Restovaná pečeň
Restovaná pečeň

Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. augusta 2022
Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept)
Foto: sracz

Pečeň vo všetkých variantoch je vďačnou surovinou aj v našej kuchyni. Pripravujem ju ako raňajkovú minútku, ale aj obed, či predjedlo na bársako. Často ju servírujem pre návštevy (aj neočakávané, či nárazové) na dobre ocesnakovaných hriankach s nátierkou z masla, krémového syra, horčice a čerstvo strúhaného chrenu, vo finále posypané strúhaným parmigiano reggiano. Žiaľ, kvôli Corone19 sa k nášmu oštiepku neviem dostať! Jeho nedostupnosť však nahradzujem chutnými kombináciami s inými surovinami.

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g (alebo iná)
2-3 KL (liptovská)
120-150 g
220-250 g
120-150 g (bielo-zelená časť)
1 ks veľká
2-3 PL (rastlinný)
1 KL
1/4 KL
podľa chuti
2-3 KL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som dočistil, odblanil a pod studenou vodou umyl „kontajnerík“ kurčacích pečení, vložil ich späť do plastovej nádoby, zmiešal s kopcovitou PL žiarlivo stráženej i dávkovanej plnotučnej liptovskej horčice a vložil na noc do chladničky.

    Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril a na nej orestoval šalotku a pór, pridal hrubostennú veľkú zelenú papriku (ale na farbe ani tak nezáleží, iba červená je o poznanie sladšia), premiešal a podusil do polomäkka.

    Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som do rajnice pridal v horčici marinovanú kurčaciu pečeň z chladničky (rcp mám odskúšaný aj so zajačou, srnčou, jeleňou, morčacou, teľacou i bravčovou), poprášil ju mletou sladkou paprikou a čerstvo mletým čiernym korením,

    Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rovné štyri minúty podusil, kuchynskými kliešťami pozorne poobracal a opäť rovné štyri minúty dodusil.

    Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver som celý komplet zjemnil „orechom“ masla, až teraz podľa chuti osolil.

    Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Za horúca som servíroval s ocesnakovanými hriankami z domáceho chlebíka.

    Kuracia pečeň restovaná na slanine a šalotke s paprikou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Je to veľká dobrota! Syr som zatiaľ na pečeň nedávala, ale možno vyskúšam. Vďaka za pripomenutie (kuraciu pečeň mám práve v mrazničke) a inšpiráciu.
evanaaa
my sme práve včera dojedli kuracie pečene na šťave, ale priznám sa, robím to len kvôli mužovi, ja to veľmi rada nemám, a ak, tak len pečienky narýchlo opečené s chlebom......ale ty to máš iné.
frezia68
@Sracz : Práve uvažujem ,že vyberiem v sobotu rezervu z mrazničky a Tvoj recept je tu ako na zavolanie.Niečo nové obohatí moje chuťové bunky ,tak vyskúšam a pozdravujem :-).
haji
Vymazlený recepík, kuracie pečienky miluju, povedené celé!
1x sracz
sracz
Milí priatelia na Varecha.sk, veľmi pekne Vám ďakujem za Vaše komentáre s hrejivými slovami. Držím Vám všetkých 5P pri príprave aj tohoto receptu a samozrejme aj DOBRÚ CHUŤ ku hotovému dielu! Majte krásne, pohodové dni, plné čťastia, zdravia a lásky!