Oškvarkové pečivo

Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborná pochúťka na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.

10-12 ks
porcií
30 minút
príprava
190 minút
na 20-25 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme k nej soľ, kvások a zbytok surovín.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou necháme kysnúť na teplom mieste.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 10-12 menších častí.
  5. Z cesta urobíme bochníky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha na plechu nakysnúť. Pred vložením do rúry urobíme nožom zárezy, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Posypeme semiačkami alebo hrubozrnnou soľou.
  6. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista. Dobrú chuť.