Kváskové bagety
Kváskové bagety

Kváskové bagety fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. júla 2019
Kváskové bagety (fotorecept)
Foto: kimlo

Ďalší recept pre tých ktorí radi kváskujú. Chutné a chrumkavé bagety.

3
porcie
180 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
150 g
150 g
Ostatné suroviny:
100 g
50 g
200 g
200 g
1 KL
2 KL
podľa chuti (na posypanie)
1 KL (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody. Rozkvas cez noc zväčší objem a vytvoria sa v ňom oká.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto zmiešame 50 g ražnej chlebovej múky, 100 g hladkej pšeničnej T650 a 200 g pšeničnej hladkej svetlej, 1 KL drvenej rasce a 2 KL soli.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme pripravený rozkvas, 200 g vody a 1 KL sladenky. V kuchynskom robote necháme vymiesiť redšie lepivé cesto.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyškrabeme na pomúčenú dosku a pomocou stierky poprekladáme...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a uložíme do misky vymastenej olejom.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút prstami poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. S cestom sa už v miske dobre pracuje, vďaka oleju sa nelepí.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto vyložíme na dosku a roztiahneme do tvaru obdĺžnika...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rozdelíme na 3 časti a každej okraje zvinieme...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a každú bagetu opatrne pozdĺžne prekrútime...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bagety uložíme do formy (ja používam kupovanú). Šikovnejší si ju môžu spraviť z pevnejšieho alobalu.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Postriekame ich vodou a posypeme semienkami, ja som použil tekvicové, sezam a ľan. Necháme aspoň 30 minút odpočívať, medzitým si vyhrejeme rúru na 230 °C. Na spodok rúry som dal menši plytký plech s vodou, aby sa vytvorila para.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do rozohriatej rúry vložíme formu s bagetami a pečieme asi 10 minút pri 230 °C, potom rúru narýchlo vyvetráme a dopečieme pri 200 °C asi 25-30 minút do zlatista. Každá rúra pečie inak, tak si treba tieto časy odkontrolovať.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po upečení bagety necháme vychladnúť na mriežke. Ja ich ešte na chvíľu prikrývam čistou vlhkou utierkou, dávam ju dole až keď sú vlažné.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Boží! :-)
A protože v pečení nejsem kovaná, nýbrž peču málokdy, pověz mi @Kimlo , tyhle bagety peču (ty umim) z pšeničné mouky, jen z droždí. Je chuťový rozdíl mezi kváskovýma a drožďovýma, teda pokud bych je upekla jako ty, z žitné mouky? Foto, jak ty moje vypadaji na řezu. Bez semínek.


@Martamm (15.7.2019 16:23)

Tie formy sú nehorázne drahé (od 28€ vyššie),ale pozri tu:  mojakuchynka.sk/osatky-a-formy-na-chlieb/forma-na-domac...

Na stránke nemajú cenu,zrejme sa objednáva tlf.,ale na heuréka.sk udávajú cenu 13,54€ + 3€ poštovné.Túto službu ti urobia aj formy na srnčí chrbát (2-3€/ks),kúpiš napr. v tescu,mne na plech 42x37 vojdú štyri (30x10,5cm).A v krajnom prípade poslúži aj narezaná rolka z predajne kobercov a vyložená alobalom na gril ☺☺.To by tak bolo,aby sme si my,ženy,neporadili s improvizáciu...
Sú úžasné - bagetky! Viem si predstaviť tú chuť aj chrumkavosť....lenže ja len bez semienok, nie, že ich nemám rada, ale zachádzajú mi pod um. chrup a bolí to:) musela som prestať kupovať aj kaizerky so semienkami :(
@Mijaita (15.7.2019 14:51)
Tiež parádne bagety...myslím že rozdiel je len v tom spracovaní, moje sú kváskové, Tvoje s droždím...odlišný spôsob kvasenia, kváskové baktérie sú iné ako kvasnice a je ich viac druhov... a ražná (žitná) múka ich robí chlebovejšími, nie sú biele ako klasické pečivo. Ale to je len môj názor.
Hm aké je to jednoduché, keď to čítam. No ale urobiť ich neviem- nemôžem sa na to odhodlať. Sú teda ukážkové. Predstavujem si ich rozrezané po dĺžke a v nej po celej dĺžke vložená domáca klobása. Mňám až sa mi ústa začali chvieť. Si kánon.

Pridaj komentár k receptu: