Oškvarkové pečivo
Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborná pochúťka na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.
10-12 ks porcií |
30 minút príprava |
190 minút na 20-25 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme k nej soľ, kvások a zbytok surovín.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou necháme kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 10-12 menších častí.
- Z cesta urobíme bochníky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha na plechu nakysnúť. Pred vložením do rúry urobíme nožom zárezy, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Posypeme semiačkami alebo hrubozrnnou soľou.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista. Dobrú chuť.