Kváskové pečivo
Kváskové pečivo

Kváskové chlebové pečivo (dalamánky)

Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 28. februára 2021
Kváskové chlebové pečivo (dalamánky)
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

Rozkvas:
170 g
170 g vlažná
50 g
Cesto:
390 g
95 g vlažná
350 g
15 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozkvas: Z múky, vlažnej vody a aktívneho ražného kvásku urobíme rozkvas - všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme kvasiť asi 8 hodín pri izbovej teplote.

  2. 2

    Po vyzretí rozkvasu prisypeme pšeničnú chlebovú múku T 650, soľ, vodu a vymiesime nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2–3 hodiny kysnúť na teplom mieste bez prievanu.

  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na zhruba 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľôčky a necháme ešte prikryté 10 minút kysnúť. Potom guľôčky rukou vyvaľkáme do tvaru valčekov (dalamánok).

  4. 4

    Dalamánky poukladáme na plech a postriekame vodou. Ešte necháme podkysnúť asi 2 hodiny, aby zväčšili objem.

  5. 5

    Vyhrejeme rúru na 250 stupňov aj s nádobou na zaparenie, ktorú položíme na dno rúry. Do takto vyhriatej rúry opatrne presunieme plech s dalamánkami, ktoré sme predtým na povrchu pozdĺžne narezali. Do spodnej nádoby nalejeme pol pohára vody. Rúru rýchlo zatvoríme, aby z nej neuniklo veľa pary, a pečieme cca 20 minút. Po 10–tich minútach nádobu s vodou vyberieme a na pár sekúnd rúru otvoríme, aby sa zostatková para dostala von a dopekáme do zlatista pri 220 °C.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

marienka44
Veď všetky recepty, ktoré dnes dala Varecha (aj tento) sú v prílohe Pravdy v piatok !!! Aj pagáčiky, aj škoricové osie hniezda. ja som kúpila túto Pravdu kvôli týmto receptom.