Kváskové pečivo
Kváskové chlebové pečivo (dalamánky)
Autor receptu: redakcia
Postup- Rozkvas: Z múky, vlažnej vody a aktívneho ražného kvásku urobíme rozkvas - všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme kvasiť asi 8 hodín pri izbovej teplote.
- Po vyzretí rozkvasu prisypeme pšeničnú chlebovú múku T 650, soľ, vodu a vymiesime nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2–3 hodiny kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na zhruba 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľôčky a necháme ešte prikryté 10 minút kysnúť. Potom guľôčky rukou vyvaľkáme do tvaru valčekov (dalamánok).
- Dalamánky poukladáme na plech a postriekame vodou. Ešte necháme podkysnúť asi 2 hodiny, aby zväčšili objem.
- Vyhrejeme rúru na 250 stupňov aj s nádobou na zaparenie,
ktorú položíme na dno rúry. Do takto vyhriatej
rúry opatrne presunieme plech s dalamánkami,
ktoré sme predtým na povrchu pozdĺžne narezali. Do spodnej
nádoby nalejeme pol pohára vody. Rúru rýchlo
zatvoríme, aby z nej neuniklo veľa pary,
a pečieme cca 20 minút. Po 10–tich minútach
nádobu s vodou vyberieme a na pár sekúnd
rúru otvoríme, aby sa zostatková para dostala
von a dopekáme do zlatista pri 220 °C.
|