Kubánske národné jedlo Arroz Congrí
mesačník Varecha, 17. januára 2024
Foto: Shutterstock
Arroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo, v rodinách sa podáva pri každej slávnostnejšej príležitosti. Je Zobraziť celý popisArroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo, v rodinách sa podáva pri každej slávnostnejšej príležitosti. Je chutné a jednoduché na prípravu.
Suroviny
220 g (suchá) |
|
450 g |
|
200 g (v konzerve) |
|
3 ks |
|
1,5 ks |
|
3 strúčiky |
|
1/2 ČL |
|
3 ks |
|
1,5 ČL |
|
štipka |
|
štipka |
|
450 ml |
|
štipka |
|
1,5 PL |
|
Postup
-
1
Suchú fazuľu v hrnci zalejeme vodou a necháme ju 24 hodín namočenú.
- 2
Na druhý deň ju varíme 2 hodiny, kým nezmäkne – voda by mala fazuľu zakrývať asi 5 cm. Keď je fazuľa mäkká, scedíme ju.
- 3
V sitku prepláchneme ryžu pod tečúcou vodou a necháme ju odkvapkať. Ošúpeme cibuľu a cesnak a spolu s čili papričkami ich nakrájame nadrobno.
- 4
Na hlbokej panvici rozohrejeme olej, orestujeme na ňom cibuľu a potom cesnak – premiešame. Nakoniec pridáme čili papričky a krátko opečieme.
- 5
Pridáme ryžu, konzervované paradajky, fazuľu a bobkový list a zalejeme 300 ml vody.
- 6
Ochutíme rascou, oreganom a štipkou cukru, premiešame a privedieme do varu. Prikryjeme a na miernom ohni varíme približne 25 minút za občasného miešania. Tesne pred koncom varenia ochutíme soľou a korením.
- 7
Arroz Congrí sa môže podávať ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu.
Tiež ryža:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zaujímavá dekorácia,ešte som to nevidela,je to strom, krík?