Kysnutý kakaový závin, kakaový závin, závin, čokoládový závin
Kysnutý kakaový závin
Autor receptu: bavimapiect
Tento kakaový závin z kysnutého cesta robíme doma často.
50 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do hrnčeka nalejeme 150 ml vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie a 2 PL kryštálového cukru. Premiešame a necháme vykysnúť.
- Do misy dáme preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor a zvyšným teplým mliekom spracovávame cesto.
- Postupne pridáme vajce, kvások a nakoniec olej. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť asi 30 minút.
- Kakaovú náplň pripravíme z kakaa, cukru a oleja - všetko zmiešame dokopy a prilejeme horúcu vodu (vznikne hustá kaša).
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Obe časti vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a potrieme ho pripravenou kakaovou náplňou. Cesto s náplňou zrolujeme a závin dáme na plech, potrieme vaječným bielkom (môžete aj celým vajíčkom) a necháme ešte asi 10 minút postáť. Potom pečieme cca 25 minút pri 180 stupňoch.