Kváskové bagety

lekorica - fotkalekorica, 13. júla 2016 9:34
Ďalšie recepty »
Kváskové bagetyFoto: lekorica

Vyskúšali ste už domáce kváskové bagety? Sú výborné, chrumkavé a cesto je plné veľkých očiek.

4
porcie
240 min
príprava
35-40 min
na 230 °C

Suroviny

Zákvas:
2 PL
150 g
150 ml
Bagety:
100 g
250 g (alebo múka pšeničná hladká)
200 ml
1 ČL
1 a 1/2 ČL
na posypanie
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Večer pred pečením si zarobíme zákvas. Všetky ingrediencie dobre premiešame a necháme zakryté fóliou kvasiť 5-8 hodín v teplej miestnosti.

  2. 2

    Ráno, keď sa zobudíme, bude nás čakať vykvasený kvások, pripravený na akciu. :-) Do vykvaseného kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a dobre vymiesime riedke cesto. Po vymiesení preložíme cesto na pomúčený stôl a preložíme ho (ako keď skladáme listovú obálku). Uložíme ho kysnúť do olejom vymastenej misy. V priebehu ďalších 2-3 hodín cesto prekladáme približne každých 30-40 minút. Prsty a podložku si treba naolejovať, aby sa cesto nelepilo.

  3. 3

    Vykysnuté cesto má veľa bubliniek. Opatrne ho preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme si štvorec alebo obdĺžnik, z vrchu posypeme semienkami (ja som dala sezamové) necháme ho chvíľku odpočívať. Stierkou rozkrájame na 4 bagety a pred uložením na pečiaci papier ich opatrne prekrútime. Cesto necháme ešte trochu podkysnúť.

  4. 4

    Rúru si predhrejeme pol hodinu pred pečením na 230 °C aj s plechom. Na dno rúry vložíme kastrólik s vodou, aby sa nám rúra naparila. Po tejto dobe zošupneme bagetky na vyhriaty plech aj s pečiacim papierom. Po 10 minútach pečenia vyberieme z rúry kastrólik s vodou a rúru rýchlo zavrieme. Potom bagetky dopekáme ešte 25-30 minút. Každá rúra pečie inak, preto treba pečenie odsledovať. Po vybratí z rúry ešte bagety potrieme slanou vodou. Ja som piekla z dvojitej dávky - Jedny so špaldovou múkou a druhé so pšeničnou múkou.

    Kváskové bagety - obrázok 4
  5. 5

    A takto vyzerajú bagetky v reze.

    Kváskové bagety - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist