Kvásková nátierka
Kvásková nátierka

Kvásková nátierka z vajec fotorecept

luclup - fotkaluclup, 25. februára 2018
Kvásková nátierka z vajec (fotorecept)
Foto: luclup

Mnohými v detstve milovaná, inými zatracovaná drožďová nátierka.... to je úvod k receptu, ktorý som včera vyskúšala, a rozhodne neľutujem! Táto nátierka však nie je z kvasníc, ale z kvásku. Natretá na čerstvom kváskovom chlebíku chutí výborne.

Suroviny

1 ks stredne veľká
2 strúčiky
3 PL (82 %)
5 ks
3 PL
1 PL
3 PL
1/4 ČL
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske vymiešame zmes kvásku a mlieka v pomere 1:1 (3 PL kvásku : 3 PL mlieka). Pridáme soľ a korenie, vajíčka a poriadne vymiešame. (Kvások sa mi zvýšil z rozkvasu, keď som si pripravovala na ražnú tehlu - asi 50 g kvásku, 170 g ražnej celozrnnej múky a 180 ml vody - ale napokon som sa rozhodla upiecť klasický kváskový chlebík, tak som nepotrebovala všetok rozkvas. Použila som len 200 g (nie 350 ako na ražnú kváskovú tehlu) tým pádom mi presne zvýšilo na túto nátierku )

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Veľkosť kúskov záleží od toho, ako máme cibuľu v nátierkach radi. Ošúpeme aj cesnak a nakrájame na drobno. Nakrájanú cibuľu speníme na panvici na rozpálenom masle (2 PL masla) spolu s cesnakom.

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne k cibuli prilejeme osolenú a okorenenú zmes kvásku, mlieka a rozšľahaných vajec. Miešame až do zhustnutia. Vznikne nám hustejšia kašovitá hmota. Panvicu odstavíme a zmes necháme úplne vychladnúť.

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutej zmesi vmiešame horčiu, bylinky a môžeme aj prisoliť alebo okoreniť, či zjemniť trochou masla. Ja som pridala trošku petržlenovej vňate (pažítku som nemala, ale tú by som dala určite) a 1 PL roztopeného masla. Premiešala som a dala do chladničky. Konzumovali sme až na druhý deň.

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame na čerstvom chlebíku alebo hriankach. Môžeme ozdobiť čerstvou pažítkou či petržlenovou vňaťou. V chladničke nám táto nátierka vydrží 3 dni. S čerstvým kváskovým chlebíkom, ktorý som upiekla, chutí fantasticky, odporúčam vyskúšať. Ak máte radi jemné typy nátierok, rozmixujte ju ponorným mixérom. Kvásková nátierka je jemná a veľmi chutná. Dokonca aj môj manžel, ktorý nemá rád klasickú drožďovú nátierku, si pochutil. Tak som rada :-)

    Kvásková nátierka z vajec (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ach moja milá zlatá neterka.Ty si také šikovňučké žieňa ;-)
Túto nátierku som aj videla v knihe a tiež ma zaujala,veľmi.Ale zatiaľ mi na ňu akosi nevyšiel čas.No možno teraz skúsim, keď si ju skúsila ty a chutí Vám.Krásne foto.Ako vždy ;-)
Taak šikovnica moja velka. Tu natierku sa tiez chystam urobit, tebou uz je vyskusana, teda viem, ze bude chutit aj nam. Som na teba pysna, dievcatko moje. Ten chlebik vyzera velmi dobre a s tou natierkou je to urcite nebicko v papulke. Nahradit drozdie kvaskom v nasej strave bolo jedno z najlepsich rozhodnuti v mojej rodine a rady kvaskujucich sa aj v mojom okoli rozsiruju;-))))
2x haji, siisa
krásne foto. podľa tvojej maminy som robila drožďovú. kvásková vyzerá veľmi chutne! :)
1x haji