Kvásková vianočka fotorecept

siisa - fotkasiisa, 1. septembra 2016
Kvásková vianočka (fotorecept)
Foto: siisa

Dlho som sa na tento recept odhodlávala, no a konečne prišiel čas :) Výsledok je neskutočný. Chuť tejto vianočky sa nedá porovnať s tou Zobraziť celý popisDlho som sa na tento recept odhodlávala, no a konečne prišiel čas :) Výsledok je neskutočný. Chuť tejto vianočky sa nedá porovnať s tou čo si kúpime v obchode. Ak chcete, vyskúšajte. Tu je môj recept.

55 minút
na 180-230 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
200 ml
200 g
100 g
0,5 ČL
2 ks
40 g
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 1-2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Večer skontrolujeme kvások. Ak je kvások vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po polhodine pridáme soľ a opäť premiesime. Uzavreté v igelite necháme do rána v chladničke. Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na 6 rovnakých častí. Ja som si to odvážila a vydelila 6.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každú z častí som opatrne porozťahovala a rukami rozgúľala na 6 šúľkov. Chce to veľkú trpezlivosť. Šúľky som si položila na papier na pečenie, pod ktorý som dala pevnú plastovú podložku. Prichytila som to štipcami. Cesto je jemné, nepreložili by ste hotovú vianočku len tak rukami. Na jednom konci si ich všetky spolu pritlačte, aby držali spolu.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Skôr ako začnete pliesť, určite si dobre naštudujte pletenie, aby ste to naozaj zvládli potom naostro. Keď zapletiete nedá sa vrátiť späť. Chce to istú zručnosť, aby ste pri pletení veľmi neťahali, ale iba prekladali. A tak si vianočku zapletieme. Každý si môže vybrať počet aký on sám chce. Zapletenú vianočku som len s papierom prešuchla na plech.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zabalila som celý plech do veľkej igelitovej tašky a nechala pol hodiny kysnúť.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ju natrela rozšľahaným vajcom.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypala som ju makom. A dala piecť.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do rúry na spodok som dala plech. Rúru som vyhriala na 230 °C. Vložila som vianočku s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu som naliala 100 ml vody. Rúru som hneď zatvorila a stiahla teplotu na 200 °C. Piekla som 10 minút. Po 10 minútach som vybrala plech zo spodu a piekla ďalších 10 minút. Potom som opäť zmenšila teplotu na 180 °C a dopiekla už iba 35 minút. Vianočku som vybrala na mriežku a prikryla vlhkou utierkou. Nechala vychladnúť. Škoda , že si nezachovala ten vrkočovitý tvar. To mi bolo trochu ľúto, že ako som sa na tom narobila a nakoniec efekt slabý. Ale zato chuť, tá ma ohromila. Vianočka je ako pierko, jemná, užasne chutí...určite odporúčam. Dobrú chuť.

    Kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, hodná profíka, Simonko! Těsto nádherně nakysnuté, vánočka zapletená předpisově, peříčkově nadýchaná v celku i v řezu. Máš můj hluboký obdiv. Hned bych ochutnala, takovou kváskovou vánočku z tvé dílny! Jsi nesmírně šikovná! Postup nemá chybu, vypilováno do detailu, jako každý tvůj kváskový recept! Přeji krásný večer!
1x siisa
siisa
@Haji (1.9.2016 17:46)

Ďakujem ti veľmi pekne milá ♥@Haji ♥ , tak nakysla, že sa skoro stratil vzor :)))) ale je fakt úžasná ... úplne som bola prekvapená
2x haji a vierik
farbuska
Sledujem všetky tvoje recepty, máš môj veľký obdiv. Ja na niečo podobné nemám trpezlivosť, ale rada by som aspoň ochutnala. Vďaka za tento kváskový seriál, aspoň sa učím teóriu a teším sa z tvojich úspechov.
2x haji a siisa
jack
Mamamia.To je parádna vianočka a určite skvelá.No,ta "kalap dolu pret tebu".
2x haji a siisa
siisa
@Farbuska (1.9.2016 18:32)

Milá ✿Farbuska ✿ ďakujem za milý komentárik, veľmi rada by som ťa aspoň ponúkla :) Ale verím , že naberieš odvahu a pridáš sa :) Pekný večer
1x haji
siisa
@Jack (1.9.2016 19:35)

Moja milá ♥ Jack ♥ ďakujem veľmi pekne :) Posielam pozdrav na východ ... dúfam, že som sa trafila :)))
1x haji
marienka44
@Siisa , nemám slov, vsetky tvoje recepty odkladam.
Ja mam formu na pecenie, kde je vianockovy vzor, takze bez pletenia, len naliat cesto a vzor sa vytvorí sám. Len ten kvasok, nato som sa este neodhodlala. Teraz pred tyzdnom som prisla z nemocnice, operovali mi lave rameno, artroskopia ukazala, velke defekty, poskodenu chrupavku, takze na december som uz objednana na vymenu klbu za umelý. Dufam, ze budem moct vypekat, teraz mám bolesti.
2x haji a siisa
siisa
@Marienka44 (2.9.2016 07:44)

V prvom rade by som ti chcela zaželať milá @Marienka44 , skoré uzdravenie, aby si mohla čím skôr vypekať :) Ďakujem za pekný komentárik :)
1x haji
veronikkka
Milá @Siisa , nádherný recept a 5*letí k Tebe :-)
aj tento Tvoj receptík som uložila do kk, len kedy stihnem všetky Tvoje recepty vyskúšať???
celkom určite na rad príde aj tento:-)
p.s. splietanie sa Ti krásne vydarilo, šikuľka si!
kukulienka71
Krásna práca, @siisa , aspoň vzor ti tam ostal, ak už kopčeky nie také, aké by si chcela:-)
Pridávanie receptov sa môže ľahko zvrtnúť na mániu, ale nič si z toho nerob, kým ťa to baví, kým máš "obecenstvo", ktoré ťa obdivuje, ktoré si váži tvoju prácu a si tu užitočná (čo určite si!)
Nech sa ti darí!
2x haji a siisa
siisa
@Kukulienka71 (2.9.2016 15:08)

Ďakujem @Kukulienka71 za milé slová. Od takých kuchárok ako si ty potešia. Možno mánia kváskovania, lebo keď sa ti začne dariť v niečom , o čom si nemala donedávna ani páru a hlavne keď konečne prídeš veci na koreň, tak ťa to láka a baví isť ďalej. Ale mánia pridávania receptov....to teda nie....z takýchto detinských vecí som už vyrástla. Preto nechápem čo tu kto rieši. A ak je to tu na Vareche také, ako to z tých komentov vyplýva, je to veľmi smutné. Hlavne preto , že sme tu všetci dospelí ľudia. Mám rada milých a dobrých ľudí, ktorí druhým doprajú. Pekný večer ti prajem.
monty469
No moja mila ako to vsetko stihas?Vianocka vyzera uplne skvelo. Dala by som si hned s maslom a dzemom:-)
2x siisa a haji
siisa
@Monty469 (2.9.2016 18:47)

Ďakujem veľmi pekne :) Tak dá sa, teším sa na každé voľno, kedy budem môcť experimentovať :)
1x haji
haji
@Siisa (2.9.2016 19:36)
Krásný víkend a bezva nápady s kváskováním, ať se daří, milá Simonko!
V kvašení je velká síla, letošní burčák už také "jede" a vypadá to, že některým se už zlomil. Příroda je mocná čarodějka. Mávám!
violetacamorova
Na foto v reze je vidno aká je tá tvoja kvásková vianočka jemná mňam. V dobrom ti závidím to tvoje vydarené kváskové pečenie, aj iba drožďujem... Prajem ti všetko dobrééééé.
1x siisa
siisa
@Haji (2.9.2016 20:04)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Haji ,vo všetkom máš úplnú pravdu :) Pekný večer prajem ♥
1x haji
cesminaz
Pekna vianocka :-) Dufam ze sa nenahnevas,ale vzor na upecenej vianocke mi pripomina futbalovu loptu :-))
1x haji
danda3
Ahoj @siisa , akurát nedávno som si hovorila, že by si mohla pridať recept na kváskovú vianočku, takže ďakujem, keď budem doma, určite vyskúšam, len by som chcela piecť zo špaldovej múky hladkej + celozrnnej, tak dúfa, že sa podarí. Apropo, pridávaj recepty na kváskovanie, ja budem len rada a myslím, že nielen ja.
siisa
@Danda3 (3.9.2016 10:45)

Ahoj @Danda3 .Vidím, že aj ty si odvážna :) nemám ani len predstavu ako sa tá celozrnná bude správať, daj potom vedieť. Určite sa podelím s vami o kváskové recepty. Ďakujem za pekný komentár
danda3
Ahoj @siisa , vianočka upečená, ochutnaná, vynikajúca. Použila som múku špaldovú celozrnnú aj hladkú, rozdelila som ju len na tri časti, splietla ako vrkoč a dala piecť do formy. A cukor som dala kokosový + med. Ďakujem za recept, nepiekla som naposledy.


2x haji a siisa
siisa
@Danda3 (11.9.2016 17:28)

Woooow, no úžasnú ju máš....a v akej zdravej verzii, určite vyskúšam aj ja. Šikovnica si. Si zlatá, že prídeš a popíšeš ako sa ti darilo ...ďakujem.
1x haji
havino
krásnu ju máš, nádhernú, Simi, toto bolo v roku 2014 čo som naposledy použila pšeničný kvások, ale prerobila som si ho z ražného, piekla som vianočku. Mala som v pláne, ako podarúnok upiecť kváskový mazanec, ale nedostala som k tomu.


1x danda3
siisa
@Havino (15.9.2016 23:17)

Ďakujem Tánička, aj tvoja vianočka je nádherná :)
bzsiska
@Siisa dnes odskúšané. Chuť vynikajúca. Fotku nemôžem pridať. :D Zaplietla som ukážkovo, z ôsmich častí. Som sa tešila ako malá, že ako krásne na prvý krát sa mi podarila, ale pri pečení"napuchla" a vzor sa stratil. Piekla som len 30 minút, aj bolo veľa. Ešte 5 minút nabudúce uberiem. Ale recept odporúčam všetkými desiatimi. Vianočka ako vatička. Dávam 5*.

1x siisa
siisa
@Bzsiska (26.4.2017 14:27)

Milá @Bzsiska toto presne poznám, naštudovala som si video, vyskúšala na stočených šatkách pletenie a to sa aj podarilo a sama vidíš ako nafúkla a vzor zmizol. Sklamanie obrovské, ale čo ! Chutila úžasne a to stálo za to. Ďakujem ti, že si vyskúšala a teším sa, že chutilo.
dvorka
Minulý rok som piekla kváskovú vianočku podľa inej varecháčky, no upiekla som len takú neidentifikovatľnú placku. Ani chuťovo nič moc a to som do nej dala hrozienka, cukor, orechy aj pomarančovú kôru, ako bolo v recepte. Teraz som objavila Tvoju a tak som si povedala že ju upečiem na skúšku, aby som vedela či bude lepšia. Tak ako Tebe sa mi síce zrovnala, ale vyzerá vianočkovo. Len hore som ešte dala kúsok spleteného cesta čo mi ostal a tak to tam mierne špatí. Som zvedavá oká bude v reze. Musím však ešte počkať až vychladne. Do cesta som dala glukózový cukor a kryštál vanilkový, ktorý si robím sama a cesto bolo veľmi chutné. Namiesto masla som dala olej, ten sa mi v kysnutých cestách osvedčil viac ako maslo. Cesto je vláčne a nevysychá. A ešte lepšia je bravčová masť, no na vianočku asi nie. Tú skôr do buchiet a koláčov.


siisa
@Dvorka (5.12.2017 17:43)

No teda parádna je ! Máš ju veru krajšiu ako ja. Nádherne ti nakysla. Ďakujem, že si vyskúšala a aj foto pridala. Som zvedavá ako ti bude chutiť, nám veľmi chutila. Tiež ju budem na Vianoce piecť.
dvorka
Nevydržala som čakať až vianočka úplne vychladne. Musela som vyskúšať a chutnala som ju tak dlho, kým z nej ubudla asi polovica. Veľmi chutná. Vďaka za recept. Zajtra idem piecť znova. skúsim aj nejaké briošky, lebo cesto je ozaj fantastické. Nie len chuťovo, ale aj sa s ním veľmi dobre robí. Darmo, Tvoje kváskové recepty aspoň mňa ešte nesklamali.
1x siisa
siisa
@Dvorka (6.12.2017 11:12)

Som veľmi rada, že chutilo ! Dávno som ju nepiekla, vždy len v rýchlosti urobím briošky, alebo sladké rožky. Ale teraz je jej čas. Čas Vianoc, kde nemôže chýbať. Len sa budem musieť zasa učiť zapletať. Vždy to zabudnem :) Ďakujem za milý komentár, veľmi si ma potešila, si veľmi šikovná. Prajem ti ešte pekný večer :)
dvorka
Dnes som znova piekla túto skvelú vianocku. Čo som robila, čo som nerobila, mám ju ako trhací chlieb 🙃


1x siisa
siisa
@dvorka (26.4.2023 12:29)

Aj vianočka a aj chlebík sú veľmi vydarené. Potešila si ma, že ju ešte stále pečieš. Momentálne stíham tak akurát chlieb a rožky, lebo moje dieťa si vyžaduje neskutočne veľa pozornosti. Proste je všade, aj tam kde nemá byť. Ešte raz ďakujem za to, že si napísala. Posielam pozdrav. ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia