Kvasená kapusta
Kvasená kapusta

Kvasená kapusta ako zo Stupavy fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 7. októbra 2022
Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept)
Foto: kimlo

Začala sezóna kapusty, tí ktorí ju obľubujú, určite majú aj svoje recepty na kvasenie, ja som si obľúbil tento ktorý mám práve zo Stupavy, Zobraziť celý popisZačala sezóna kapusty, tí ktorí ju obľubujú, určite majú aj svoje recepty na kvasenie, ja som si obľúbil tento ktorý mám práve zo Stupavy, tam sa totiž rodí a robí tá najlepšia kapusta. Robím podľa neho už niekoľko rokov a som spokojný.

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V prvom rade treba zohnať kvalitnú zimnú kapustu, najlepšie zo Stupavy. Zimnú kapustu spoznáme podľa toho, že hlávky sú biele, tvrdé, a mierne sploštené. To je dobrá kapusta na kvasenie. Predáva sa už narezaná, najlepšie keď ju narežú priamo pre vami. Kto chce, kúpi celé hlávky a nareže si ju doma. Ja som kúpil 18 kg narezanej, treba si potom vypýtať aj zopár celých listov na dno súdka.

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhanú kapustu umiestnime do vhodnej priestrannej nádoby, kde ju rovnomerne nasolíme, dávame 15-20 g soli na 1 kg kapusty. Ja som na mojich 18 kg použil 310 g soli. Nasolenú kapustu necháme odstáť asi 2 hodiny, pustí šťavu a zmenší svoj objem asi o 1/3. V priebehu tejto doby ju aspoň 2x dobre rukami premiešame.

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si súdok, do ktorého budeme kapustu natláčať. Môj je kameninový a má objem 13 litrov, tam sa akurát vojde mojich 18 kg kapusty. Súdok musí byť dobre poumývaný, najlepšie octovou vodou, a vypláchnutý.

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dno súdka dáme zopár celých kapustných listov. Na ne potom vrstvíme odstátu a dobre vyžmýkanú kapustu a poriadne päsťami utláčame, musíme odtiaľ dostať všetok vzduch, vtedy bude kapusta tvrdá a chrumkavá.

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po naplnení súdka (nie úplne po hrdlo) a dobrom utlačení, položíme navrch polkruhové keramické závažia, dobre zatlačíme, a dolejeme šťavou z kapusty, ktorá nám zostala po vyžmýkaní. Dbáme na to, aby bol celý povrch ponorený.

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec priklopíme viečkom a do žliabku, nalejeme čistej vody, každý deň kontrolujeme či nevyschla, treba dolievať podľa potreby. Pod súdok dáme vhodnú nádobu alebo misku, do ktorej bude stekať prebytočná šťava v procese kvasenia. Súdok umiestnime v miestnosti, kde je teplota okolo 20 °C, vtedy sa kvasenie začne o niekoľko hodín, spoznáme to podľa pravidelného zvuku unikajúcich bubliniek. Asi po 3 týždňoch až kvasenie prestane, premiestnime súdok na chladnejšie miesto, ideálne pod 15 °C, ja to mávam v špajzi kde mi kapusta vydrží až do Veľkej noci.

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vykvasení už môžeme kapustu postupne z vrchu odoberať, najlepšie drevenou vidličkou. Treba dodržiavať zásady hygieny, teda čisté ruky a náradie, vždy umyjeme závažia a viečko, staráme sa, aby bola kapusta vždy ponorená a v žliabku bola voda. Potom už len ochutnávať takúto čerstvú, alebo použiť v obľúbených receptoch, či už segedín alebo zabíjačkové špeciality...

    Kvasená kapusta ako zo Stupavy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kimlo
@45678 (7.10.2022 13:10)
Ďakujem za uznanie, áno, je to pre mňa ten najlepší recept na kapustu. Minulý rok som pridal aj dule ale teraz som ich nemal, takže len soľ. Úvodná fotka kapusty je ešte z minulej kapusty, táto tohtoročná si už spokojne odfukuje pravidelným púšťaním bubliniek. 🙂
sracz
S domácou kvasenou kapustou je to u nás doma na Slovensku, podobné ako s kapustnicou, guľášom, perkeltom, paprikášom, plnenou kapustou i paprikou, či polievkami od hovädzej cez kosťovú až po držkovú. Každá jeho je tá naj. Mne sa veľmi páči aj ten Tvo, @Kimlo vážený, milý a šikovný priateľ, s jednoduchou tecnológiou. Zmena naozaj patrí ku životu a preto nevidím dôvod, prečo by som nemal vyskúšať aj Tvoju techniku. Maj krásne dni, plné pohody, šťastie vo všetkom a "móóóre" tých správnych kamarátov okolo Teba!
kimlo
@sracz (8.10.2022 00:29)
Ďakujem Feri, ak vyskúšaš, daj feeback, budem rád ak budeš spokojný. Prajem veľa zdravia a pohody za veľkú mláku. 🇺🇸
haji
Pěkný receptík s rodokmenem, nezbývá než složit poklonu i za zachování tradice. Krásná práce, postup i výsledek! Jsi šikovný!
kvakac
Dobrá kapustička , kedy asi bude hotová? Robievam podobne, len ja si pred tlačením opláchnem ruky s repákom a za dva si dám, potom je to z lásky robené. Láska je totiž ta najlepšia korenina na jedla.
kimlo
@kvakac (9.10.2022 07:16)

Hotová bude asi za 3 týždne, kľudne prídi s mištičkou na ochutnávku… 🙂
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia