Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 19. januára 2011

Našla som nový kvások, ktorý som ešte nepoznala...:-))). No tak som ho ihneď musela vyskúšať a z noho niečo upiecť (recept nasleduje). Tento kvások Zobraziť celý popisNašla som nový kvások, ktorý som ešte nepoznala...:-))). No tak som ho ihneď musela vyskúšať a z noho niečo upiecť (recept nasleduje). Tento kvások je založený na podobnom princípe ako napr. príprava bešamelu, že pri určitej teplote sa zo zmesi tekutiny a múky uvoľní škrob, ktorý utvorí gélovitú hmotu. Po vychladnutí sa pridáva do pečenia - hlavne pečiva, ktorému dodáva elasticitu a udržuje ho dlhšie čerstvým.

5 minút
príprava
3-4 minút
na 65 °C

Suroviny

50 g
250 g




Postup

  1. 1

    Vo vode dobre rozmiešame múku, aby nezostali žiadne hrčky.

    Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na miernom ohni začneme za stáleho miešania zohrievať na 65 stupňov Celsia (cca 3-4min.).

    Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme zo sporáka, kvások má želatinovitú konzistenciu. Voľne zakrytý (aby sa nevysušil) necháme vychladnúť. Po vychladnutí použijeme na pečenie podľa návodu v receptoch alebo uskladníme v chladničke (maximum 3 dni). Pred pečením ho pri vyberaní z chladničky necháme zohriať na kuchynskej linke na izbovú teplotu.

    Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia68
Tak som zvedavá,odkiaľ čerpáš tie skvelé recepty?Ale vyskúšam,až pridáš recept z toho kvásku :-)))))) a už sa teším.
honestka
Japonci ho vo svojej kuchyni pouzivaju velmi casto a je asi najoblubenejsi pri peceni buchiet ci uz prazdnych, alebo plnenych;
ked budes piect, skus pridat do cesta par lyzic celozrnnej muky, troska orange juice, a podlavane (alebo aj instantne) zemiaky. Pouzivam aj pri peceni rozkov, kde vsak pridavam mlieko, alebo kyslu smotanu.
Ocenujem tvoju tvorivost!
2010
Chcel som povedat ze starter je podobny nie ten isty...
tizian1cat
@honestka : moja 75 rocná mama ide zajtra na lyzovacku, urcice jej pre partiu urobím nejaké buchty ako mi radís, rozky sú aj po 2 dnoch stále velmi chutné, na buchty to musí byt skvelý kvások
@2010 :to más svatu pravdu s tými chemikáliami, tie chleby, co predávajú v obchode su uz v celofáne, vobec nevonaju a na tretí den mozes vyhodit, lebo su plesnivé. Díky za ten link, idem studovat...:-)))
honestka
to je parada, ze ide lyzovat!
daj mi vediet ci chutili. tvoja nova fotka je tiez velmi tvoriva.
mirbod
no vyskušam lebo vôňa chleba domaceho chleba sa neda ku kupnemu prirovnať.A bez tych chemikalii kupny určite nieje




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia