Kurča na cesnaku

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Kurča na cesnaku
Foto: Petr Stádník
15 minút
príprava
40 minút
na 4 °C

Suroviny

1 celé alebo 1 kg stehien
120 g
120 g
25 g
250 g
250 g
200 g
200 g
100 g
120 g
80 g
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme do zlata na slanine. Potom preložíme do nádoby na pečenie. Na tej istej panvici na troške oleja opečieme osolené kuracie mäso do zlata zo všetkých strán a preložíme do pekáča k cibuľke. Výpek v panvici zastrekneme vodou alebo vývarom, obvaríme a podleje kurča.

  2. 2

    Kurča pečieme v rúre do mäkka pri teplote 150°C asi 25 minút. Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troške oleja do zlata a dopečieme v rúre asi 8 minút.

  3. 3

    Upečenú zeleninu ochutíme maslom, soľou a premiešame so špenátom a ihneď podávame s upečeným kurčaťom. Do šťavy z kurčaťa až teraz pridáme prelisovaný cesnak, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Zahustíme troškou studeného masla a podávame ku kurčaťu.

  4. 4

    Náš tip: Cesnak je najzdravšia zelenina. Neporušený nemá žiadnu arómu, až keď ho rozdrvíme alebo nasekáme, tak v ňom obsiahnuté sírové zlúčeniny na vzduchu oxidujú a vzniká charakteristický cesnakový pach. Skladujeme v chlade v prúdiacom vzduchu.

Diskusia k receptu

redakcia
zelenina nakrájaná na drobné kocky, pozri postup a suroviny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia