Kváskové bagety
Kváskové bagety

Kváskové bagety fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. júla 2019
Kváskové bagety (fotorecept)
Foto: kimlo

Ďalší recept pre tých ktorí radi kváskujú. Chutné a chrumkavé bagety.

3
porcie
180 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
150 g
150 g
Ostatné suroviny:
100 g
50 g
200 g
200 g
1 KL
2 KL
podľa chuti (na posypanie)
1 KL (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Najprv si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody. Rozkvas cez noc zväčší objem a vytvoria sa v ňom oká.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto zmiešame 50 g ražnej chlebovej múky, 100 g hladkej pšeničnej T650 a 200 g pšeničnej hladkej svetlej, 1 KL drvenej rasce a 2 KL soli.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme pripravený rozkvas, 200 g vody a 1 KL sladenky. V kuchynskom robote necháme vymiesiť redšie lepivé cesto.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyškrabeme na pomúčenú dosku a pomocou stierky poprekladáme...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a uložíme do misky vymastenej olejom.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút prstami poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. S cestom sa už v miske dobre pracuje, vďaka oleju sa nelepí.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom cesto vyložíme na dosku a roztiahneme do tvaru obdĺžnika...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rozdelíme na 3 časti a každej okraje zvinieme...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a každú bagetu opatrne pozdĺžne prekrútime...

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bagety uložíme do formy (ja používam kupovanú). Šikovnejší si ju môžu spraviť z pevnejšieho alobalu.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Postriekame ich vodou a posypeme semienkami, ja som použil tekvicové, sezam a ľan. Necháme aspoň 30 minút odpočívať, medzitým si vyhrejeme rúru na 230 °C. Na spodok rúry som dal menši plytký plech s vodou, aby sa vytvorila para.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do rozohriatej rúry vložíme formu s bagetami a pečieme asi 10 minút pri 230 °C, potom rúru narýchlo vyvetráme a dopečieme pri 200 °C asi 25-30 minút do zlatista. Každá rúra pečie inak, tak si treba tieto časy odkontrolovať.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po upečení bagety necháme vychladnúť na mriežke. Ja ich ešte na chvíľu prikrývam čistou vlhkou utierkou, dávam ju dole až keď sú vlažné.

    Kváskové bagety (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mijaita
Boží! :-)
A protože v pečení nejsem kovaná, nýbrž peču málokdy, pověz mi @Kimlo , tyhle bagety peču (ty umim) z pšeničné mouky, jen z droždí. Je chuťový rozdíl mezi kváskovýma a drožďovýma, teda pokud bych je upekla jako ty, z žitné mouky? Foto, jak ty moje vypadaji na řezu. Bez semínek.


haji
Povedené bagety, pěkný postup, i forma se mi líbí. O vůni, chuti a chrumkavosti nepochybuji. Krásná práce vč. fot!
viera1
@Martamm (15.7.2019 16:23)

Tie formy sú nehorázne drahé (od 28€ vyššie),ale pozri tu:  mojakuchynka.sk/osatky-a-formy-na-chlieb/forma-na-domac...

Na stránke nemajú cenu,zrejme sa objednáva tlf.,ale na heuréka.sk udávajú cenu 13,54€ + 3€ poštovné.Túto službu ti urobia aj formy na srnčí chrbát (2-3€/ks),kúpiš napr. v tescu,mne na plech 42x37 vojdú štyri (30x10,5cm).A v krajnom prípade poslúži aj narezaná rolka z predajne kobercov a vyložená alobalom na gril ☺☺.To by tak bolo,aby sme si my,ženy,neporadili s improvizáciu...
evanaaa
Sú úžasné - bagetky! Viem si predstaviť tú chuť aj chrumkavosť....lenže ja len bez semienok, nie, že ich nemám rada, ale zachádzajú mi pod um. chrup a bolí to:) musela som prestať kupovať aj kaizerky so semienkami :(
sracz
Perfektná práca Kimlo kamarát a o chuti nepochybujem! Rád Ťa sledujem, kopírujem a bez dovolenia, úprimne sa ospravedlňujem, nasledujem!
kimlo
@Mijaita (15.7.2019 14:51)
Tiež parádne bagety...myslím že rozdiel je len v tom spracovaní, moje sú kváskové, Tvoje s droždím...odlišný spôsob kvasenia, kváskové baktérie sú iné ako kvasnice a je ich viac druhov... a ražná (žitná) múka ich robí chlebovejšími, nie sú biele ako klasické pečivo. Ale to je len môj názor.
kimlo
@Sracz (16.7.2019 02:50)
Ďakujem kamarát môj zaoceánsky! Tiež sa mi páčia Tvoje recepty.
1x kvakac
kvakac
Hm aké je to jednoduché, keď to čítam. No ale urobiť ich neviem- nemôžem sa na to odhodlať. Sú teda ukážkové. Predstavujem si ich rozrezané po dĺžke a v nej po celej dĺžke vložená domáca klobása. Mňám až sa mi ústa začali chvieť. Si kánon.
1x kimlo
tiginko
naše najobľúbenejšie, čerstvo dopečené...ďakujem za výborný recept @kimlo a želám krásne sviatky :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia