Kváskové bagety fotorecept
Ďalší recept pre tých ktorí radi kváskujú. Chutné a chrumkavé bagety.
porcie
príprava
na 230 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
2 PL |
|
150 g |
|
150 g |
|
Ostatné suroviny: | |
100 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
1 KL |
|
2 KL |
|
podľa chuti (na posypanie) |
|
1 KL (nemusí byť) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Najprv si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody. Rozkvas cez noc zväčší objem a vytvoria sa v ňom oká.
-
2
Na cesto zmiešame 50 g ražnej chlebovej múky, 100 g hladkej pšeničnej T650 a 200 g pšeničnej hladkej svetlej, 1 KL drvenej rasce a 2 KL soli.
-
3
Do tejto zmesi pridáme pripravený rozkvas, 200 g vody a 1 KL sladenky. V kuchynskom robote necháme vymiesiť redšie lepivé cesto.
-
4
Cesto vyškrabeme na pomúčenú dosku a pomocou stierky poprekladáme...
-
5
...a uložíme do misky vymastenej olejom.
-
6
Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút prstami poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. S cestom sa už v miske dobre pracuje, vďaka oleju sa nelepí.
-
7
Potom cesto vyložíme na dosku a roztiahneme do tvaru obdĺžnika...
-
8
...rozdelíme na 3 časti a každej okraje zvinieme...
-
9
...a každú bagetu opatrne pozdĺžne prekrútime...
-
10
Bagety uložíme do formy (ja používam kupovanú). Šikovnejší si ju môžu spraviť z pevnejšieho alobalu.
-
11
Postriekame ich vodou a posypeme semienkami, ja som použil tekvicové, sezam a ľan. Necháme aspoň 30 minút odpočívať, medzitým si vyhrejeme rúru na 230 °C. Na spodok rúry som dal menši plytký plech s vodou, aby sa vytvorila para.
-
12
Do rozohriatej rúry vložíme formu s bagetami a pečieme asi 10 minút pri 230 °C, potom rúru narýchlo vyvetráme a dopečieme pri 200 °C asi 25-30 minút do zlatista. Každá rúra pečie inak, tak si treba tieto časy odkontrolovať.
-
13
Po upečení bagety necháme vychladnúť na mriežke. Ja ich ešte na chvíľu prikrývam čistou vlhkou utierkou, dávam ju dole až keď sú vlažné.
A protože v pečení nejsem kovaná, nýbrž peču málokdy, pověz mi @Kimlo , tyhle bagety peču (ty umim) z pšeničné mouky, jen z droždí. Je chuťový rozdíl mezi kváskovýma a drožďovýma, teda pokud bych je upekla jako ty, z žitné mouky? Foto, jak ty moje vypadaji na řezu. Bez semínek.