Foto: jody
Kedysi dávno som odkukala ako takéto dačo varil (teda piekol) Jamie Oliver. Rozprával o tom, že najprekvapujúcejšia na tomto jedle je chuť pečenej zeleniny Zobraziť celý popisKedysi dávno som odkukala ako takéto dačo varil (teda piekol) Jamie Oliver. Rozprával o tom, že najprekvapujúcejšia na tomto jedle je chuť pečenej zeleniny a mal svätú pravdu, pretože podľa mňa je na tomto jedle najlepší pečený petržlen. :-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V pôvodnom recepte sa používala mrkva, zeler a petržlen, z každého rovnaké množstvo. Ja ale dávam mrkvu len jednu, zeleru trochu viac a zvyšok plechu narvem petržlenom. :-) Ale hovorím o petržlene a nie o paštrnáku (hoci iste nie je zlý, nie je tým pravým), ktorý v niektorých obchodoch pod názvom petržlen predávajú... Zeleninu nakrájame na hrubšie špalíky a necháme ju bokom.
-
2
Jamie používal v jedle celý citrón, ten som však doma nemala a dávala som sušenú kôru a zvlášť šťavu. Ak ale máte čerstvý, bude to lepšie. Použite potom kôru i šťavu z celého citróna. Zmäknuté maslo zmiešame so soľou, pretlačeným cesnakom (dávam minimálne 5-6 strúčkov), citrónovou kôrou a šťavou a materinou dúškou. Ak nemáte dúšku, stačí akýkoľvek iný druh tymiánu. Čím viac, tým lepšie. Čerstvá bylinka bude najlepšia.
-
3
Kuraťu narežeme kožu na stehnách, prstami oddelíme od mäsa a vtlačíme pripravenú zmes.
-
4
Rovnako napcháme zmes pod kožu na prsiach. Ak nám zostalo ešte trochu zmesi, dajte ju dovnútra kuraťa. Jamie dával do kuraťa ešte jeden celý citrón nakrájaný na plátky.
-
5
Kura položíme na poolejovaný plech, obložíme hromadou zeleniny a za občasného prelievania šťavou upečieme do chrumkava. Podávame s dusenou ryžou. Prajem dobrú chuť.
Diskusia k receptu