Kuracie prsia
Kuracie prsia

Kuracie supreme na chrumkavej špalde s mangoldom a baby mrkvou

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 15. apríla 2021
Kuracie supreme na chrumkavej špalde s mangoldom a baby mrkvou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

4 ks (s kožou a s prvou kosťou krídla)
400 g (zrná)
4 veľké listy aj so stopkou
1 zväzok
2 PL
2 strúčiky
1 ks
80 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme špaldu. Vysypeme ju do hrnca, zalejeme vodou (asi 1,5 cm nad ňu), pridáme trochu olivového oleja, soľ a pár stoniek tymianu. Varíme 30 minút, kým nezmäkne, prípadne dolievame vodu podľa potreby. Scedíme a necháme bokom odkvapkať.

  2. 2

    Kuracie supreme očistíme od blán, osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú kôru. Nahrejeme panvicu, pridáme olej, tymian, cesnak, prihodíme rozpolenú baby mrkvu, krátko orestujeme a na to dáme kožou nadol kuracie prsia. Opečieme do zlatista. Keď je koža opečená, mäso sprudka zatiahneme aj z druhej strany a dopekáme v rúre kožou nahor pri 180 °C asi 10 minút (záleží od veľkosti supreme).

  3. 3

    Listy mangoldu oddelíme od stopiek, ktoré nakrájame na krátke rezančeky a listy prekrojíme na polovicu. Z panvice, kde sme opekali supreme, vyberieme mrkvu a necháme ju postáť na teplom mieste. Do panvice pridáme maslo, prihodíme nakrájané stopky mangoldu a sprudka orestujeme. Potom zalejeme vývarom a redukujeme, kým nevznikne emulzia. Na konci vyberieme tymian a cesnak.

  4. 4

    Do hrnca dáme minimálne množstvo osolenej vody, necháme zovrieť, vhodíme listy mangoldu asi na 5 sekúnd, aby sme ich zaparili. Vyberieme na papierovú utierku, osolíme, potrieme medom a olivovým olejom.

  5. 5

    Uvarenú špaldu orestujeme na oleji, doslova vypražíme do chrumkava. Podávame k supreme spolu s mangoldovými listami a mrkvou, ktorú môžeme dochutiť sušeným čili papričkami. Zakvapneme mangoldovou emulziou.

Diskusia k receptu