Kváskový špaldový chlieb z domácej pekárne

Autor receptu: ivah

Pred časom som začala piecť kváskový chlieb. Piekla som ho v rúre, lebo som sa potrebovala s kváskom "zoznámiť", a keď človek všetko pripravuje ručne, zoznamovanie ide predsa len ľahšie. :-) Teraz ho už poznám, a tak som si trúfla vyskúšať piecť chlebík v domácej pekárni, aby neležala nevyužitá v kúte. Tu je výsledok. :-)

10
porcií
690 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Množstvo surovín je prispôsobené na pečenie 900g chleba - podľa potreby si ho upravte. Aktivácia kvásku: Do nádoby pekárne nalejeme vodu, pridáme kvások a múku. Pekáreň zapneme na program "cesto" a necháme asi 5 minút miešať, potom pekáreň vypneme. Po 3-4 hodinách by mal byť kvások aktivovaný. Spoznáme to podľa bubliniek na povrchu.
  2. Ku kvásku pridáme všetky suroviny uvedené v rozpise ako "cesto". Lecitín nie je nutné pridávať. Ja som si naň zvykla, keď som pekávala chlieb s droždím - s lecitínom bol vláčnejší a lecitín je tiež veľmi zdravý na pečeň a nervový systém, tak som pri ňom zostala. :-) (Granulovaný lecitín dostať v predajniach so zdravou výživou.) Pekáreň zapneme na program "cesto" a necháme ho pustený až do konca. (Ak je cesto príliš husté, pridáme počas prvého miesenia trochu vody, ak riedke, múku. V tomto sa nedá 100% spoľahnúť na rozpis surovín - múka od každého výrobcu je trochu iná. Cesto má byť husté a nelepiť sa na okraje nádoby, ale nie tak, aby ho hnetač nevládal miesiť.:-)) Po skončení programu pekáreň vypneme a cesto necháme kysnúť (v pekárni) na teplom mieste 5-6 hodín. Podľa mojich skúseností nenakysne do takej výšky ako chlieb s droždím, pretože je hutnejší. (Odporúčam túto fázu načasovať na noc, vôbec neprekáža, ak bude cesto kysnúť dlhšie. Ráno chlebík upečiete.)
  3. Po nakysnutí chlieb na povrchu narežeme do tvaru x, aby počas pečenia nepraskol. (Moja fotka je názorným príkladom, ako to dopadne, keď sa chlieb nenareže. :-D) Pekáreň zapneme na program "pečenie". Po skončení programu chlieb vyklopíme na rošt, zo všetkých strán potrieme teplou vodou, aby kôrka nebola príliš tvrdá. Po vychladnutí skladujeme zabalený v plachtičke alebo utierke. Dobrú chuť! :-)