Foto: lekorica
Vyskúšali ste už domáce kváskové bagety? Sú výborné, chrumkavé a cesto je plné veľkých očiek.
porcie
príprava
na 230 °C
Suroviny
Zákvas: | |
2 PL |
|
150 g |
|
150 ml |
|
Bagety: | |
100 g |
|
250 g (alebo múka pšeničná hladká) |
|
200 ml |
|
1 ČL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Večer pred pečením si zarobíme zákvas. Všetky ingrediencie dobre premiešame a necháme zakryté fóliou kvasiť 5-8 hodín v teplej miestnosti.
- 2
Ráno, keď sa zobudíme, bude nás čakať vykvasený kvások, pripravený na akciu. :-) Do vykvaseného kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a dobre vymiesime riedke cesto. Po vymiesení preložíme cesto na pomúčený stôl a preložíme ho (ako keď skladáme listovú obálku). Uložíme ho kysnúť do olejom vymastenej misy. V priebehu ďalších 2-3 hodín cesto prekladáme približne každých 30-40 minút. Prsty a podložku si treba naolejovať, aby sa cesto nelepilo.
- 3
Vykysnuté cesto má veľa bubliniek. Opatrne ho preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme si štvorec alebo obdĺžnik, z vrchu posypeme semienkami (ja som dala sezamové) necháme ho chvíľku odpočívať. Stierkou rozkrájame na 4 bagety a pred uložením na pečiaci papier ich opatrne prekrútime. Cesto necháme ešte trochu podkysnúť.
- 4
Rúru si predhrejeme pol hodinu pred pečením na 230 °C aj s plechom. Na dno rúry vložíme kastrólik s vodou, aby sa nám rúra naparila. Po tejto dobe zošupneme bagetky na vyhriaty plech aj s pečiacim papierom. Po 10 minútach pečenia vyberieme z rúry kastrólik s vodou a rúru rýchlo zavrieme. Potom bagetky dopekáme ešte 25-30 minút. Každá rúra pečie inak, preto treba pečenie odsledovať. Po vybratí z rúry ešte bagety potrieme slanou vodou. Ja som piekla z dvojitej dávky - Jedny so špaldovou múkou a druhé so pšeničnou múkou.
- 5
A takto vyzerajú bagetky v reze.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mám doma špaldovú múku aj ražnú, ale nie je na nej uvedené slovo"chlebová". Je to OK?
alebo si ho môžeš za 8 dní urobiť doma sama (teraz keď je teplo, tak aj za 5 dní bude hotový ;-). Recept nájdeš na mojej stránke www.facebook.com/sevouvkuchyni/photos/a.1772501562986441...
Čo sa týka múky, nemusí byť chlebová, ale aby bola aspoň hladká. ;-)
Super. Budu spokojne. ;-)
Krasne sa ti vydarili. 5*. :-) Sikula si.
Dakujem krasne. :-)