Kus-kus s tofu a ľanovými semienkami fotorecept

edith - fotkaedith, 3. júla 2014
Kus-kus s tofu a ľanovými semienkami (fotorecept)
Foto: edith

Kuskus alebo cous cous je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne a pre mňa je to univerzálna lahôdka s extrémne jednoduchou prípravou na slano Zobraziť celý popisKuskus alebo cous cous je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne a pre mňa je to univerzálna lahôdka s extrémne jednoduchou prípravou na slano či na sladko. Pri príprave sa nevarí, ale naparuje, prípadne zalieva vriacou vodou v pomere 1:2. Jeho prípravu teda zvládnu aj menej zruční kuchári :-). Pri tomto recepte som použila trošku svoju fantáziu a konečný efekt môžete posúdiť aj vy ak ho vyskúšate. Nám doma chutilo :-).

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 ml
2 PL
1 ks
1 ks
1 ks (feferónka)
2 - 3 ks
250 g
3 - 4 PL




Postup

  1. 1

    KUS KUS si pripravíme podľa základného postupu : do menšieho hrnca dáme 250g kuskus ( t.j. cca 1 hrnček väčší / zalejeme 500ml vriacej vody t.j. cca dva plné hrnčeky ) . Pridáme sójovú omáčku ( ja používam BIO bez glutamánu a umelých sladidiel ) a osolíme ( ja som dala cca 1 ČL soli ). Hrniec prikryjeme a necháme odstáť 10 minút.

  2. 2

    Medzi tým si opražíme na olivovom oleji nakrájanú cibuľu, papriku, feferónku, a paradajky. Ochutíme bazalkou, čiernym korením, soľou, petržlenovou vňaťou a pridáme nakrájané tofu. Tofu môžete použiť ľubovolné( ja som mala údené v chilli náleve ) .

    Kus-kus s tofu a ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom prisypeme ľanové semienka , a už spracovaný kuskus. Premiešame a popražíme spolu ale len chvíľku ( cca 2-3 min. ). Ak treba môžeme ešte dochutiť soľou prípadne bazalkou.

    Kus-kus s tofu a ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame podľa potreby ešte teplé prípadne aj za studena, komu ako vyhovuje. Ja som si ako prílohu k tomu nastrúhala čerstvú uhorku, s petržlenovou vňaťou a už len do prijala dobrú chuť :-) .

    Kus-kus s tofu a ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

ocko
chcem sa opytat to tofu v chillli omacke sa do kupit?ak ano kde inac velka dobrota zajtra budem pripravovat dakujem a davam *****
1x edith
edith
Ano da sa kupit..( tesco, billa,kaufland ) predava sa uz namarinadovane bud v bazalkovom naleve alebo v chilli..aj ked domaca marinada je ovela lepsia..najblizsie ked budem robit tofu vo vlastnej marinade ( tiez chilli ) urcite ju sem pridam... :-)
beatacsontosova
To vyzera veeeelmi chutne, mam kuskus doma uz dlhsie stale sa odhodlavam nan, najblizsie ked drahy pojde zase na sluzobku tak si to uz odskusam - keby som nieco domrvila tak to vyhodim a budem sa tvarit akoze nic :)
1x edith
edith
@beatacsontosova na tomto sa nemusis obavat ze nieco domrvis :-)...je to uplne jednoduche :-) ...ale premieru si sprav ked bude drahy na sluzobke no a repete ked pride zo sluzobky.... :-)
marianne
to moze byt celkom dobre,s tofu nic nepokazis ale ani s fetou by to nemuselo byt zle....alebo jahnacim:-)
1x edith
edith
@marianne urcite aj s fetou by to bolo fajne....da sa to s kombinovat lubovolne podla chuti ...to jahniacie je supis napad :-)...
mariamka
na leto patria letne jedla, a toto je urcite jedno z nich, uz som poskusala pseno, pohanku, ale kuskus este nie, /nikdy ho nevedia ti moji v regaloch najst/, inak do tychto mixov sa da zakamuflovat vselico zdrave, na co aj zaryti masozravci nepridu :) diky @edith za inspiraciu,, btw,, kukam na ten tvoj novy avatar, ten predosly bol sympatickejsi :))
1x edith
edith
@mariamka ...tak veru všetko sa dá za komponovať do kuskusu...
Nikdy som ho nerobievala ale od kedy som mu prišla na chuť ako sa vraví tak ho robievam pravidelne ...a aj pšeno či pohánku, dokonca dnes sa chystám robiť polentu na slano ...aj tá je fajná :-) no tak zas aj avatar má svoje čaro :-D ... ale tak bude aj nové selfie :-) zmena je život ( povedal jež a oholil sa :-) )
mariaklara
tak tento recept je podľa mojej " nôty ", zaradený je v mojom jedálničky, Vďaka.....:-)))
1x edith
kamca
Dakujem za recept, naozaj veľmi chutný a aj rýchly na zhotovenie. Bude urcite zaradeny do jedalnicka casto :-)
1x edith




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia