Kysnutý jablkový koláč zo sušeného mlieka fotorecept
Foto: olinecka
Toto cesto, v ktorom je sušené mlieko, môžete použiť na viacero spôsobov. S jablkovou, makovou, tvarohovou, orechovou náplňou alebo aj na buchty na Zobraziť celý popisToto cesto, v ktorom je sušené mlieko, môžete použiť na viacero spôsobov. S jablkovou, makovou, tvarohovou, orechovou náplňou alebo aj na buchty na pare. Vhodné pohostenie aj pre náročných.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 3 dl) |
|
1,5 hrnčeka |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
300 ml vlažná |
|
4 PL |
|
1 kocka |
|
3 PL |
|
2 ČL (alebo podľa chuti) |
|
130 g rozpustené |
|
Jablková plnka: | |
5-6 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa sladkosti jabĺk |
|
1 hrsť (nemusia byť) |
|
z 1/2 citróna |
|
Na potretie koláča: | |
rozpustené |
|
Na posypanie koláča: | |
|
|
Na buchty: | |
(alebo mletý mak s cukrom) |
|
|
|
|
|
rozpustené (na poliatie) |
|
Postup
-
1
Vo vlažnej vode rozmiešame sušené mlieko, v troche rozdrobíme čerstvé droždie s 1 ČL cukru a necháme nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, žĺtky, vajíčko, kvások, rozpustené maslo a zbytok mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 1 hodinu.
-
2
Medzitým pripravíme jablkovú plnku. Nastrúhame jablká, pofŕkame citrónovou šťavou, pridáme hrsť sušených hrozienok, cukor, škoricu a premiešame.
-
3
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme, prenesieme pomocou valčeka na vymastený plech (28x39 cm), rozložíme jablkovú plnku. Druhú časť cesta tiež rozvaľkáme a plát položíme na plnku, zľahka pritlačíme.
-
4
Tretí diel cesta rozvaľkáme, pokrájame a do stredu každého kúska cesta dáme lekvár. Vytvarujeme buchty.
-
5
Buchty a koláč necháme na teplom mieste aspoň 15 minút kysnúť. Koláč pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Buchty dáme na paru na 10 minút.
-
6
Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pred vložením koláča do rúry stiahneme na 180 stupňov, vložíme koláč a pečieme 30-35 minút do zlatista. Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
7
Pred podávaním pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
-
8
A ešte jedna dobrota - buchty na pare s maslom, makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Presne, so Sunarom, lebo mam po nej zosit s receptami.
priamo do múky a droždie rozrábam vo vlažnej vode, má to výhody, keď nie je doma dosť mlieka.
Nalákala si ma na ten koláč, vonia až k nám :-)) !
Ďakujem za príjemný komentár a tvoj čas na nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.