Kvasená kapusta
Kvasená kapusta

Kvasená kapusta v súdku - jednoduchá a najlepšia

mariamka - fotkamariamka, 23. októbra 2021
Kvasená kapusta v súdku - jednoduchá a najlepšia
Foto: mariamka

Je práve ten pravý čas na nakladanie kapusty. Viem, nič nové pod slnkom, ani by som sa neodvážila dať niečo neoverené. Už asi Zobraziť celý popisJe práve ten pravý čas na nakladanie kapusty. Viem, nič nové pod slnkom, ani by som sa neodvážila dať niečo neoverené. Už asi šiesty rok si nakladáme vlastnú po neblahých skúsenostiach s kúpenou. 3 suroviny, nič viac, tak poďme na to :-) Rozpis je na 17-litrový súdok.

Suroviny

23 kg zimná
460 g
18,5 g
3-4 ks (alebo dula)




Postup

  1. 1

    Najlepšie je kúpiť už najemno narezanú kapustu, dnes to už nie je problém. Kameninový súdok na kapustu dobre umyjeme vriacou vodou a vypláchneme octom, tak isto aj vrchnák a kamene. Nádobu, v ktorej budeme kapustu miešať, tiež vypláchneme vriacou vodou a octom.

  2. 2

    Kapustu v nádobe zmiešame so soľou a s rascou a necháme postáť 1-2 hodiny, alebo cez noc.

  3. 3

    Na dno súdka naukladáme celé kapustné listy. Kapustu naberáme z nádoby, poriadne v rukách vyžmýkame zvlášť do nádoby a vtláčame do súdka. Dobre päsťou udlávime každú vrstvu. Medzi vrstvy vkladáme prekrojené jablká. Čím je kapusta viac natlačená, tým dlhšie vydrží. Vodu, ktorá sa tvorí v súdku, vyberáme pohárom do nádoby. Ak dobre žmýkame, tak žiadna voda sa netvorí. Navrch dáme poslednú vrstvu kapusty, vodu už nezbierame, zakryjeme listami kapusty a zaťažíme kameňmi. Vyžmýkanú vodu dolejeme, aby boli kamene zaliate. Kapusta musí byť pustenou šťavou zaliata. Založíme vrchnák a do žliabku nalejeme vodu tzv. vodný uzáver.

  4. 4

    Zvyšnú kapustovú vodu odložíme do chladu a podľa potreby ňou dolievame odobratú kapustu po vykvasení.

  5. 5

    Súdok umiestnime do miestnosti s teplotou 18-20 °C, kde vykvasí asi za mesiac, ale konzumovať sa môže už po 3 týždňoch. Pod súdok je dobre podložiť plech alebo vhodnú nádobu, lebo kapusta pri kvasení buble a preteká cez vrchnák von. Vodu v žliabku denne dolievame – nesmie vyschnúť! Po odobratí kapusty vždy umyjeme kamene a doplníme tekutinu odloženou kapustovou vodou tak, aby kamene boli ponorené. Keď sa nám minie kapustová voda, vhodná je slaná voda alebo minerálka Budiš. Výborná je aj bio kapustová šťava.

  6. 6

    Už po 3 týždňoch a celý čas je kapusta vynikajúca, príjemne slaná a chrumkavá. Prvé jedlo bude samozrejme segedín :-) Vyskúšajte, na zdravie a dobrú chuť!

    Kvasená kapusta v súdku - jednoduchá a najlepšia - obrázok 6

Diskusia k receptu

sashan
My nakladáme veľmi podobne,Akurát ešte dávame trošku čierneho korenia a chren. Už sme sa nevedeli dočkať,tak sme si pripravili tri 5 litrové veľké sklenené poháre.To je ale len taký predvoj,pretože v novembri tlačíme vždy dva súdky,približne 80 kg kapusty.Vydrží nám približne do apríla.
mariamka
@sashan (23.10.2021 20:46)

Ďakujem za komentár. Keď som počula, čo všetko sú ľudia schopní dať do kvasenej kapusty (chlieb?), nedalo mi dať sem tento základný recept. Evidentne ste na kvasenej kapuste závislí :-)
boxik
My robíme ešte jednoduchšiu , nedávame do nej rascu . Máme radi halušky s kvasenou kapustou a tá rasca nám tam vadila ,ale inak mám podobný názor , že v jednoduchosti je sila .
izabella929
Roky som si pripravovala kapustu do súdka..toho času už mám dodávateľa kyslej kapusty v 1 kg vedierku, a som spokojná..aj keď z poza dverí komôrky smutne na mňa pozerá prázdny súdok od kapusty, zatiaľ odolávam...Iste, že tá tvoja má chuť tvojej kuchyne...
kecemis
Mariamka aky velky sudok mas? Nasiel som konecen kameninove sudky roznych velkosti, tak sa pohravam s myslienkou kyslej kapusty.
lilyre
V piatok sa chystáme natlačiť kapustu do súdka a tento recept mi prišiel ako na zavolanie, pretože som už zabudla, ako sme robili kapustu vlani. Tá vlaňajšia bola super ( tiež som našla recept na Vareche), pred týždňom som zo súdka vybrala a zasterilizovala 12 ks 0,7 l pohárov. Neverila som, že kvasená kapusta môže vydržať v súdku tak dlho a je stále výborná a chrumkavá. Ale je to asi aj uskladnením, máme na to vhodnú pivnicu.
Viem, že jablká by mali byť kyslejšie, len ich musím niekde kúpiť. A tiež sa mi páčia tie celé kapustné listy, využijú sa plnené mäsom. Pekný deň všetkým !
mariamka
Pekný večer priatelia. Som rada, že recept zaujal.
@boxik myslíš strapačky? tiež máme radi, nám tam rasca nevadí, ale poznám ľudí, ktorým rasca vadí všade :)
@izabelka najviac sa teším, keď si kapusta po naložení začne "pufkať", prvý rok som sa normálne zľakla, čo to je :) ale keď máš kvalitného dodávateľa, aspoň si ušetríš si prácu, ja už tiež uvažujem o menšom súdku, pozdravujem :)
@kecemis ahoj, rada ťa vidím :) rozpis je na 17 l, ale pomery sa dajú prepočítať, sú naozaj overené, držím palce, potom sa pochváľ, všetko dobré :)
@lilyre ďakujem za komentár, budem rada, ak by si si vybrala môj recept, je ich naozaj milión a človek už v tom má guláš. Môžem mi veriť, že táto kapusta je naozaj chrumkavá a "zdravá" do neskorej jari (ak sa neminie). Ak zostane, nezvyknem sterilizovať, skôr zamraziť. A by ste sa divili, kde ju máme celý rok - v panelákovej kúpeľni :))
Ešte je potrebné dodať, že zásadná pri nakladaní a celej údržbe je hygiena. Tak, ak skúsite, nech sa vám vydarí a prinesie veľa kulinárskych zážitkov. Ďakujem ešte raz, všetko dobré a hlavne pevné zdravie! 😉💪
tomeska
Moja kapusta pufká už druhý týždeň v kuchyni poblíž radiatora. ,a kyslá už je zodpovedne. Pojde do chladu.
Nastrúham, priebežne solím a pridávam rascu ,čierne korenie celé i nové celé, trocha najemno nakrájanej cibule a pár strúžkov cesnaku na plátky. A aby dobre kvasilo, tak do 18 suda asi 2 pl cukru. Vo vaničke poriadne niekolko krát premiešam a nechám odstát' , trebárs aj celý deň. Potom už len naskladám do suda a trocha potlačím a je hotovo. Takto to robím roky a kapusta je furt parádna. Na dno sudu dám 2-3 stonky sušený kopor. To dodá tiež dobrú chut'. Ak mám menšie hlávky , tak 3-4 vložím celé, to sú potom na plnenú kapustu. ,lenže 18 l súdok je dost' malý,viac tam nevojde. Takže pre mňa dobrá rada: nabudúce nie celé hlavy ale naskladám samostatné listy a mám ušetrenú prácu s rozoberaním hlávky ,a aj počet listov si možem stanovit'. Ak je v sude už málo, nesterilujm,len dám do flaše a dobre zavriem. Dnes som objavila jednu ,čo prežila leto .
mariamka
@tomeska (26.10.2021 22:38)

to stojí za nový recept, co kraj, to mrav ,, urcite je vyborna a hlavne, ze vam chuti
tomeska
18. 10. som ju tlačila a 28.10. som varila segedín. Do kapusty som nepridala nič, len do masa- korenie a sol - a gulášik jedna báseň.
kimlo
Dnes som ochutnal po prvý krát, je vynikajúca. Robím podľa receptu zo Stupavy, len kapusta, soľ a dule.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia