Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen fotorecept

jody - fotkajody, 16. januára 2012
Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept)
Foto: jody

Kedysi dávno som odkukala ako takéto dačo varil (teda piekol) Jamie Oliver. Rozprával o tom, že najprekvapujúcejšia na tomto jedle je chuť pečenej zeleniny Zobraziť celý popisKedysi dávno som odkukala ako takéto dačo varil (teda piekol) Jamie Oliver. Rozprával o tom, že najprekvapujúcejšia na tomto jedle je chuť pečenej zeleniny a mal svätú pravdu, pretože podľa mňa je na tomto jedle najlepší pečený petržlen. :-)

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte sa používala mrkva, zeler a petržlen, z každého rovnaké množstvo. Ja ale dávam mrkvu len jednu, zeleru trochu viac a zvyšok plechu narvem petržlenom. :-) Ale hovorím o petržlene a nie o paštrnáku (hoci iste nie je zlý, nie je tým pravým), ktorý v niektorých obchodoch pod názvom petržlen predávajú... Zeleninu nakrájame na hrubšie špalíky a necháme ju bokom.

    Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jamie používal v jedle celý citrón, ten som však doma nemala a dávala som sušenú kôru a zvlášť šťavu. Ak ale máte čerstvý, bude to lepšie. Použite potom kôru i šťavu z celého citróna. Zmäknuté maslo zmiešame so soľou, pretlačeným cesnakom (dávam minimálne 5-6 strúčkov), citrónovou kôrou a šťavou a materinou dúškou. Ak nemáte dúšku, stačí akýkoľvek iný druh tymiánu. Čím viac, tým lepšie. Čerstvá bylinka bude najlepšia.

    Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuraťu narežeme kožu na stehnách, prstami oddelíme od mäsa a vtlačíme pripravenú zmes.

    Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rovnako napcháme zmes pod kožu na prsiach. Ak nám zostalo ešte trochu zmesi, dajte ju dovnútra kuraťa. Jamie dával do kuraťa ešte jeden celý citrón nakrájaný na plátky.

    Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kura položíme na poolejovaný plech, obložíme hromadou zeleniny a za občasného prelievania šťavou upečieme do chrumkava. Podávame s dusenou ryžou. Prajem dobrú chuť.

    Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

alena45
ani mne to nechce nikto veriť, ale pečený petržlen to je to najlepšie. Keď robím živánsku, spravím si vždy jeden balíček petržlenu+soľ+javorový sirup+olej). Tiež som sa to naučila od Jamieho.
zirafninka1
ja verim! :) peciem si zeleninu vacsinou ked idem do 24ky. lahko prenosne v jednom "kybliku" , zasyti a strasne dobre..U mna je na prvom mieste mrkva, az potom petrzlen. Ale celkovo dobrota, ktora sa neda prestat jest :) @alena45 s tym javorovym sirupom to urcite vyskusam.
marijanka712
vypadá dobre táto príprava kurčiatka po prečítaní zvojho rp mi to až zavoňalo a to je pre mna impulz, že to musí byť velmi dobrá pochúťka a čo najskôr aj vyskúšam dakujem za dobrý rp.
frezia68
Je to vynikajúce,mňa to naučila @sjuz a často robím v remoske len zeleninu a kúsky kurčaťa,ani prílohu netreba :-)))
dajanca
tak toto určite vyskúšam... ešte keby sa mi podarilo kúpiť kurča, ktoré aj bude chutiť ako kurča... v nedeľu sme mali plnené, to mäso bolo ako blato, ani sme ho nezjedli, vôbec nám nechutilo, ešte že bola plnka...
sovka62
U nás petržlen z polievky zjem len ja, ostatní ho obchádzajú. Ale pečený som ešte neskúšala. Tak si recept odkladám a niekedy, keď budem variť len pre nás dvoch (lebo vnučky zeleninu nemusia v žiadnej podobe), vyskúšam.
jatanika
koreňovú zeleninu zvyknem piecť ... podľa mňa je dobrá ... a v tejto kombinácii s kuriatkom určite tiež :-)) ... kk
porzellanka
No dievcence tak ja budem mat najvacsi problem kupit petrzlen. Tu u nas sa asi vobec nepestuje, v obchodoch je (ak vobec) tak len pastrnak. Takze si petrzlen nosim zo Slovenska. Idem prezriet mraznicku ci mam este nejaky, kurca som chcela dnes robit aj tak a vyskusam .
astheart
Moji přátelé v Anglii vždycky přidávají petržel rozkrojený podélně napůl k pečení masa. Cukr obsažený v kořeni pečením zkaramelizuje a šťáva z masa dodá fantastickou příchuť! Je to opravdu dobrota, máte-li to pak s porcí masa na talíři!
astheart
A je pravda, že ne všude se dá petržel koupit. Čím severněji na Britských ostrovech, tím větší je to potíž. Ve Skotsku ho vůbec neprodávají (celer je taky problém). Když máte štěstí, seženete pastiňák.
milina
Plnka do kurčaťa je vlastne z čoho, iba z masla a cesnaku s bylinkami? Ked zelenina sa pečie v kuse , akosi mi to nie je jasné.
evanaaa
@jody , len čo som videla nadpis, iné ešte nie, hneď som si pomyslela - aha, j. olivier, najmä ten petržlen mi ho pripomenul. A je pravda, že on, ale aj Nigella dávajú piecť paštrnák a teraz už vidím aj prečo. Ja som si chystala párkrát zeleninu, že ugrilujem - upečiem, mám aj kúpené korenie na peč. zeleninu a nakoniec s toho nič nebolo, ale v nedeľu pečiem mäso, tak to k nemu dám, ale aj mrkvu, cesnak a cibuľu.
porzellanka
@jody tak dnes som robila kurca Jimmy. Lepsie povedane kuracie stehna Jimmy. Vyborne chutili, hoci - co velmi lutujem, som akosi zabudla na cesnak. A dnes som jedla prvy krat peceny zeler a tiez bol vyborny. Vdaka za recept.
bejaja
@jody , hoci robievam zelerové hranolky, ktoré sú výborné, rozhodla som sa vyskúšať tento tvoj recept a tak som včera - v sobotu, piekla kuracie stehna s pečeným petržlenom - dala som rovnaké množstvo petržlenu, mrkvy a zeleru,len do masla okrem uvedených ingrediencií som pridala viac byliniek - tymián, rozmarín a petržlenovú vňať,nemalo to chybu a bolo to výborné! Ako prílohu som k tomu robila pečené zemiaky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia