Foto: dvorka
Skúšala som niekoľko receptov na kváskové rohlíky, ale nikdy sa nepodobali mojim banketovým z droždia. A keďže sa nerada vzdávam, skúšala som nové a Zobraziť celý popisSkúšala som niekoľko receptov na kváskové rohlíky, ale nikdy sa nepodobali mojim banketovým z droždia. A keďže sa nerada vzdávam, skúšala som nové a nové. Našla som recept, ktorý síce na prvý krát nevyhovoval môjmu zrakovému zmyslu, ale niekde som ubrala, niekde pridala a vznikla dokonalosť. Nadýchané, chrumkavé, jemne sladučké rohlíky. Určite ich vyskúšam ešte s len trochou cukru na slano. Dám potom vedieť, či vyšli.
príprava
na 180 °C
Suroviny
100 g (alebo špaldová) |
|
100 g |
|
1 polievková lyžica |
|
500 g |
|
80 |
|
0,5 kávovej lyžičky |
|
200 - 210 g |
|
1 ks (surový) |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Večer som si pripravila štartér. Mám v chladničke ražný aj špaldový kvások, tentokrát som použila špaldový. Navážila som si špaldovú hladkú múku do misky, vodu do hrnčeka. Do vody som pridala lyžicu špaldového kvásku, dobre premiešala a pridala som k múke, ktorú som dobre zamiešala. Misku som vložila do sáčku a odložila som na celú noc oddychovať a rásť.
- 2
Ráno som mala pekne vykysnutý kvások. Navážila som si múku, odporúčam hladkú, nie celozrnnú. Prvý pokus s tretinou celozrnnej sa mi nevydaril. Rohlíky síce chutili fantasticky, ale boli hutné a ťažké. K múke som pridala soľ, cukor a všetko som dobre premiešala. Navážila som si vodu, pridala k nej žĺtok, olej a rozmiešané som naliala k múke. Na to ešte krásne vykysnutý kvások a riadne som všetko zamiešala a potom vymiesila hladké a nelepivé cesto. Mám veľkú umelohmotnú misu, v ktorej sa mi veľmi dobre robí cesto. Do tohto bodu som ani nefotila, lebo som nevedela, ako rohlíčky dopadnú. Cesto som zakryla bavlnenou utierkou, dala som do igelitovej tašky a odložila som cesto na 4 hodiny odpočívať a rásť. Za tento čas som len raz, a to po polhodine cesto poprekladala a potom som si ho už nevšímala.
- 3
Po 3 hodinách kysnutia som cesto trochu poprášila zemiakovým škrobom, vyklopila na pracovnú dosku. Z celého cesta som vyváľala kruh o priemere 50 cm. (Nabudúce urobím 2 kruhy a budem mať raz toľko rohlíčkov). Cesto som rozkrojila na 16 častí.
- 4
Každý trojuholník som zrolovala do tvaru rohlíka. Na širší koniec cesta sa môže položiť kúsok horkej alebo mliečnej čokolády, ja som robila neplnené.
- 5
Rohlíky som poukladala na plech, prikryla som ich potravinovou fóliou a nechala som 2 hodiny kysnúť. Po dvoch hodinách som zapla rúru na 185 °C a za ten čas, kým sa rúra hriala, rohlíky ešte kysli.
- 6
Chvíľu pred vyhriatím rúry som rohlíky na prvom plechu potrela rozmiešaným vajíčkom, posypala som sezamom a dala piecť. Piekla som bez plechu s vodou bez teplého vzduchu (ten sa mi neosvedčil) pri 180 °C 23 minút. Rohlíky nesmú byť veľmi hnedé, aby zbytočne nepreschli. Ja som ich mala také do zlata.
- 7
Najlepšie sú ešte v deň pečenia. Len čo vychladnú. Ale aj na tretí deň mali svoju výbornú chuť.
Tiež rožky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu