Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. novembra 2014
Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept)
Foto: sracz

Labužníci, gurmáni a ostatní „pôžitkári“ mi určite dajú za pravdu, že vhodnou ovocnou prílohou je možné podstatne zvýšiť „šmrnc“ slasti chuťového efektu každého mäsa! Zobraziť celý popisLabužníci, gurmáni a ostatní „pôžitkári“ mi určite dajú za pravdu, že vhodnou ovocnou prílohou je možné podstatne zvýšiť „šmrnc“ slasti chuťového efektu každého mäsa! Tentoraz som „opróboval“ kombináciu restovanej kuracej pečene a čerstvého ananásu na drienkovici. Aby som výsledný efekt „zdupľoval“, pridal som aj vanilkový cukor. Ak košický exprimátor a bývalý president Slovenska, počastoval drienkovicou významné osobnosti, návštevy i „hlavy pomazané“, tak sme si na nej isto „pošmakovali“ aj my!

2-3
porcie
5-7 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200-250 g domáca
500-600 g surová
2 ČL liptovská
2 ks menšia
2 ks menšia
500-600 g na kašu
2 PL
7 PL čerstvé
1 ks čerstvý
40 g
50-60 ml domáca
podľa chuti
poďľa chuti
podľa chuti sladká
100-120 ml teplé
podľa potreby halúzky na ozdobu




Postup

  1. 1

    kuraciu pečeň som dočistil, umyl pod tečúcou studenou vodou, nechal v sitku poriadne odkvapkať, vložil do pomocnej misy, pridal dve KL plnotučnej horčice z bratského Liptova, zamiešal a odstavil; v tejto „horčicovej“ marináde ostane, než ju dám restovať

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na „klátiky“ pokrájanú prerastenä slaninu som vyškvaril na pekné zlatočerveno,

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    výpeku bolo nadostač, v prípade núdze by som pridal doma škvarenú masť; urestoval som na nej dve menšie (červenú a bielu) na mesiačiky pokrájané cibule

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzitým som dal variť zemiaky, z ktorých som po ich uvarení, „pučiakovým“ mixérom vlastnoručne vyšľahal pyrè

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    urestovanú cibuľu som „stopol“ PL masla, priložil k nej kuraciu pečeň, premiešal a nechal 4´ spoločne restovať

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    olúpal som ananás, porezal ho asi na 15 mm hrubé disky, vybral z nich tvrdý prostriedok a medzikružie pokrájal na trojuholníkové segmenty; pripravil som päť ½_decákov drienkovice spod turňanského hradu; dvomi sme si s mojim krajším a lepším JA priťukli na úspech restovania kúskov ananásu

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktoré som rozložil do horúcej emulzie (2 PL rastlinného oleja a 2 PL masla), premiešal, nechal prehriať, prisypal dve vrecúška (2x20 g) vanilkového cukru; keď po zoznámení sa s ananásom vanilka zavoňala, pooblieval som ich tretím poldecákom, premiešal a nechal zosnúbiť chute, až už alcohol nebolo cítiť tak „na ostro“

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vodu z uvarených zemiakov som zlial, pridal ku mim 3 PL masla, pučiakom popučil, vlial asi „decko“ teplého mlieka, pučiakom „rozmixoval“ až do peny, ochutnal, dosolil a ešte raz prešľahal

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po 4´restovania som do pečene pridal PL masla, posypal mletou sladkou červenou paprikou, premiešal a nechal ešte 4´ dorestovať; na záver som pečeň posolil

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podľa jednej zo zásad kuchárov profesionálov, ale i nás „gazdiniakov“, že ozdoba každého jedla na tanieri musí byť jedlá, ozdobil som ja, to naše, korunkou z halúzky petržlenovej vňate; pripili sme si poslednými pohárikmi drienkovice a s chuťou sme tú dobrotu zjedli! P.S.: ak si všetky potrebné pomôcky a ingrediencie pripravíte pekne „po ruke“, tento obed je do 30´ na Vašom stole!

    Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jarunka
No tak takuto kombinaciu som este nejedla, ale moze to by dobre, mozno velmi dobre, treba vyskusat. Ananas mame radi, horsie je to stou pecienkou, tu manzel velmi nemusi a ostatni vobec, maju zle spomienky, pretoze vraj ako deti som ich do pecienky nutila :-)
kukulienka71
Páči sa mi takáto kombinácia, lákavé nové chute. Len červenú mletú papriku asi vynechám, nejak sa mi tam nehodí. Pekne popísaný recept.
zolik
Pekny drienkovicovy recept. Najviac sa mi paci priprava piatich poldecakov a ich nasledne pouzitie. Projekt pekny weekend.
jozka2
S tou drienkovicou by som brala a aj drienkovicu .5
ferula
Dnes som vyskúšala, bez papriky - kombináciu paprika - pečienka nemám rada. Nemala som ani drienkovicu, použila som biely rum. Veľmi chutná alternatíva s pečienkou.
tatranocka
@sracz 5x* si zaslúžiš,ale...pre nás,čo sme ďaleko od Medzeva a Košíc by si mal ponúknuť aj alternatívu...drienkovice...Nemám potuchy,k čomu sa chuť a vôňa môže priblížiť z bežne predávaných destilátov na SK :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia