Foto: siisa
Dlho som sa na tento recept odhodlávala, no a konečne prišiel čas :) Výsledok je neskutočný. Chuť tejto vianočky sa nedá porovnať s tou Zobraziť celý popisDlho som sa na tento recept odhodlávala, no a konečne prišiel čas :) Výsledok je neskutočný. Chuť tejto vianočky sa nedá porovnať s tou čo si kúpime v obchode. Ak chcete, vyskúšajte. Tu je môj recept.
na 180-230 °C
Postup
-
1
Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 1-2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
-
2
Večer skontrolujeme kvások. Ak je kvások vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po polhodine pridáme soľ a opäť premiesime. Uzavreté v igelite necháme do rána v chladničke. Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť.
-
3
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na 6 rovnakých častí. Ja som si to odvážila a vydelila 6.
-
4
Každú z častí som opatrne porozťahovala a rukami rozgúľala na 6 šúľkov. Chce to veľkú trpezlivosť. Šúľky som si položila na papier na pečenie, pod ktorý som dala pevnú plastovú podložku. Prichytila som to štipcami. Cesto je jemné, nepreložili by ste hotovú vianočku len tak rukami. Na jednom konci si ich všetky spolu pritlačte, aby držali spolu.
-
5
Skôr ako začnete pliesť, určite si dobre naštudujte pletenie, aby ste to naozaj zvládli potom naostro. Keď zapletiete nedá sa vrátiť späť. Chce to istú zručnosť, aby ste pri pletení veľmi neťahali, ale iba prekladali. A tak si vianočku zapletieme. Každý si môže vybrať počet aký on sám chce. Zapletenú vianočku som len s papierom prešuchla na plech.
-
6
Zabalila som celý plech do veľkej igelitovej tašky a nechala pol hodiny kysnúť.
-
7
Potom som ju natrela rozšľahaným vajcom.
-
8
Posypala som ju makom. A dala piecť.
-
9
Do rúry na spodok som dala plech. Rúru som vyhriala na 230 °C. Vložila som vianočku s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu som naliala 100 ml vody. Rúru som hneď zatvorila a stiahla teplotu na 200 °C. Piekla som 10 minút. Po 10 minútach som vybrala plech zo spodu a piekla ďalších 10 minút. Potom som opäť zmenšila teplotu na 180 °C a dopiekla už iba 35 minút. Vianočku som vybrala na mriežku a prikryla vlhkou utierkou. Nechala vychladnúť. Škoda , že si nezachovala ten vrkočovitý tvar. To mi bolo trochu ľúto, že ako som sa na tom narobila a nakoniec efekt slabý. Ale zato chuť, tá ma ohromila. Vianočka je ako pierko, jemná, užasne chutí...určite odporúčam. Dobrú chuť.
Moja milá ♥ @Chcia ♥ ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem ti veľmi pekne milá ♥@Haji ♥ , tak nakysla, že sa skoro stratil vzor :)))) ale je fakt úžasná ... úplne som bola prekvapená
Milá ♥ @Izabella929 ♥ ďakujem veľmi pekne za milé slová, ktoré vždy potešia :)
Milá ✿Farbuska ✿ ďakujem za milý komentárik, veľmi rada by som ťa aspoň ponúkla :) Ale verím , že naberieš odvahu a pridáš sa :) Pekný večer
Ďakujem ti veľmi pekne milá ✿Terinka ✿ potešila si ma :)
Moja milá ♥ Jack ♥ ďakujem veľmi pekne :) Posielam pozdrav na východ ... dúfam, že som sa trafila :)))
Menej je niekedy viac.... brzdi, mojá milá @Siisa
A teraz hrrrrrr do mňa, milé dámy!!!
Hahaha, ďakujem za milý a úprimný komentár :)))
všetci títo pridávajú super recepty a mám ich všetky rád.
akurát do @Siisy sa obúvaš, že???
Ja mam formu na pecenie, kde je vianockovy vzor, takze bez pletenia, len naliat cesto a vzor sa vytvorí sám. Len ten kvasok, nato som sa este neodhodlala. Teraz pred tyzdnom som prisla z nemocnice, operovali mi lave rameno, artroskopia ukazala, velke defekty, poskodenu chrupavku, takze na december som uz objednana na vymenu klbu za umelý. Dufam, ze budem moct vypekat, teraz mám bolesti.
V prvom rade by som ti chcela zaželať milá @Marienka44 , skoré uzdravenie, aby si mohla čím skôr vypekať :) Ďakujem za pekný komentárik :)
@Rohlicekpusta , vôbec sa do Siisa neobúvam, len nechcem, aby taká skvelá žena urobila také chyby, ako ty @Rohlicekveronikapusta. Anespamujme pekný recept, hádam stačilo.
@Siisa , ospravedlňujem sa Ti, prepáč!
aj tento Tvoj receptík som uložila do kk, len kedy stihnem všetky Tvoje recepty vyskúšať???
celkom určite na rad príde aj tento:-)
p.s. splietanie sa Ti krásne vydarilo, šikuľka si!
V pohode, varíme a pečieme :))
Ďakujem ti veľmi pekne @Veronikkka , kľudne vyskúšaj, budem rada :)
@junior ten klinec to muselo strasne boliet, ked si ho tak riadne tresol po gebuli :-)
Pridávanie receptov sa môže ľahko zvrtnúť na mániu, ale nič si z toho nerob, kým ťa to baví, kým máš "obecenstvo", ktoré ťa obdivuje, ktoré si váži tvoju prácu a si tu užitočná (čo určite si!)
Nech sa ti darí!
Milá @Afataga , nemám problém, pošlem v darčekovom balení :)
Ďakujem @Kukulienka71 za milé slová. Od takých kuchárok ako si ty potešia. Možno mánia kváskovania, lebo keď sa ti začne dariť v niečom , o čom si nemala donedávna ani páru a hlavne keď konečne prídeš veci na koreň, tak ťa to láka a baví isť ďalej. Ale mánia pridávania receptov....to teda nie....z takýchto detinských vecí som už vyrástla. Preto nechápem čo tu kto rieši. A ak je to tu na Vareche také, ako to z tých komentov vyplýva, je to veľmi smutné. Hlavne preto , že sme tu všetci dospelí ľudia. Mám rada milých a dobrých ľudí, ktorí druhým doprajú. Pekný večer ti prajem.
Ďakujem veľmi pekne :) Tak dá sa, teším sa na každé voľno, kedy budem môcť experimentovať :)
Krásný víkend a bezva nápady s kváskováním, ať se daří, milá Simonko!
V kvašení je velká síla, letošní burčák už také "jede" a vypadá to, že některým se už zlomil. Příroda je mocná čarodějka. Mávám!
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Haji ,vo všetkom máš úplnú pravdu :) Pekný večer prajem ♥
Milá @Violetacamorova , ďakujem za pekný komentárik, verím, že niekedy naberieš odvahu a začneš svojím prvým chlebíkom :) Pekný večer želám
No veď aj mne, z toho si nič nerob :)
Ahoj @Danda3 .Vidím, že aj ty si odvážna :) nemám ani len predstavu ako sa tá celozrnná bude správať, daj potom vedieť. Určite sa podelím s vami o kváskové recepty. Ďakujem za pekný komentár
Woooow, no úžasnú ju máš....a v akej zdravej verzii, určite vyskúšam aj ja. Šikovnica si. Si zlatá, že prídeš a popíšeš ako sa ti darilo ...ďakujem.
Ďakujem Tánička, aj tvoja vianočka je nádherná :)
Milá @Bzsiska toto presne poznám, naštudovala som si video, vyskúšala na stočených šatkách pletenie a to sa aj podarilo a sama vidíš ako nafúkla a vzor zmizol. Sklamanie obrovské, ale čo ! Chutila úžasne a to stálo za to. Ďakujem ti, že si vyskúšala a teším sa, že chutilo.
No teda parádna je ! Máš ju veru krajšiu ako ja. Nádherne ti nakysla. Ďakujem, že si vyskúšala a aj foto pridala. Som zvedavá ako ti bude chutiť, nám veľmi chutila. Tiež ju budem na Vianoce piecť.
Som veľmi rada, že chutilo ! Dávno som ju nepiekla, vždy len v rýchlosti urobím briošky, alebo sladké rožky. Ale teraz je jej čas. Čas Vianoc, kde nemôže chýbať. Len sa budem musieť zasa učiť zapletať. Vždy to zabudnem :) Ďakujem za milý komentár, veľmi si ma potešila, si veľmi šikovná. Prajem ti ešte pekný večer :)
Aj vianočka a aj chlebík sú veľmi vydarené. Potešila si ma, že ju ešte stále pečieš. Momentálne stíham tak akurát chlieb a rožky, lebo moje dieťa si vyžaduje neskutočne veľa pozornosti. Proste je všade, aj tam kde nemá byť. Ešte raz ďakujem za to, že si napísala. Posielam pozdrav. ♥