Kváskový marhuľový koláč

siisa - fotkasiisa, 30. apríla 2017 20:49
Ďalšie recepty »
Kváskový marhuľový koláčFoto: siisa

Tieto ovocné kysnuté koláče sú u nás v sezóne veľmi obľúbené. Máme ešte v zásobe dosť zavarených marhúľ, tak som sa rozhodla, že dnes upečiem kysnutý marhuľový koláč s kváskom. Neprerábala som kvasnicový na kváskový, ale vytvorila som si svoj recept. Pôvodne som ho nechcela ani uverejniť, tak som postup ani nefotila. Ale nakoľko mal veľký úspech, s receptom sa podelím s vami :)

45 min
na 200/180 °C

Suroviny

Pšeničný kvások:
1 PL
100 g
120 ml
Cesto:
250 g
350 g
200 ml
100 ml
1 ks
1 ks
1 ks
2 PL
1 ČL
Posýpka:
50 g
80 g
60 g
1 ks
Na koláč:
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Vyrobíme si pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať v piatok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 2 PL pšeničnej celozrnnej múky a toľko vlažnej vody, aby vzniklo hustotou také cestíčko ako na dolky. Riadne vymiešame. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí. Zo vzniknutého kvásku odoberieme toľko, aby nám v pohári zostala asi 1 PL a k nej pridáme 100 g pšeničnej polohrubej múky a 120 ml vlažnej vody. Opäť riadne vymiešame. Necháme kvasiť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Keď kvások vykvasí, zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme vykvasený kvások a všetky ostatné ingrediencie okrem mlieka. Hneď ako začneme miesiť, začneme liať mlieko, až kým nám nevznikne cesto, ktoré nie je ani riedke ani husté. Každá múka berie vodu inak, tých 200 ml je len orientačný údaj. Cesto na koláč môže byť pokojne aj redšie. Hlavne nech sa s ním dobre pracuje. Miesime aspoň 15 minút. Potom ho dáme do plastovej misy, ktorú sme povytierali olejom a uzatvoríme.

  3. 3

    Cesto necháme kysnúť 3 - 4 hodiny. Záleží od teploty v miestnosti. Malo by zdvojnásobiť objem. Plech si potrieme olejom a vyklopíme naň cesto. Rukou ho na plechu rovnomerne povyťahujeme. Použila som najväčší plytký plech čo sa vojde do rúry. Cesto vystačí presne na tento plech. Na menšie plechy si treba zmenšiť pomerom. Necháme kysnúť tak 1 hodinu.

  4. 4

    Teraz si môžeme pripraviť ovocie, alebo necháme odkvapkať kompót. Urobíme si posýpku. Zapneme rúru, ktorá sa musí vyhrievať aspoň 40 minút pred pečením.

  5. 5

    Na koláč rozložíme ovocie, posypeme posýpkou a pečieme 15 minút na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme tak 30 minút. Koláč krájame až keď vychadne :)

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist