Foto: ivah
Pred časom som začala piecť kváskový chlieb. Piekla som ho v rúre, lebo som sa potrebovala s kváskom "zoznámiť", a keď človek všetko pripravuje Zobraziť celý popisPred časom som začala piecť kváskový chlieb. Piekla som ho v rúre, lebo som sa potrebovala s kváskom "zoznámiť", a keď človek všetko pripravuje ručne, zoznamovanie ide predsa len ľahšie. :-) Teraz ho už poznám, a tak som si trúfla vyskúšať piecť chlebík v domácej pekárni, aby neležala nevyužitá v kúte. Tu je výsledok. :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Aktivácia kvásku: | |
300 ml |
|
125 g |
|
125 g |
|
2 PL |
|
Cesto: | |
125 g |
|
125 g alebo múka T650 |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Množstvo surovín je prispôsobené na pečenie 900g chleba - podľa potreby si ho upravte. Aktivácia kvásku: Do nádoby pekárne nalejeme vodu, pridáme kvások a múku. Pekáreň zapneme na program "cesto" a necháme asi 5 minút miešať, potom pekáreň vypneme. Po 3-4 hodinách by mal byť kvások aktivovaný. Spoznáme to podľa bubliniek na povrchu.
- 2
Ku kvásku pridáme všetky suroviny uvedené v rozpise ako "cesto". Lecitín nie je nutné pridávať. Ja som si naň zvykla, keď som pekávala chlieb s droždím - s lecitínom bol vláčnejší a lecitín je tiež veľmi zdravý na pečeň a nervový systém, tak som pri ňom zostala. :-) (Granulovaný lecitín dostať v predajniach so zdravou výživou.) Pekáreň zapneme na program "cesto" a necháme ho pustený až do konca. (Ak je cesto príliš husté, pridáme počas prvého miesenia trochu vody, ak riedke, múku. V tomto sa nedá 100% spoľahnúť na rozpis surovín - múka od každého výrobcu je trochu iná. Cesto má byť husté a nelepiť sa na okraje nádoby, ale nie tak, aby ho hnetač nevládal miesiť.:-)) Po skončení programu pekáreň vypneme a cesto necháme kysnúť (v pekárni) na teplom mieste 5-6 hodín. Podľa mojich skúseností nenakysne do takej výšky ako chlieb s droždím, pretože je hutnejší. (Odporúčam túto fázu načasovať na noc, vôbec neprekáža, ak bude cesto kysnúť dlhšie. Ráno chlebík upečiete.)
- 3
Po nakysnutí chlieb na povrchu narežeme do tvaru x, aby počas pečenia nepraskol. (Moja fotka je názorným príkladom, ako to dopadne, keď sa chlieb nenareže. :-D) Pekáreň zapneme na program "pečenie". Po skončení programu chlieb vyklopíme na rošt, zo všetkých strán potrieme teplou vodou, aby kôrka nebola príliš tvrdá. Po vychladnutí skladujeme zabalený v plachtičke alebo utierke. Dobrú chuť! :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
korka taaak tvrda a do druheho dna nezmakla