Kysnutý ovocný koláč
Kysnutý ovocný koláč

Kváskový marhuľový koláč

siisa - fotkasiisa, 30. apríla 2017
Kváskový marhuľový koláč
Foto: siisa

Tieto ovocné kysnuté koláče sú u nás v sezóne veľmi obľúbené. Máme ešte v zásobe dosť zavarených marhúľ, tak som sa rozhodla, že dnes upečiem kysnutý marhuľový koláč s kváskom. Neprerábala som kvasnicový na kváskový, ale vytvorila som si svoj recept. Pôvodne som ho nechcela ani uverejniť, tak som postup ani nefotila. Ale nakoľko mal veľký úspech, s receptom sa podelím s vami :)

45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Pšeničný kvások:
1 PL
100 g
120 ml
Cesto:
250 g
350 g
200 ml
100 ml
1 ks
1 ks
1 ks
2 PL
1 ČL
Posýpka:
50 g
80 g
60 g
1 ks
Na koláč:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vyrobíme si pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať v piatok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 2 PL pšeničnej celozrnnej múky a toľko vlažnej vody, aby vzniklo hustotou také cestíčko ako na dolky. Riadne vymiešame. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí. Zo vzniknutého kvásku odoberieme toľko, aby nám v pohári zostala asi 1 PL a k nej pridáme 100 g pšeničnej polohrubej múky a 120 ml vlažnej vody. Opäť riadne vymiešame. Necháme kvasiť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Keď kvások vykvasí, zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme vykvasený kvások a všetky ostatné ingrediencie okrem mlieka. Hneď ako začneme miesiť, začneme liať mlieko, až kým nám nevznikne cesto, ktoré nie je ani riedke ani husté. Každá múka berie vodu inak, tých 200 ml je len orientačný údaj. Cesto na koláč môže byť pokojne aj redšie. Hlavne nech sa s ním dobre pracuje. Miesime aspoň 15 minút. Potom ho dáme do plastovej misy, ktorú sme povytierali olejom a uzatvoríme.

  3. 3

    Cesto necháme kysnúť 3 - 4 hodiny. Záleží od teploty v miestnosti. Malo by zdvojnásobiť objem. Plech si potrieme olejom a vyklopíme naň cesto. Rukou ho na plechu rovnomerne povyťahujeme. Použila som najväčší plytký plech čo sa vojde do rúry. Cesto vystačí presne na tento plech. Na menšie plechy si treba zmenšiť pomerom. Necháme kysnúť tak 1 hodinu.

  4. 4

    Teraz si môžeme pripraviť ovocie, alebo necháme odkvapkať kompót. Urobíme si posýpku. Zapneme rúru, ktorá sa musí vyhrievať aspoň 40 minút pred pečením.

  5. 5

    Na koláč rozložíme ovocie, posypeme posýpkou a pečieme 15 minút na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme tak 30 minút. Koláč krájame až keď vychadne :)

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
@Jack (30.4.2017 21:48)

Už som ho mala dávno na pláne, ale vždy niečo iné som si potom vymyslela. A dnes naň došlo ! Je to rýchlejšie ako buchty. Skoro na polovicu som dala namiesto marhúľ tvaroh a aj na tvaroh posýpku. To zmizlo ako prvé, nestihla som ani odfotiť. Tak nech sa podaria.♡♡♡♡♡
Siisa opäť jeden vydarený kváskový koláč. najradšej by som ti teraz zaklopala na okienko a dala s tebou kávu s tvojim koláčom pod stromom. na oplátku by som ti priniesla oplátky ;-)
@Mitzy (1.5.2017 08:59)

Milá @Mitzy , ďakujem veľmi pekne. Veľmi rada by som ťa u nás privítala, káva sa varí, vonku na terase je slniečko a nechýbajú ani stromy :) Tak šup, šup si očakávaná :)
@Siisa to je fakt krásný koláč, s marhulami je můj oblíbený! Posbírám odvahu a vyzkouším. Natuty, bo sladké kváskové je určo výborné, motivací je moje mlsnota - ta i hory přenáší! Díky za receptík, natrénuji a jak bude čerstvé ovoce, bude připravená. Štěstí přeje připraveným.
@Haji (1.5.2017 09:56)

Moja milá @Haji , určite toto zvládneš ľavou zadnou ! A u mňa čučoriedky, marhule a čerešne práve obraté zo stromu vyhrávajú :) Ďakujem za milý komentár :)
Parádny koláč, kysnuté ovocné sú moje obľúbené, kváskové musia byť tiež len a len výborné. Pre istotu ukladám, snáď bude príležitosť vyskúšať.
@Frezia (20.5.2017 14:51)

Ďakujem ti milá @Frezia za milé slová, začiatky s kváskom sú veru ťažké, ale potom to ide. Chlieb, buchty, mazanec, dokonca aj tie langoše, všetko to s kváskom chutí skutočne neskutočne :) Je s tým práca, ale stojí za to ten čas obetovať.

Pridaj komentár k receptu: