Kvašáky - kvasené uhorky na 1 rok

tlustoch - fotkatlustoch, 13. marca 2011

Tento recept mi dal môj priateľ pred dvoma rokmi. Ja som ich naložil, už dvakrat do 20 l kamenného súdku a vydržia ako čerstvé Zobraziť celý popisTento recept mi dal môj priateľ pred dvoma rokmi. Ja som ich naložil, už dvakrat do 20 l kamenného súdku a vydržia ako čerstvé do nových uhoriek. Recept uverejňujem preto, lebo zachvílu je tu uhorková sezona. A kto má rád kvašáky ten určite s radosťou príjme tento recept.

60 minút
príprava

Suroviny

5kg nakladačky 10-12cm
1 sáčok
24 ks
16 ks
7-8 ks
5ks
24 ks
1,5 PL
16 ks mlade
5 l




Postup

  1. 1

    Tento recept je udávaný na 8-10 ks 0,7 l poháre alebo porcelánové, kameninové sudky, 4 alebo 5 l poháre. Podla receptu si treba rozpočítať suroviny. Na 0,7l pohár treba vložiť 3 gulky čier.kor. 2 nového kor., 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL soli ,1chren,polka feferonky. Na spodok pohára dať 1 list z viniča ,naplniť umytými a na oboch koncoch narezanými uhorkami striedavo vkladať surovinny vrch znovu zakriť viničným listom. Vodu prevaríme s nakladačom /Zelko ,Deko/ , horúcim nálevom zalejeme naplnené nádoby. Necháme do druhého dňa vychladnuť, keď sa veľa odparí tak treba doplniť vrelou vodou.Treba uzavrieť v priebehu 2 týždňov uhorky vykvasia, potom sa vyčistia a su výborné po celú zimu až do nových uhoriek

Diskusia k receptu

aroooo
nie je mi to celkom jasné: do 7 dcl pohára rozpočítam,naložím,zakryjem listom,na druhý deň prípadne dolejem horúci nálev a riadne pohár uzatvorím,oni kvasia,zrejme vydujú vrchnák,vytečú,možno sa vyčistia,vrchnák sa stiahne a drží a je to ok? /ako tá kyslá kapusta alebo ako?/
verka1
My sme takto nakladali uhorky celý život. Nikdy sme nesterilizovali. Ano, naložiť do pohárov, zaliať nálevom a uzavrieť. Najlepšie je ich dať na nejaký plech, lebo sa može stať, že pri kvasení vytečú. Moj otec voľakedy dávno ich uzatváral celofánom a vtedy nevytekali, ale sa odparovali. Trebalo tak po novom roku dolievať. Sú výborné. Ale my sme nedávali cesnak, ten nám v uhorkách nechutí. A ešte jedna poznámka, nezalievali sme vriacou vodou, ale chladnou, aby nestratili farbu a príliš nezmakli.
tlustoch
nedoplniť horúcim nálevom, ale len horúcou vodou. Ja som to robil v súdku ,ten má vrchnák taký , že keď ho prikrijem tak nalejem vodu ktorá je po obvode. Mal som aj v 7dcl pomaroch pri kvasení sa mierne vyduli víčká ,keď sa vyčistily tak sa víčko vratilo do pôvodného tvaru. Nikdy mi voda nevytiekla , farbu trochu zmenia ale keď sú čerstvo obraté nie su veľké tak nezmäknú.
vini55
Takéto recepty milujem- viem sa v dostatočnom predstihu pripraviť, nie ako keď čítam recepty na jahodový koláč z čerstvých jahôd. /Aj keď aj tie už dostať.../- ale nejedol by som. Moje je moje a vždy poriadne pohladkané slniečkom.
alena45
@Verka1 , už nastal ten čas uhoriek znovu, mne zasa nie je jasné, prečo sa tam dáva Zelko nálev, ja do kvašákov dávam len soľ, vodu a kôpor. Bude to fungovať aj keď dám len "svoje" suroviny ? Možno by som pridala tie listy z viniča...
aroooo
vraciam sa ešte k tomuto receptu.Dávno sme doma takto zavárali uhorky do 5 lit. pohárov - umyté uhorky, na spodok kôpor,pár plátkov cibule aj na vrch, zaliať vychladeným dekom, zaviazať celofánom. Nevolali sa kvašáky, oni vôbec nekvasili a boli také, ako sa robia teraz, keď sa aj sterilizujú, boli chrumkavé a vydržali/ak sa nezjedli/ do nových, aj rok.
irenaw
hmmm, aj by som to skúsila, ale ako sa dostanem k viničovým listom? a po vykvasení v pohode do komory, ako pri tej kapuste kvasenej v pohároch?
sharona
Pomôžte mi prosím, lebo neviem, kde robím chybu. Naložila som uhorky podľa jedného receptu z Varechy a po 4 dňoch som na vloženom chlebe našla pleseň. Kde som urobila chybu? Ten chleba tam mal byť ako dlho?
gman
@sharona. plesen na chlebe? jedine co ma napadlo, ze chlieb nebol ponoreny vo vode. nijako inac sa to stat nemohlo. ja osobne davam chlieb uplne naspodok




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia