Kváskové pečivo

Kváskové chlebové pečivo (dalamánky)

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Rozkvas: Z múky, vlažnej vody a aktívneho ražného kvásku urobíme rozkvas - všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme kvasiť asi 8 hodín pri izbovej teplote.
  2. Po vyzretí rozkvasu prisypeme pšeničnú chlebovú múku T 650, soľ, vodu a vymiesime nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2–3 hodiny kysnúť na teplom mieste bez prievanu.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na zhruba 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľôčky a necháme ešte prikryté 10 minút kysnúť. Potom guľôčky rukou vyvaľkáme do tvaru valčekov (dalamánok).
  4. Dalamánky poukladáme na plech a postriekame vodou. Ešte necháme podkysnúť asi 2 hodiny, aby zväčšili objem.
  5. Vyhrejeme rúru na 250 stupňov aj s nádobou na zaparenie, ktorú položíme na dno rúry. Do takto vyhriatej rúry opatrne presunieme plech s dalamánkami, ktoré sme predtým na povrchu pozdĺžne narezali. Do spodnej nádoby nalejeme pol pohára vody. Rúru rýchlo zatvoríme, aby z nej neuniklo veľa pary, a pečieme cca 20 minút. Po 10–tich minútach nádobu s vodou vyberieme a na pár sekúnd rúru otvoríme, aby sa zostatková para dostala von a dopekáme do zlatista pri 220 °C.