Kyseľ zo zeleného šalátu podľa starej mamy

zuzita - bez fotkyzuzita, 12. júna 2012
Kyseľ zo zeleného šalátu podľa starej mamy
Foto: zuzita

V tomto čase máme z našej záhradky prebytok zeleného šalátu. Aby sme ho spotrebovali, inšpirovali sme sa tradičným receptom starej mamy z Liptova.

Postup

  1. 1

    Dáme variť nakrájané zemiaky s nakrájanou cibuľou, osolíme. Zvlášť varíme šalát, ktorý postál nasolený asi 2 hodiny a vyžmýkali sme predtým z neho šťavu.

  2. 2

    Po uvarení zemiaky a šalát zlejeme spolu do hrnca a doplníme vodou asi na objem 3 litre. Zo slaninky, cibule a múky urobíme zásmažku a vlejeme do hrnca. Zahustíme mliekom s hladkou múkou, pridáme korenie a nasekaný kôpor a povaríme. Po odstavení dochutíme octom alebo citrónom.

Diskusia k receptu

hubata
Takže liptovský kyseľ = obdoba handrovej omáčky zo Záhoria. My ju robíme troška iným spôsobom, ale aj po liptovsky môže byť vynikajúca, staré mamy vždy dobre, chutno, zdravo a lacno varili.
3sandra3
handrovú omáčku robievame aj my , v PK. A teda musím povedať, že je výborná, mám ju rada.
horalka66
moja svokra robí podobne,ale miesto sladkého mlieka dáva kyslé mlieko a už potom tam netreba dať ocot.. :-)
dobryhrncekvar
robím podobne šalátovú polievku, zo srdiečka šalátu je príloha k mäsu a z otatných dobrých listov je sladko-kyslá polievka so zemiakmi.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha