Foto: ancicka
Beľuše sa piekli od pradávna.Robili sa zo zemiakmi - na sladko,na slano,s kapustou - kyslou,sladkou.Piekli sa v rúre na plechu.Môže sa piecť aj na Zobraziť celý popisBeľuše sa piekli od pradávna.Robili sa zo zemiakmi - na sladko,na slano,s kapustou - kyslou,sladkou.Piekli sa v rúre na plechu.Môže sa piecť aj na panvici.Ja som si takýto spôsob pečenia beľuší obľúbila a väčšinov ich robím takto. Kto má rád múčné jedla,tak si ich obľúbi.
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
1/2 kg |
|
1/2 kocky |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 čl |
|
1/2 sačku |
|
1/2 dl |
|
Na plnku: | |
asi 70 dkg |
|
podľa chutí |
|
podľa chutí |
|
1 ks |
|
podľa chutí |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto, si vypracujeme hladké,tuhšie cesto a necháme vykysnuť.My máme najradšej zo zemiakmi.
-
2
Zemiaky si klasicky uvaríme vo vode,podúsime,osolíme .Kto nemá rád sladké ,tak pridá iba mätku záhradnú -"kurtošku".Ale kto má rád sladké,tak môže pridať podľa chutí škoricový cukor a cukru.
-
3
Po vykysnutí cesto vyvaľame na doske a rozdelíme na 10 ks. Ja mám panvicu s priemerom 26 cm.Kto má menšiu,ta urobí viac.
-
4
Urobime guľky...
-
5
cesto troška zatlačíme a dám e naň zemiaky.
-
6
Zemiaky pekne zabalíme cestom,
-
7
potom každú guľku vyvaľkáme vo veľkosti panvice.
-
8
Panvicu potrieme olejom a dáme naň vyvaľkané cesto.Pečieme ako placky.Cesto sa pekne nadvihna,ako pri pečení v rúre.
-
9
Ked je pekne upečené,obrátime a upečieme aj z druhej strany.Takto postupne upečieme všetky.
-
10
Pre doplnenie tohto receptu,som urobila aj beľuše pečené v rúre.Cesto si rozdelíme na polovicu,zemiaky tak isto a zemiaky zabalíme do cesta.
-
11
Položíme na pomastený plech ,troška ho pritlačíme rukou,
-
12
a na plechu potom valčekom rovnomerne rozvaľkáme na celý plech.Potom popicháme vidličkou.Nemusíte sa báť cesto sa netrhá.
-
13
pečieme do zlatistá na 200°C a po upečení potrieme spraženým maslom.Kto má rád sladké,tak si môže maslo jemne osladiť.Pokrájam a ešte teplé môžme konzumovať.Výborne chutí aj za studená.
@danculka ,v úvode píšem ,že sa dá na sladko,ale aj na slano,podľa ľubovôle.
@anninkka ,@sonulienka ,@thotka ,dakujem,Vyskúšajte!Ono to není až také veľmi sladké,každy si môže urobiť podľa svojej chutí.
My to jeme na obed + polievka,/dnes bola paradajkova z čerstvých/,teplé,ale výborné su aj studené.Väčšinou robím z kila múky,aby bolo na večeru,ale aj na raňajky sú výborné.
@tatranka ,dakujem,ono to zasa nieje až také sladké.Ja to robím tak jemne sladké./neviem to inač povedať,ale asi vieš ako to myslím/.
Ked robím z bryndzou,tak bryndzu tiež miešam zo zemiakmi,tak ako na pirohy.Ked z kapustou,tak ju udumstujem ,ako na halušky a plním tak len aby bola príchuť tej kapusty,nie zasa moc veľa.
@babi ,Tak do kapusty ma nikdy nenapadlo dať škoricu.Večšinov robím ako vravíš,ale človek sa učí celý život.Vdaka,určite ,ked najbližšie budem robiť beľuše,tak zo sladkou kapustou a škoricou.
@tetris ,držím palce.Skús urobiť na poly,aj na sladko.Určite ti budú chutiť.
@jatanika ,@medovni ček,dajte vedieť.
a viem že to bolo nasladko,babka bola naštvaná a zahlásila čo by ste aj
jedli to som napísala v slušnejšom výraze:-)) a teraz musím vyskúšať tento
tvoj recept veľmi ma to láka som zvedavá na tú chuť
pri 8 deťoch to bolo najmenej pracné.Výhodou je,že nepohrdnú chlapi,lebo do kapustových ide aj mleté korenie a soľ,teda chutí :)))) obzvlášť s kyšeľou ( kyslá mliečná polievka ) ceňujem Tvoj postup pečenia,skúsim....ďakujem