Foto: edith
Kuskus alebo cous cous je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne a pre mňa je to univerzálna lahôdka s extrémne jednoduchou prípravou na slano Zobraziť celý popisKuskus alebo cous cous je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne a pre mňa je to univerzálna lahôdka s extrémne jednoduchou prípravou na slano či na sladko. Pri príprave sa nevarí, ale naparuje, prípadne zalieva vriacou vodou v pomere 1:2. Jeho prípravu teda zvládnu aj menej zruční kuchári :-). Pri tomto recepte som použila trošku svoju fantáziu a konečný efekt môžete posúdiť aj vy ak ho vyskúšate. Nám doma chutilo :-).
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
KUS KUS si pripravíme podľa základného postupu : do menšieho hrnca dáme 250g kuskus ( t.j. cca 1 hrnček väčší / zalejeme 500ml vriacej vody t.j. cca dva plné hrnčeky ) . Pridáme sójovú omáčku ( ja používam BIO bez glutamánu a umelých sladidiel ) a osolíme ( ja som dala cca 1 ČL soli ). Hrniec prikryjeme a necháme odstáť 10 minút.
- 2
Medzi tým si opražíme na olivovom oleji nakrájanú cibuľu, papriku, feferónku, a paradajky. Ochutíme bazalkou, čiernym korením, soľou, petržlenovou vňaťou a pridáme nakrájané tofu. Tofu môžete použiť ľubovolné( ja som mala údené v chilli náleve ) .
- 3
Potom prisypeme ľanové semienka , a už spracovaný kuskus. Premiešame a popražíme spolu ale len chvíľku ( cca 2-3 min. ). Ak treba môžeme ešte dochutiť soľou prípadne bazalkou.
- 4
Podávame podľa potreby ešte teplé prípadne aj za studena, komu ako vyhovuje. Ja som si ako prílohu k tomu nastrúhala čerstvú uhorku, s petržlenovou vňaťou a už len do prijala dobrú chuť :-) .
- 2
Nikdy som ho nerobievala ale od kedy som mu prišla na chuť ako sa vraví tak ho robievam pravidelne ...a aj pšeno či pohánku, dokonca dnes sa chystám robiť polentu na slano ...aj tá je fajná :-) no tak zas aj avatar má svoje čaro :-D ... ale tak bude aj nové selfie :-) zmena je život ( povedal jež a oholil sa :-) )