Kuracia pečeň s drienkovicou a restovaným ananásom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Labužníci, gurmáni a ostatní „pôžitkári“ mi určite dajú za pravdu, že vhodnou ovocnou
prílohou je možné podstatne zvýšiť „šmrnc“ slasti chuťového efektu každého mäsa!
Tentoraz som „opróboval“ kombináciu restovanej kuracej pečene a čerstvého ananásu
na drienkovici. Aby som výsledný efekt „zdupľoval“, pridal som aj vanilkový cukor. Ak
košický exprimátor a bývalý president Slovenska, počastoval drienkovicou významné
osobnosti, návštevy i „hlavy pomazané“, tak sme si na nej isto „pošmakovali“ aj my!
2-3 porcie |
5-7 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup- kuraciu pečeň som dočistil, umyl pod tečúcou studenou vodou, nechal v sitku poriadne odkvapkať, vložil do pomocnej misy, pridal dve KL plnotučnej horčice z bratského Liptova, zamiešal a odstavil; v tejto „horčicovej“ marináde ostane, než ju dám restovať
- na „klátiky“ pokrájanú prerastenä slaninu som vyškvaril na pekné zlatočerveno,
- výpeku bolo nadostač, v prípade núdze by som pridal doma škvarenú masť; urestoval som na nej dve menšie (červenú a bielu) na mesiačiky pokrájané cibule
- medzitým som dal variť zemiaky, z ktorých som po ich uvarení, „pučiakovým“ mixérom vlastnoručne vyšľahal pyrè
- urestovanú cibuľu som „stopol“ PL masla, priložil k nej kuraciu pečeň, premiešal a nechal 4´ spoločne restovať
- olúpal som ananás, porezal ho asi na 15 mm hrubé disky, vybral z nich tvrdý prostriedok a medzikružie pokrájal na trojuholníkové segmenty; pripravil som päť ½_decákov drienkovice spod turňanského hradu; dvomi sme si s mojim krajším a lepším JA priťukli na úspech restovania kúskov ananásu
- ktoré som rozložil do horúcej emulzie (2 PL rastlinného oleja a 2 PL masla), premiešal, nechal prehriať, prisypal dve vrecúška (2x20 g) vanilkového cukru; keď po zoznámení sa s ananásom vanilka zavoňala, pooblieval som ich tretím poldecákom, premiešal a nechal zosnúbiť chute, až už alcohol nebolo cítiť tak „na ostro“
- vodu z uvarených zemiakov som zlial, pridal ku mim 3 PL masla, pučiakom popučil, vlial asi „decko“ teplého mlieka, pučiakom „rozmixoval“ až do peny, ochutnal, dosolil a ešte raz prešľahal
- po 4´restovania som do pečene pridal PL masla, posypal mletou sladkou červenou paprikou, premiešal a nechal ešte 4´ dorestovať; na záver som pečeň posolil
- podľa jednej zo zásad kuchárov profesionálov, ale i nás „gazdiniakov“, že ozdoba každého jedla na tanieri musí byť jedlá, ozdobil som ja, to naše, korunkou z halúzky petržlenovej vňate; pripili sme si poslednými pohárikmi drienkovice a s chuťou sme tú dobrotu zjedli! P.S.: ak si všetky potrebné pomôcky a ingrediencie pripravíte pekne „po ruke“, tento obed je do 30´ na Vašom stole!
|