Kváskové bagety fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. júla 2019 12:22
Ďalšie recepty »
Kváskové bagety (fotorecept)Foto: kimlo

Ďalší recept pre tých ktorí radi kváskujú. Chutné a chrumkavé bagety.

3
porcie
180 min
príprava
30 min
na 230 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
150 g
150 g
Ostatné suroviny:
100 g
50 g
200 g
200 g
1 KL
2 KL
podľa chuti (na posypanie)
1 KL (nemusí byť)
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody. Rozkvas cez noc zväčší objem a vytvoria sa v ňom oká.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto zmiešame 50 g ražnej chlebovej múky, 100 g hladkej pšeničnej T650 a 200 g pšeničnej hladkej svetlej, 1 KL drvenej rasce a 2 KL soli.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme pripravený rozkvas, 200 g vody a 1 KL sladenky. V kuchynskom robote necháme vymiesiť redšie lepivé cesto.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyškrabeme na pomúčenú dosku a pomocou stierky poprekladáme...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a uložíme do misky vymastenej olejom.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút prstami poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. S cestom sa už v miske dobre pracuje, vďaka oleju sa nelepí.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto vyložíme na dosku a roztiahneme do tvaru obdĺžnika...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rozdelíme na 3 časti a každej okraje zvinieme...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a každú bagetu opatrne pozdĺžne prekrútime...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bagety uložíme do formy (ja používam kupovanú). Šikovnejší si ju môžu spraviť z pevnejšieho alobalu.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Postriekame ich vodou a posypeme semienkami, ja som použil tekvicové, sezam a ľan. Necháme aspoň 30 minút odpočívať, medzitým si vyhrejeme rúru na 230 °C. Na spodok rúry som dal menši plytký plech s vodou, aby sa vytvorila para.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do rozohriatej rúry vložíme formu s bagetami a pečieme asi 10 minút pri 230 °C, potom rúru narýchlo vyvetráme a dopečieme pri 200 °C asi 25-30 minút do zlatista. Každá rúra pečie inak, tak si treba tieto časy odkontrolovať.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po upečení bagety necháme vychladnúť na mriežke. Ja ich ešte na chvíľu prikrývam čistou vlhkou utierkou, dávam ju dole až keď sú vlažné.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist