňajky sú výborné.
ancicka
@tetris ,da sa plniť aj zo sladkov,kyslou kapustou,bryndzou,ako pirohy,zemiaky na slano.Väčšinou čo ja viem tak pečú zo zemiakmi.
yanah
krásny a veľmi zaujímavý recept, najviac sa mi páči ten názov "beľuše" ... ja ich robievam na slano, ako náplň dávam zemiaky z osmaženou cibuľkou (mám tu na vareche recept), nasladko som ich ešte nikdy nerobila, musím vyskúšať :)
ancicka
@yanah ,veru našla som tie tvoje.Neviem,ako som to prehliadla.Tie staré jedla,ktoré varili ešte naše babky,boli veľmi dobré a chutné.
yanah
@ancicka , ... tieto "beľuše" (u nás sa volajú len jednoducho osúchy alebo posúchy) sa kedysi robili asi v každom kraji, len s rôznymi plnkami a pod rôznymi názvami ... mám veľmi rada starodávne recepty a tvoje "beľuše" so škoricou a mätou sú parádne !!!
huck
Tak toto jedlo mi je celkom nezname... Z ktoreho kraja je jeho povod? Možnosa skryva aj pod nejakym inym menom? To určite musim vyskušat! Strašne som zvedava. :)
bigkokr
ja to vobec nepoznam ale moze to byt dobre ako priloha k fazulovej polievke ked to bude na slano u nas sa jedia podobne placky
palokuchki
Recept sa mi paci, je to novota pre mna. Ukladam si ho a vyskusam aj na slano.
kuchticka
Ja tento recept urcite vyskusam a to co najskor, lebo mam taketo jedla velmi rada. @ancicka , vdaka za recept. Uz som tu podobny recept citala a mam v KK, pridam i tvoj.
ancicka
Dakujem veľmi pekne za milé komentáre.Vyskúšajte a určite budete spokojný.@kuchti čka,daj potom vedieť ako chutili.
pivonka
Ja sa pripájam k varecháčkam, pre ktoré je toto jedlo úplnou novinkou. Tvoje beľuše vyzerajú krásne, lákavo a niekedy ich isto vyskúšam. Určite vyžadujú zručnosť, obávam sa, že pri vaľkaní vytlačím zemiakovú plnku z cesta von.
tatranka
Je to niečo nové,zaujímavé.Ty to máš na sladko,ale ako píšeš dá sa aj s bryndzou a kapustou plniť.Manželovi by to asi vyhovalo na slano.Uložím si tvoj recept.A niekedy v zime určite vyskúšam.Pekne spracovaný recept.Prinášaš sem kopec nového a nepoznaného.
ancicka
@pivonka ,není to až také náročné.Neboj sa tá plnka sa navytlačí.ked vaľkáš guľku,tak sa pekne rozloží a po upečení je pekne v prostriedku.
@tatranka ,dakujem,ono to zasa nieje až také sladké.Ja to robím tak jemne sladké./neviem to inač povedať,ale asi vieš ako to myslím/.
Ked robím z bryndzou,tak bryndzu tiež miešam zo zemiakmi,tak ako na pirohy.Ked z kapustou,tak ju udumstujem ,ako na halušky a plním tak len aby bola príchuť tej kapusty,nie zasa moc veľa.
kata50
@ancicka , moja maminka to robí plnené sladkou kapustou( osolené a okorenené ) a voláme ich "KAPUŠNÍKY" . Pečú sa na liatinovej platni napr. ako lokše. Je to naozaj starý a výborný recept.
babi
ja to tiež poznám s kapustou a je to výborné, a zo zemiakmi - ale na slano musím skúsiť, je to zaujímavé.
bejaja
zaujimavý recept, nepoznám to, určite ho vyskúšam.
ancicka
@tinca ,sa pítala,či je to národné jedlo.Ja som si myslela,že regionálne,ale @babi , a @bejaja ,mi potvrdili,že asi to bolo národne a hlavne ho poznali naše staré mamy.
jerica
Recept ukladám , určite si nenechám újsť s tou kapustou .
babi
@ancicka máš pravdu, toto je recept , ktorý poznám z detstava a dodnes ho robievam. Kapusta musí byť aj osladená /jemne/ aj okorenená a jedna staršia pani -skvelá kuchárka- mi poradila ,pridať tam aj trochu škorice, dodá jej to výbornú chuť
kuchticka
@ancicka , dnes som poprve robila tvoje BELUSE iba na slano ako peilohu ku zbytkom opecenych kuracoch pesiciek. Piekla som prave zemlicky z celozrnnej muky. Vykysnute cesto som rozdelila na dve polovicky z jednej boly zemle a druhu polovicku cesta som rozdelila na mensie kusky a plnila s nadievkou: uvarene popucene zemiaky, sol, c. korenie, ligurcekove listky posekane na drobno, jedno vajicko a tymto som naplnilla tie pagaciky a upiekla v rure vedla zemliciek. velmi nam chutily. Prave prisiel na navstevu syn, tak sme mali spolu neobycajnu, dobru veceru.
ancicka
@kuchticka ,potešila si ma,že si tak skoro zareagovala a vyskúšala.O to viac som rada,že vám chutilo.
@babi ,Tak do kapusty ma nikdy nenapadlo dať škoricu.Večšinov robím ako vravíš,ale človek sa učí celý život.Vdaka,určite ,ked najbližšie budem robiť beľuše,tak zo sladkou kapustou a škoricou.
valeri
@ancicka , fakticky vyzerajú veľmi dobre, nepoznám toto jedlo, ale ako dieťa som jedávala u starkej niečo veľmi podobné, len s kapustou vo vnútri, možno to aj bolo ono. Doma sme to nerobievali. Tiež mám rada takéto starodávne jedlá, okrem toho, že sú chutné, sú určite aj zdravšie, ako dnešné pizze a hottdogy a pod.
tetrisss
Idem to dnes skusit, inak matne si spominam, ze moja stara mama zo spisa taketo nieco robila, aj maminy som sa uz na takyto recept pytala, ale ona si nejako nepamatala, mozno, ze babka toto jedlo robila uz len v lepsich casoch, uvidim, ked sa mi podaria a okostujem, ci je to ono. I ked pravdu povediac na tu chut si uz za tolke roky ani nespominam, ale bolo to velmi chutne a vyzeralo to tak nejako a bolo to sladke. Ja idem ale skusit slane.
ancicka
@valeri ,máš čistú pravdu!Niekedy je dobré sa prehrabať v starých receptoch a určite sú zdravšie.
@tetris ,držím palce.Skús urobiť na poly,aj na sladko.Určite ti budú chutiť.
tetrisss
Urobene, zjedene, pochvalene :), naozaj vrelo doporucujem, k tomu som dala slaninku a domaci syr, manzel si natrel este maslo :), cajik, super vecera, dakujem za chutny recept, nema chybu!
jatanika
toto sa mi páči ... najmä verzia naslano so zemiakovo - mätovou plnkou ... plním takou pirohy ... určite spravím ....
dandy51
Vyskúšala som ich a sú fantastické! Určite som ich nerobila posledný krát. Odporúčam všetkým.
vavan
toto nám asi robila naša babka len neviem či to je ten recept to som bola ešte malá boli sme s bratom na prázdninách a veľmi nám to nechutilo
a viem že to bolo nasladko,babka bola naštvaná a zahlásila čo by ste aj
jedli to som napísala v slušnejšom výraze:-)) a teraz musím vyskúšať tento
tvoj recept veľmi ma to láka som zvedavá na tú chuť
ancicka
@vavan ,tá plnka nieje až taká sladká,lebo zemiaky urobím tak ako k mäsku,posolím a pridám trocha cukru.Je to tak jemne sladké.Ale ja robím rôzne,čo mám akurát doma,alebo na želanie kto aké chce.
sneica
toto musim skusit...az sa tesim tak dobre to vyzera...
marcy
na tej fajnote som vyrastala:-) robievali sme to na celom plechu,kedy na tenkú vrstvu cesta dáme slanú,či sladkú náplň a prikryjeme tenkou vrstvou cesta,pečieme v rúre a krájame ako pizzu.....
pri 8 deťoch to bolo najmenej pracné.Výhodou je,že nepohrdnú chlapi,lebo do kapustových ide aj mleté korenie a soľ,teda chutí :)))) obzvlášť s kyšeľou ( kyslá mliečná polievka ) ceňujem Tvoj postup pečenia,skúsim....ďakujem
tiginko
jeeej, toto naša mama robievala, na liptove to volajú švábovníky (kto úplne náhodou nevedel, švábka=zemiaky), len v plnke bola cca pol na pol so zemiakmi bryndza a cibulka opražená na masti. A prezradím, že najlepšie boli s dooobre uležanou bryndzou, ktorá už "čpela", bola taká ostrejšia, výraznejšia. Vyvaľkané hrubšie placky vo veľkosti väčšej dlane sa potreli masťou a dali sa piecť na plech. Po upečení ešte raz masťou....to bola fantastická dobrota! Bohužiaľ mamka mi zomrela a ja som nestihla od nej vypýtať recept, takže ďakujem za pripomenutie, čo najskôr zrealizujem
medulienka122
som rada, že sa tu objavil tento recept: moja mamka ho tiež volala kapušníky, robila ich s karamelizovanou bielou kapustou, ani ja som nevedela recept, "nestihla" som sa opýtať...
marcy
ja som piekla v rúre,neskutočná dobrota ...moja plnka ( zemiaky,bryndza+sušené bylinky)
anina6
no tieto beľuše určite vyskúšam, také som ešte nerobila, určite sú dobré. Ja pečiem beliše a to na štedrovečernú večeru k polievkam. idem to hodiť na Varechu, ak chcete mrknite sa.
ariela6
ja som dnes vecer robila beluše a a som ancicke povdačna za tento recept čakala som niečo take suchšie ale je to vlačne a velmi dobre jedlo ja som robila so slanou plnkou zemiačky pražena cibulka a oškvarky a k tomu som uvarila čaj s vinom super vecera ked je vonku takyto mrzuty čas takže vrelo odporučam každemu
janger
Dobre, ze si tento recept v diskusii pripomenula. Moc sa mi paci, KK.
violetacamorova
Jaich poznam od kolegyne zo Spisa pecene na plechu ako si ich doplnila a na tvojom recepte sa mi paci, ze ich mas urobene na panvici, tak urobim aj na panvici.
hubata
A kde som sa ja flákala, že som nevidela tento receptík? Už je v KK určite vyskúšame. Vďaka za recept aj pekný fotopopis.
remcula
Já mám recept od mé tchýně ze Strečna. Vždycky, když ji přijela vnoučata z Orlové, dělala něco hodně podobného. Dcera tomu říkala-posúšky od babičky Helenky" Plnili jsme to většinou bramborama s cibulkou, někdy u na kostičky nakrájeným uzeným masem, nebo anglickou. Do těsta šlo jen droždí, už ne prášek do pečiva. :-)) Tyhle vypadají skvěle!!
megan45
tak toto je moje veľmi obľúbené jedlo, kedysi ked sme chodievali k babke tak nám to vždy napiekla, mi to voláme gruľovník pretože bol plnený zemiakmi (gruľami), dnes to pečie mama a možno že sa to naučím aj ja, ved to vôbec nevyzerá ťažké, a je to veľmi výborné. mňam
siskam
Včera som ich robila. Vynikajúúúce. Dnes ich chutnali kolegovia, nevedeli si ich vynachváliť. Robila som ich so zemiakmi, nabudúce skúsim aj s kapustou, s bryndzou, ale skúsim aj s makom na sladko, Vďaka za výborný recept.
luss44
milá @ancicka , beľuše napečené, rcp musím pochváliť, sú výborné. Plnku som urobila zemiakovo-bryndzovo-slaninkovú a aby nebolo málo, pridala som aj dozlatova podusenú cibuľku. Z polovice som upieka na panvici akoby placky a druhú som rozvaľkala na plech a upiekla, potrela maslom, presne podľa Teba a poviem Ti, fučíme blahom ešte teraz. Cícerová polievka k tomu, dnes mala tiež u nás premiéru. Vdaka za rcp.
ocko
dnes som smazila tvoje "beluse" a musim povedat ze su fantazia plnila som zhodou okolnosti ako luss44 a urcite som ich nerobila posledny raz .Dakujem za rcp




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia