Kurča - Kornish Hen - pečené v papierovom vrecúšku fotorecept
Foto: sracz
Variant mojeho klasického kurčaťa pečeného v „sáčku“. Inšpirovali ma Varešky, ktoré tieto „minikuriatka“ nazvali, podľa mňa nesprávne, kukuričnými. Kornish je Zobraziť celý popisVariant mojeho klasického kurčaťa pečeného v „sáčku“. Inšpirovali ma Varešky, ktoré tieto „minikuriatka“ nazvali, podľa mňa nesprávne, kukuričnými. Kornish je druh hrabavej hydiny, pochádzajúci z oblasti Cornwall v Anglicku. Boli skrížené s bielymi plymutkami (White Plymouth rock) do dnešnej podoby brojlerov s hmotnosťou 900-1100 g. Sú silne osvalené, ako som ich nazval „vtáky atléti”, ktorých mäso je tuhšie. Ja to budem riešiť „nočnou vodosoľocukrovou” marinádou (s pomerom soli a cukru 2:1).
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
2 ks (Kornish Hen, 800-900 g) |
|
6-8 PL roztopené |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 ks čerstvé |
|
2-3 vetvičky |
|
2-3 vetvičky |
|
6-8 lístkov |
|
2-3 vetvičky |
|
2-3 kolieska |
|
Postup
-
1
Usmievajte sa, ste v zábere!
-
2
Maslo som „nakockoval”, vložil do varného skla a nechal v mikrovlnke roztopiť.
-
3
Ešte v pôvodnom vrecúšku rozmrazené „kurátenká” som dočistil, pokrájal šampiňóny a citrón, pripravil bylinky. Musel som si to pripraviť naozaj vopred, lebo o chvíľu už budú moje ručičky „zagebrené”!
-
4
Do hrnčeka s rozpusteným maslom som nasypal po dve KL soli a sladkej mletej papriky, kurča som si nastokol na prsty ľavej ruky a „SVK mašľovačkou” ponatieral z vonkajšej a
-
5
vnútornej strany. Už so "zagebrenými rukami" vložil bylinkové „quarteto”, kúsky šampiňónov a koliesko-dve citróna.
-
6
Obetavou pomocou mojeho „sous – cheff-a” v podaní mojeho krajšieho JA, som obe vložil do papierových vrecúšok, dôkladne zaistil pred únikom horúcej pary, uložil ich na suchý pekáč a potom približne na 69 minút do elektrickej rúry vyhriatej na 195 °C / 380 °F.
-
7
Mal som dostatok času na prípravu prílohy, dnes orzo, alias slovenská ryža, s hráškom.
-
8
Čas na pečenie „vypršal“, vrecúška s ich chutným obsahom som pozdĺžne rozrezal, šťavu prelial do servírovacej misky a „et voilà“
-
9
Dobrú chuť aj Vám! Poznámka a.) po ochutnaní viem, že nabudúce urobím predprípravu tohoto druhu kureniec, ako som uviedol v úvode. Napr. ak použijem 600-900 ml vody, rozmiešam ju s 2 KL soli a 1 KL cukru krupica, ale aj + ML jedlej sódy bikarbóny urobí zázraky. Pre „vytrvalcov“ ešte poznámka b.) ohrej à 2-3 PL masla a oleja, pomocou injekčnej striekačky aplikuj do svaloviny „kuraťa”; potom ho „dokolečka-dokola” jemne vymasíruj olejom, do „bruška” vlož 1/6-nky-1/8-nky jablka bez jadrinca, pomiešaného so zmesou v kombinácii olej-jalopeño a cesnak na drobno - bylinky - soľ & sladká mletá paprika; opeč 69-96 minút na klasickom pekáči, alebo ugriluj na čerešňo-višňových pilinách (180 °C vs 350 °F 120-150 minút); 33 minút pred koncom ponatieraj hot harissou (alebo „Erős Pista“) & kečupom!
Inak pekný recept, zaujímavé poznatky.