Jablkový koláč
Jablkový koláč

Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. októbra 2021
Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Trocha iný spôsob prípravy kysnutého koláča, ktorý určite neoľutujete. Mäkučké cesto so šťavnatými jablkami v kombinácii s jahodovým pudingom. Vrelo odporúčam, je úžasný!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/10/kysnuty-jablkovy-kolac-s-jahodovym.html?m=1

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
100 g
cca 3,5 dl
1/2 dl
1 ks
21 g čerstvé
1/2 KL
Plnka:
1 kg očistené
1 bal.
2 dl
1 bal.
Na potretie:
1
kúsok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si môžeme pripraviť plnku. Jablká očistíme a následne pokrájame na tenučké lupienky. Takto pripravené jablká zakryjeme napríklad tanierom, aby neohnedli dovtedy, kým ich budeme používať, keďže plnku zmiešame neskôr👍 Ak chcete, tak si jablká môžete očistiť aj medzi kysnutím cesta, ale ja som tak urobila už vopred. Treba očistiť toľko jabĺk, aby ste čistú váhu lupienkov mali 1 kg.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme vajce, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky👍 Napokon pomocou trochy múky cesto ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca 35 minút kysnúť.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tesne predtým ako začneme s nakysnutým cestom pracovať, si zamiešame našu plnku - k jablkám pridáme jahodový pudingový prášok a vanilkový a kryštálový cukor. Nezamiešavajte ju skôr, lebo jablká od cukru len zbytočne vypustia veľa šťavy👍 Množstvo cukru si môžete dať aj podľa seba, alebo podľa kyslosti jabĺk.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto prekrojíme na 2 časti a obe vyvaľkáme na veľkosť plechu. Môj má veľkosť 25x35 cm. Následne jedno vyvaľkané cesto prenesieme na plech s papierom na pečenie.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto rozložíme rovnomerne jablká a zakryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Natrieme vrch rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry, ktorú sme vopred rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to pre istotu sledovať.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je už upečený koláčik ;-) Piekol sa mi 35 minút. Po upečení ho zahorúca natrieme ešte maslom. Koláč necháme poriadne vychladnúť, aby plnka stuhla a dal sa pekne krájať👍

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik chutí fantasticky, cesto je ľahučké a mäkké :-) Plnka vláčna a úžasnej, jedinečnej chuti. Koláčik je výborný nielen v deň pečenia, ale aj na druhý! Prajem dobrú chuť!

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, skvělý koláč! Moje hluboká poklona. Brala bych celičký plech, bo jablíčkové, kynuté a ještě s nádychom jahod je podle mojí chutě. Jsi nesmírně šikovná, milá Cesmínko! Krásný víkend k vám!
izabella929
Pamätám si ako dieťa na tento kysnutý jablkový koláč, keď ho piekla babička..ja som ho veru nikdy v tejto podobe neskúšala..možno je na čase..
cesminaz
@haji dakujem krásne za milý komentík , teší ma, že sa koláčik páči :-) Pozdravujem. @Izabelka vdaka za komentík a nahliadnutie :-)