Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Našla som nový kvások, ktorý som ešte nepoznala...:-))). No tak som ho ihneď musela vyskúšať a z noho niečo upiecť (recept nasleduje). Tento kvások je založený na podobnom princípe ako napr. príprava bešamelu, že pri určitej teplote sa zo zmesi tekutiny a múky uvoľní škrob, ktorý utvorí gélovitú hmotu. Po vychladnutí sa pridáva do pečenia - hlavne pečiva, ktorému dodáva elasticitu a udržuje ho dlhšie čerstvým.
5 minút príprava |
3-4 minút na 65 °C |
Postup
- Vo vode dobre rozmiešame múku, aby nezostali žiadne hrčky.
- Na miernom ohni začneme za stáleho miešania zohrievať na 65 stupňov Celsia (cca 3-4min.).
- Odstavíme zo sporáka, kvások má želatinovitú konzistenciu. Voľne zakrytý (aby sa nevysušil) necháme vychladnúť. Po vychladnutí použijeme na pečenie podľa návodu v receptoch alebo uskladníme v chladničke (maximum 3 dni). Pred pečením ho pri vyberaní z chladničky necháme zohriať na kuchynskej linke na izbovú teplotu.