Kvásková nátierka
Kvásková nátierka

Kvásková nátierka z vajec fotorecept

luclup - fotkaluclup, 25. februára 2018
Kvásková nátierka z vajec (fotorecept)
Foto: luclup

Mnohými v detstve milovaná, inými zatracovaná drožďová nátierka.... to je úvod k receptu, ktorý som včera vyskúšala, a rozhodne neľutujem! Táto nátierka Zobraziť celý popisMnohými v detstve milovaná, inými zatracovaná drožďová nátierka.... to je úvod k receptu, ktorý som včera vyskúšala, a rozhodne neľutujem! Táto nátierka však nie je z kvasníc, ale z kvásku. Natretá na čerstvom kváskovom chlebíku chutí výborne.

Suroviny

1 ks stredne veľká
2 strúčiky
3 PL (82 %)
5 ks
3 PL
1 PL
3 PL
1/4 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    V miske vymiešame zmes kvásku a mlieka v pomere 1:1 (3 PL kvásku : 3 PL mlieka). Pridáme soľ a korenie, vajíčka a poriadne vymiešame. (Kvások sa mi zvýšil z rozkvasu, keď som si pripravovala na ražnú tehlu - asi 50 g kvásku, 170 g ražnej celozrnnej múky a 180 ml vody - ale napokon som sa rozhodla upiecť klasický kváskový chlebík, tak som nepotrebovala všetok rozkvas. Použila som len 200 g (nie 350 ako na ražnú kváskovú tehlu) tým pádom mi presne zvýšilo na túto nátierku )

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Veľkosť kúskov záleží od toho, ako máme cibuľu v nátierkach radi. Ošúpeme aj cesnak a nakrájame na drobno. Nakrájanú cibuľu speníme na panvici na rozpálenom masle (2 PL masla) spolu s cesnakom.

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne k cibuli prilejeme osolenú a okorenenú zmes kvásku, mlieka a rozšľahaných vajec. Miešame až do zhustnutia. Vznikne nám hustejšia kašovitá hmota. Panvicu odstavíme a zmes necháme úplne vychladnúť.

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutej zmesi vmiešame horčiu, bylinky a môžeme aj prisoliť alebo okoreniť, či zjemniť trochou masla. Ja som pridala trošku petržlenovej vňate (pažítku som nemala, ale tú by som dala určite) a 1 PL roztopeného masla. Premiešala som a dala do chladničky. Konzumovali sme až na druhý deň.

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame na čerstvom chlebíku alebo hriankach. Môžeme ozdobiť čerstvou pažítkou či petržlenovou vňaťou. V chladničke nám táto nátierka vydrží 3 dni. S čerstvým kváskovým chlebíkom, ktorý som upiekla, chutí fantasticky, odporúčam vyskúšať. Ak máte radi jemné typy nátierok, rozmixujte ju ponorným mixérom. Kvásková nátierka je jemná a veľmi chutná. Dokonca aj môj manžel, ktorý nemá rád klasickú drožďovú nátierku, si pochutil. Tak som rada :-)

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mitzy
krásne foto. podľa tvojej maminy som robila drožďovú. kvásková vyzerá veľmi chutne! :)
1x haji
marianne
Teda toto, dala som sa aj ja kváskovať, ale toto je pre mňa novinka, dám vedieť
1x haji
katka78
Jedla som drožďovú nátierku len raz a nebol to najkrajší zážitok. Tvoja ma zaujala zložením, popisom a nalákala peknou úvodnou fotkou, tak si ju pre istou ukladám do KK, možno sa na ňu niekedy v budúcnosti odhodlám.
1x haji
haji
Toto mi dlouho chodilo po hlavě, ale nebyla jsem sto si recept uskládat. Hurá, vzala jsi to ze správného konce, milá @Luclup ! Kouzelný receptík a já ti z celého srdce děkuju, jsi šikulka! Oh, toto je veliká dobrota. Drožďovú zbožňuju, ale od té doby co kváskuju a něco o droždí vím, dala jsem si jednu velkú pauzu. Jsem vysvobozenáá! Krásná fota, recept provedu co nejdřív.
dvorka
No teda. Dlho som uvažovala či urobiť z kvásku nátierku ako z droždia. Moje deti ju zbožňovali, musela som sa ju naučiť od kuchárok v škôlke. A teraz určite vyskúšam tú Tvoju. Som ako Haji. Droždie už nekupujem a tak aj nátierku nerobím. Kvásku mám dosť aj v mrazničke tak najbližšie určite bude.
1x haji
luclup
@Mitzy dakujem ti velmi pekne, je fakt dobra (:
@Marianne ja som tiez zirala, ked som tento recept uvidela v knihe. Ale zaujal ma, tak som musela vyskusat. Odporucam urcite :)
@Katka78 kvaskova natierka nie je taka vyrazna ako drozdova, no aj napriek tomu je vyborna. Taka jemna, prijemna chut, tak vyskusaj a das vediet co a ako :) Je nenarocna na pripravu, tak nie je o com :)
@Haji aj ja som uz dlhsie rozmysala, ze ju vyskusam, a vcera bol na to ten spravny cas. Mne drozdova natierka tiez velmi chuti, mnam. Ale ako pises, odkedy kvaskujem, vyhybam sa vsetkemu, kde je drozdie .. a - hned je zivot krajsi (: Hlavne moj zaludok je stastny, ziadne traviace tazkosti, proste na paraadu (: A dakujem velmi pekne, vyskusaj a daj vediet (:
@Dvorka som rada, kolko ludi chytilo kvaskovanie za srdce. Ja sice velmi neexperimentujem, peciem kazdy tyzden raznu kvaskovu tehlu a kazdy druhy klasicky kvaskovy chlebik, ale fakt si neviem bez takehoto pecivka predstavit ranajky. Za chvilu ide razna tehla do rury, uz sa tesim, ako si na nu rano natriem kvaskovu natierku (: Tak vyskusaj a daj vediet, dakujem (:
1x haji
jack
Ach moja milá zlatá neterka.Ty si také šikovňučké žieňa ;-)
Túto nátierku som aj videla v knihe a tiež ma zaujala,veľmi.Ale zatiaľ mi na ňu akosi nevyšiel čas.No možno teraz skúsim, keď si ju skúsila ty a chutí Vám.Krásne foto.Ako vždy ;-)
jack
A skoro by som zabudla.Aj chlebík chválim.
1x haji
monty469
Taak šikovnica moja velka. Tu natierku sa tiez chystam urobit, tebou uz je vyskusana, teda viem, ze bude chutit aj nam. Som na teba pysna, dievcatko moje. Ten chlebik vyzera velmi dobre a s tou natierkou je to urcite nebicko v papulke. Nahradit drozdie kvaskom v nasej strave bolo jedno z najlepsich rozhodnuti v mojej rodine a rady kvaskujucich sa aj v mojom okoli rozsiruju;-))))
2x haji a siisa
siisa
Wooow, no čo na toto napísať, som veľmi milo prekvapená ! Aká si ty šikovná ..... ten chlebík je fakt perfektný a nátierka super....určite vyskúšam :) Mamina ako vidím, je právom pyšná na takú šikovnú dcéru. Veľmi sa tomuto teším ;)
gabusa
Kváskujem aj ja, koľko krát mi zvýši dosť kvásku, teraz viem ako ho využiť ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia