Kurča Jimmy alebo Pečený petržlen (fotorecept)

Autor receptu: jody

Kedysi dávno som odkukala ako takéto dačo varil (teda piekol) Jamie Oliver. Rozprával o tom, že najprekvapujúcejšia na tomto jedle je chuť pečenej zeleniny a mal svätú pravdu, pretože podľa mňa je na tomto jedle najlepší pečený petržlen. :-)

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. V pôvodnom recepte sa používala mrkva, zeler a petržlen, z každého rovnaké množstvo. Ja ale dávam mrkvu len jednu, zeleru trochu viac a zvyšok plechu narvem petržlenom. :-) Ale hovorím o petržlene a nie o paštrnáku (hoci iste nie je zlý, nie je tým pravým), ktorý v niektorých obchodoch pod názvom petržlen predávajú... Zeleninu nakrájame na hrubšie špalíky a necháme ju bokom.
  2. Jamie používal v jedle celý citrón, ten som však doma nemala a dávala som sušenú kôru a zvlášť šťavu. Ak ale máte čerstvý, bude to lepšie. Použite potom kôru i šťavu z celého citróna. Zmäknuté maslo zmiešame so soľou, pretlačeným cesnakom (dávam minimálne 5-6 strúčkov), citrónovou kôrou a šťavou a materinou dúškou. Ak nemáte dúšku, stačí akýkoľvek iný druh tymiánu. Čím viac, tým lepšie. Čerstvá bylinka bude najlepšia.
  3. Kuraťu narežeme kožu na stehnách, prstami oddelíme od mäsa a vtlačíme pripravenú zmes.
  4. Rovnako napcháme zmes pod kožu na prsiach. Ak nám zostalo ešte trochu zmesi, dajte ju dovnútra kuraťa. Jamie dával do kuraťa ešte jeden celý citrón nakrájaný na plátky.
  5. Kura položíme na poolejovaný plech, obložíme hromadou zeleniny a za občasného prelievania šťavou upečieme do chrumkava. Podávame s dusenou ryžou. Prajem dobrú chuť.