Kurča na spôsob „coq au vin“

Radovan Žigray
šéfkuchár hotela Privilege v Košiciach, 19. mája 2013
Kurča na spôsob „coq au vin“
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Nepotrpím si na drahé suroviny, a tak si s kuracinou veľmi dobre rozumiem. Stačí málo a je vždy iná, zvláštna, zaujímavá a ešte aj na tanieri výborne vyzerá.

4
porcie
35 minút
príprava
40-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
120 g
30 g
300 ml
100 g
600 g
300 g




Postup

  1. 1

    Kurča rozrežeme na väčšie kusy, osolíme ho, sprudka opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji a odložíme.

  2. 2

    Do oleja pridáme na štvrtky narezanú cibuľu, opražíme, pridáme na väčšie kúsky nakrájanú slaninu. Pražíme dozlata, pridáme lyžicu pretlaku, nové korenie, bobkový list, tymian a rozmarín, vložíme kuracinu a podlejeme červeným vínom. Dusíme domäkka.

  3. 3

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a pridáme na kocky nakrájané uvarené zemiaky a orestované šampiňóny. Prevaríme a zjemníme maslom a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

angast
Krásne to vyzerá. Toto musím vyskúšať. Ani sa to nepodobá na kurča.
Má to zaujímavú farbu. /Ale @tiginko používa krajšiu / Super kura.
afataga
konecne kuchar bez vegety, s bylinkami je kazde masko dobre, aj priloha moze byt zaujimava
evanaaa
Krásne opečené, akoby skaramelizované. Len olivový olej, aj keď je zdravý by som asi nedala (ja), ináč dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia