Kváskové chlebové pečivo (dalamánky)
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 28. februára 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Rozkvas: Z múky, vlažnej vody a aktívneho ražného kvásku urobíme rozkvas - všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme kvasiť asi 8 hodín pri izbovej teplote.
- 2
Po vyzretí rozkvasu prisypeme pšeničnú chlebovú múku T 650, soľ, vodu a vymiesime nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2–3 hodiny kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
- 3
Nakysnuté cesto rozdelíme na zhruba 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľôčky a necháme ešte prikryté 10 minút kysnúť. Potom guľôčky rukou vyvaľkáme do tvaru valčekov (dalamánok).
- 4
Dalamánky poukladáme na plech a postriekame vodou. Ešte necháme podkysnúť asi 2 hodiny, aby zväčšili objem.
- 5
Vyhrejeme rúru na 250 stupňov aj s nádobou na zaparenie, ktorú položíme na dno rúry. Do takto vyhriatej rúry opatrne presunieme plech s dalamánkami, ktoré sme predtým na povrchu pozdĺžne narezali. Do spodnej nádoby nalejeme pol pohára vody. Rúru rýchlo zatvoríme, aby z nej neuniklo veľa pary, a pečieme cca 20 minút. Po 10–tich minútach nádobu s vodou vyberieme a na pár sekúnd rúru otvoríme, aby sa zostatková para dostala von a dopekáme do zlatista pri 220 °C.
Tiež kváskové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu