Kvasená kapusta
Kvasená kapusta

Rýchla kvasená kapusta

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 9. novembra 2023
Rýchla kvasená kapusta
Foto: Shutterstock
30 (+ kvasenie) minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 ks
20 g (na 1 kg kapusty)




Postup

  1. 1

    Hlávku kapusty a dve mrkvy nastrúhame na jemné rezančeky. Zeleninu zatláčame päsťou do päťlitrovej sklenenej nádoby, zalejeme prevarenou studenou slanou vodou. Na 1 kg kapusty použijeme 20 g soli. Zelenina musí byť úplne zaliata.

  2. 2

    Pohár neuzatvárame úplne pevne, aby vznikajúci oxid uhličitý mohol unikať. Na začiatku kvasenia potrebuje zelenina izbovú teplotu okolo 20–22 ºC, aby sa naštartoval proces kvasenia. Po pár dňoch už môžeme kapustu vychutnávať a uchovávame ju v chlade

Diskusia k receptu

zahra
Tak som si nakladala kapustu za mojho zivota v Irsku a USA.
chemik
Aby se kvasící zelenina nezvedala s bublinkami až k víku, není nutno ji složitě zatížit, mně se osvědčil zavázaný PE sáček zčásti naplněný vodou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia