Ražný chlieb
Kváskový ražný chlebík
Autor receptu: csicsi
960 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup- Najprv si spravíme štartér, na ktorý budeme potrebovať: materský kvások, vlažnú vodu a múku. Tieto premiešame spolu v miske lyžicou, prekryjeme nepriedušným materiálom a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Keď prejdeme po povrchu jemne lyžicou, vidíme nádhernú pavučinu.
- Do správne vykvaseného štartéru pridáme 300 g múky a 210 g - 230 g vlažnej vody. A s metličkou dobre premiešame. Ja som pridala na koniec soľ a rascu a ešte raz som to premiešala. Následne prekryjeme misu s cestom nepriedušným materiálom a necháme na linke oddychovať 1,5 hodiny.
- Nádobu na biskupský chlieb vymastíme maslom alebo masťou. Olej nefunguje, častokrát sa cesto potom na misu prilepí.
- Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a posypeme 1 – 2 polievkovými lyžicami ražnej celozrnnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne zakryté. Netreba ho prekrývať nepriedušným materiálom. Necháme finálne vykvasiť, trvá to cca 1,5 hodiny.
- Keď vidíme, že sa cesto dvíha do výšky a múka na povrchu cesta praská, ako cesto rastie, rozohrejeme rúru na 250 °C horný – dolný ohrev.
Na dno rúry od začiatku nahrievania uložíme plechový hrnček.
- Keď je rúra rozohriata, nádobu s vykvaseným cestom prenesieme v do rúry a do plechového hrnčeka nalejeme cca 2 dl teplej vody. Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme takto 25 minút.
Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút.
- Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, inak hrozí, že striedka bude vlhká a mazľavá (ale nevadí to, ak by sa to stalo, aj tak bude jedlý). Prvé nakrojenie by malo byť po 12 hodinách od upečenia.
|