Kvasená kapusta v súdku - jednoduchá a najlepšia
Foto: mariamka
Je práve ten pravý čas na nakladanie kapusty. Viem, nič nové pod slnkom, ani by som sa neodvážila dať niečo neoverené. Už asi Zobraziť celý popisJe práve ten pravý čas na nakladanie kapusty. Viem, nič nové pod slnkom, ani by som sa neodvážila dať niečo neoverené. Už asi šiesty rok si nakladáme vlastnú po neblahých skúsenostiach s kúpenou. 3 suroviny, nič viac, tak poďme na to :-) Rozpis je na 17-litrový súdok.
Postup
-
1
Najlepšie je kúpiť už najemno narezanú kapustu, dnes to už nie je problém. Kameninový súdok na kapustu dobre umyjeme vriacou vodou a vypláchneme octom, tak isto aj vrchnák a kamene. Nádobu, v ktorej budeme kapustu miešať, tiež vypláchneme vriacou vodou a octom.
- 2
Kapustu v nádobe zmiešame so soľou a s rascou a necháme postáť 1-2 hodiny, alebo cez noc.
- 3
Na dno súdka naukladáme celé kapustné listy. Kapustu naberáme z nádoby, poriadne v rukách vyžmýkame zvlášť do nádoby a vtláčame do súdka. Dobre päsťou udlávime každú vrstvu. Medzi vrstvy vkladáme prekrojené jablká. Čím je kapusta viac natlačená, tým dlhšie vydrží. Vodu, ktorá sa tvorí v súdku, vyberáme pohárom do nádoby. Ak dobre žmýkame, tak žiadna voda sa netvorí. Navrch dáme poslednú vrstvu kapusty, vodu už nezbierame, zakryjeme listami kapusty a zaťažíme kameňmi. Vyžmýkanú vodu dolejeme, aby boli kamene zaliate. Kapusta musí byť pustenou šťavou zaliata. Založíme vrchnák a do žliabku nalejeme vodu tzv. vodný uzáver.
- 4
Zvyšnú kapustovú vodu odložíme do chladu a podľa potreby ňou dolievame odobratú kapustu po vykvasení.
- 5
Súdok umiestnime do miestnosti s teplotou 18-20 °C, kde vykvasí asi za mesiac, ale konzumovať sa môže už po 3 týždňoch. Pod súdok je dobre podložiť plech alebo vhodnú nádobu, lebo kapusta pri kvasení buble a preteká cez vrchnák von. Vodu v žliabku denne dolievame – nesmie vyschnúť! Po odobratí kapusty vždy umyjeme kamene a doplníme tekutinu odloženou kapustovou vodou tak, aby kamene boli ponorené. Keď sa nám minie kapustová voda, vhodná je slaná voda alebo minerálka Budiš. Výborná je aj bio kapustová šťava.
- 6
Už po 3 týždňoch a celý čas je kapusta vynikajúca, príjemne slaná a chrumkavá. Prvé jedlo bude samozrejme segedín :-) Vyskúšajte, na zdravie a dobrú chuť!
Tiež kvasená kapusta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za komentár. Keď som počula, čo všetko sú ľudia schopní dať do kvasenej kapusty (chlieb?), nedalo mi dať sem tento základný recept. Evidentne ste na kvasenej kapuste závislí :-)
Viem, že jablká by mali byť kyslejšie, len ich musím niekde kúpiť. A tiež sa mi páčia tie celé kapustné listy, využijú sa plnené mäsom. Pekný deň všetkým !
@boxik myslíš strapačky? tiež máme radi, nám tam rasca nevadí, ale poznám ľudí, ktorým rasca vadí všade :)
@izabelka najviac sa teším, keď si kapusta po naložení začne "pufkať", prvý rok som sa normálne zľakla, čo to je :) ale keď máš kvalitného dodávateľa, aspoň si ušetríš si prácu, ja už tiež uvažujem o menšom súdku, pozdravujem :)
@kecemis ahoj, rada ťa vidím :) rozpis je na 17 l, ale pomery sa dajú prepočítať, sú naozaj overené, držím palce, potom sa pochváľ, všetko dobré :)
@lilyre ďakujem za komentár, budem rada, ak by si si vybrala môj recept, je ich naozaj milión a človek už v tom má guláš. Môžem mi veriť, že táto kapusta je naozaj chrumkavá a "zdravá" do neskorej jari (ak sa neminie). Ak zostane, nezvyknem sterilizovať, skôr zamraziť. A by ste sa divili, kde ju máme celý rok - v panelákovej kúpeľni :))
Ešte je potrebné dodať, že zásadná pri nakladaní a celej údržbe je hygiena. Tak, ak skúsite, nech sa vám vydarí a prinesie veľa kulinárskych zážitkov. Ďakujem ešte raz, všetko dobré a hlavne pevné zdravie! 😉💪
Nastrúham, priebežne solím a pridávam rascu ,čierne korenie celé i nové celé, trocha najemno nakrájanej cibule a pár strúžkov cesnaku na plátky. A aby dobre kvasilo, tak do 18 suda asi 2 pl cukru. Vo vaničke poriadne niekolko krát premiešam a nechám odstát' , trebárs aj celý deň. Potom už len naskladám do suda a trocha potlačím a je hotovo. Takto to robím roky a kapusta je furt parádna. Na dno sudu dám 2-3 stonky sušený kopor. To dodá tiež dobrú chut'. Ak mám menšie hlávky , tak 3-4 vložím celé, to sú potom na plnenú kapustu. ,lenže 18 l súdok je dost' malý,viac tam nevojde. Takže pre mňa dobrá rada: nabudúce nie celé hlavy ale naskladám samostatné listy a mám ušetrenú prácu s rozoberaním hlávky ,a aj počet listov si možem stanovit'. Ak je v sude už málo, nesterilujm,len dám do flaše a dobre zavriem. Dnes som objavila jednu ,čo prežila leto .
to stojí za nový recept, co kraj, to mrav ,, urcite je vyborna a hlavne, ze vam chuti