Kvásková nátierka z vajec fotorecept
Foto: luclup
Mnohými v detstve milovaná, inými zatracovaná drožďová nátierka.... to je úvod k receptu, ktorý som včera vyskúšala, a rozhodne neľutujem! Táto nátierka Zobraziť celý popisMnohými v detstve milovaná, inými zatracovaná drožďová nátierka.... to je úvod k receptu, ktorý som včera vyskúšala, a rozhodne neľutujem! Táto nátierka však nie je z kvasníc, ale z kvásku. Natretá na čerstvom kváskovom chlebíku chutí výborne.
Postup
-
1
V miske vymiešame zmes kvásku a mlieka v pomere 1:1 (3 PL kvásku : 3 PL mlieka). Pridáme soľ a korenie, vajíčka a poriadne vymiešame. (Kvások sa mi zvýšil z rozkvasu, keď som si pripravovala na ražnú tehlu - asi 50 g kvásku, 170 g ražnej celozrnnej múky a 180 ml vody - ale napokon som sa rozhodla upiecť klasický kváskový chlebík, tak som nepotrebovala všetok rozkvas. Použila som len 200 g (nie 350 ako na ražnú kváskovú tehlu) tým pádom mi presne zvýšilo na túto nátierku )
-
2
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Veľkosť kúskov záleží od toho, ako máme cibuľu v nátierkach radi. Ošúpeme aj cesnak a nakrájame na drobno. Nakrájanú cibuľu speníme na panvici na rozpálenom masle (2 PL masla) spolu s cesnakom.
-
3
Následne k cibuli prilejeme osolenú a okorenenú zmes kvásku, mlieka a rozšľahaných vajec. Miešame až do zhustnutia. Vznikne nám hustejšia kašovitá hmota. Panvicu odstavíme a zmes necháme úplne vychladnúť.
-
4
Do vychladnutej zmesi vmiešame horčiu, bylinky a môžeme aj prisoliť alebo okoreniť, či zjemniť trochou masla. Ja som pridala trošku petržlenovej vňate (pažítku som nemala, ale tú by som dala určite) a 1 PL roztopeného masla. Premiešala som a dala do chladničky. Konzumovali sme až na druhý deň.
-
5
Podávame na čerstvom chlebíku alebo hriankach. Môžeme ozdobiť čerstvou pažítkou či petržlenovou vňaťou. V chladničke nám táto nátierka vydrží 3 dni. S čerstvým kváskovým chlebíkom, ktorý som upiekla, chutí fantasticky, odporúčam vyskúšať. Ak máte radi jemné typy nátierok, rozmixujte ju ponorným mixérom. Kvásková nátierka je jemná a veľmi chutná. Dokonca aj môj manžel, ktorý nemá rád klasickú drožďovú nátierku, si pochutil. Tak som rada :-)
@Marianne ja som tiez zirala, ked som tento recept uvidela v knihe. Ale zaujal ma, tak som musela vyskusat. Odporucam urcite :)
@Katka78 kvaskova natierka nie je taka vyrazna ako drozdova, no aj napriek tomu je vyborna. Taka jemna, prijemna chut, tak vyskusaj a das vediet co a ako :) Je nenarocna na pripravu, tak nie je o com :)
@Haji aj ja som uz dlhsie rozmysala, ze ju vyskusam, a vcera bol na to ten spravny cas. Mne drozdova natierka tiez velmi chuti, mnam. Ale ako pises, odkedy kvaskujem, vyhybam sa vsetkemu, kde je drozdie .. a - hned je zivot krajsi (: Hlavne moj zaludok je stastny, ziadne traviace tazkosti, proste na paraadu (: A dakujem velmi pekne, vyskusaj a daj vediet (:
@Dvorka som rada, kolko ludi chytilo kvaskovanie za srdce. Ja sice velmi neexperimentujem, peciem kazdy tyzden raznu kvaskovu tehlu a kazdy druhy klasicky kvaskovy chlebik, ale fakt si neviem bez takehoto pecivka predstavit ranajky. Za chvilu ide razna tehla do rury, uz sa tesim, ako si na nu rano natriem kvaskovu natierku (: Tak vyskusaj a daj vediet, dakujem (:
Túto nátierku som aj videla v knihe a tiež ma zaujala,veľmi.Ale zatiaľ mi na ňu akosi nevyšiel čas.No možno teraz skúsim, keď si ju skúsila ty a chutí Vám.Krásne foto.Ako vždy ;-)