Ražný chlieb

Kváskový ražný chlebík

Autor receptu: csicsi

960 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si spravíme štartér, na ktorý budeme potrebovať: materský kvások, vlažnú vodu a múku. Tieto premiešame spolu v miske lyžicou, prekryjeme nepriedušným materiálom a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Keď prejdeme po povrchu jemne lyžicou, vidíme nádhernú pavučinu.
  2. Do správne vykvaseného štartéru pridáme 300 g múky a 210 g - 230 g vlažnej vody. A s metličkou dobre premiešame. Ja som pridala na koniec soľ a rascu a ešte raz som to premiešala. Následne prekryjeme misu s cestom nepriedušným materiálom a necháme na linke oddychovať 1,5 hodiny.
  3. Nádobu na biskupský chlieb vymastíme maslom alebo masťou. Olej nefunguje, častokrát sa cesto potom na misu prilepí.
  4. Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a posypeme 1 – 2 polievkovými lyžicami ražnej celozrnnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne zakryté. Netreba ho prekrývať nepriedušným materiálom. Necháme finálne vykvasiť, trvá to cca 1,5 hodiny.
  5. Keď vidíme, že sa cesto dvíha do výšky a múka na povrchu cesta praská, ako cesto rastie, rozohrejeme rúru na 250 °C horný – dolný ohrev. Na dno rúry od začiatku nahrievania uložíme plechový hrnček.
  6. Keď je rúra rozohriata, nádobu s vykvaseným cestom prenesieme v do rúry a do plechového hrnčeka nalejeme cca 2 dl teplej vody. Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme takto 25 minút. Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút.
  7. Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, inak hrozí, že striedka bude vlhká a mazľavá (ale nevadí to, ak by sa to stalo, aj tak bude jedlý). Prvé nakrojenie by malo byť po 12 hodinách od upečenia.