Kvásková vianočka (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Dlho som sa na tento recept odhodlávala, no a konečne prišiel čas :) Výsledok je neskutočný. Chuť tejto vianočky sa nedá porovnať s tou čo si kúpime v obchode. Ak chcete, vyskúšajte. Tu je môj recept.

55 minút
na 180-230 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 1-2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Večer skontrolujeme kvások. Ak je kvások vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po polhodine pridáme soľ a opäť premiesime. Uzavreté v igelite necháme do rána v chladničke. Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť.
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na 6 rovnakých častí. Ja som si to odvážila a vydelila 6.
  4. Každú z častí som opatrne porozťahovala a rukami rozgúľala na 6 šúľkov. Chce to veľkú trpezlivosť. Šúľky som si položila na papier na pečenie, pod ktorý som dala pevnú plastovú podložku. Prichytila som to štipcami. Cesto je jemné, nepreložili by ste hotovú vianočku len tak rukami. Na jednom konci si ich všetky spolu pritlačte, aby držali spolu.
  5. Skôr ako začnete pliesť, určite si dobre naštudujte pletenie, aby ste to naozaj zvládli potom naostro. Keď zapletiete nedá sa vrátiť späť. Chce to istú zručnosť, aby ste pri pletení veľmi neťahali, ale iba prekladali. A tak si vianočku zapletieme. Každý si môže vybrať počet aký on sám chce. Zapletenú vianočku som len s papierom prešuchla na plech.
  6. Zabalila som celý plech do veľkej igelitovej tašky a nechala pol hodiny kysnúť.
  7. Potom som ju natrela rozšľahaným vajcom.
  8. Posypala som ju makom. A dala piecť.
  9. Do rúry na spodok som dala plech. Rúru som vyhriala na 230 °C. Vložila som vianočku s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu som naliala 100 ml vody. Rúru som hneď zatvorila a stiahla teplotu na 200 °C. Piekla som 10 minút. Po 10 minútach som vybrala plech zo spodu a piekla ďalších 10 minút. Potom som opäť zmenšila teplotu na 180 °C a dopiekla už iba 35 minút. Vianočku som vybrala na mriežku a prikryla vlhkou utierkou. Nechala vychladnúť. Škoda , že si nezachovala ten vrkočovitý tvar. To mi bolo trochu ľúto, že ako som sa na tom narobila a nakoniec efekt slabý. Ale zato chuť, tá ma ohromila. Vianočka je ako pierko, jemná, užasne chutí...určite odporúčam. Dobrú chuť.