Kysnuté cesto (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Na internete ma upútal tento recept. Už dlhšiu dobu som ho chcela spraviť, lebo tam pani zarábala cesto pre mňa novým spôsobom. Na začiatku som nevedela, koľko múky budem potrebovať. Z časti cesta som upiekla buchty s egrešovým lekvárom.Pridávam link, podľa ktorého som cesto robila: https://www.youtube.com/watch?v=zYavszEb15k

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny: hladkú múku, 300 ml mlieka, 200 ml vlažnej vody, 100 ml olej,42 g čerstvé droždie, 75 g maslo - to som postavila na radiátor, aby sa mi rozpustilo a jedno vajíčko. Nečakala som, kým mi kvások vykysne, len som droždie rozmiešala vo vlažnom mlieku a pridávala som ostatné ingrediencie.
  2. Do misy, v ktorej budem zarábať cesto som dala 1čl cukru a rozmrvila som do nej 42 g droždia.
  3. Zaliala som ho 300 ml vlažného mlieka a dala som toľko múky, aby mi vznikla hustejšia kašička.
  4. K nej som pridala 200 ml vlažnej vody. Dobre som všetko spolu premiešala.
  5. Pridala som 1,5 čl soli. Na budúce dám 2 čl soli.
  6. Do masy som dala 100 ml oleja.
  7. Znovu som dobre premiešala varechou.
  8. Postupne som prisýpala múku, premiešala.
  9. Až mi vzniklo takéto cesto. To som už vybrala z misky a preložila ho na silikónovú podložku.
  10. Na podložke som ho dobre premiesila. Trvalo mi to asi 10 minút.
  11. Vymiesené cesto som vrátila do naolejovanej misky. Cesto som natrela olejom aj zvrchu.
  12. Misku som vložila do nového igelitového vrecka. Zakrytú misu som na 30 minút vložila do studenej rúry.
  13. Takto vyzerá cesto po 30 minútach kysnutia v studenej rúre.
  14. Vykysnuté cesto. Je ľahučké, dobre sa s ním pracovalo. Doporučujem vyskúšať.
  15. Aby som vedela, koľko múky som minula, odvážila som si zbytok múky. Váha mi ukazuje, že mi z kila zostalo 205 gramov.
  16. Už nemôžem pridávať ďalšie obrázky, preto som recept rozdelila na dve časti. Prvá je príprava cesta. Idem robiť Pogáče Korona - kvôli tomu som skúšala robiť toto cesto. Zo zvyšku som spravila zopár buchiet . Cesto som rozvaľkala do obdĺžnika, nakrájala na štvorčeky. Na každý som dala lekvár, sformovala som buchty. Nechala som ich podkysnúť. V rozpustenom masle som rozmiešala vajíčko. Tým som buchty natrela. Piekla som ich na 200 stupňoch 20 minút.
  17. Egrešový lekvár z minulého roku.
  18. Upečené buchty.