Kubánske národné jedlo Arroz Congrí

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 17. januára 2024
Kubánske národné jedlo Arroz Congrí
Foto: Shutterstock

Arroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo, v rodinách sa podáva pri každej slávnostnejšej príležitosti. Je Zobraziť celý popisArroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo, v rodinách sa podáva pri každej slávnostnejšej príležitosti. Je chutné a jednoduché na prípravu.

Suroviny

220 g (suchá)
450 g
200 g (v konzerve)
3 ks
1,5 ks
3 strúčiky
1/2 ČL
3 ks
1,5 ČL
 štipka
 štipka
450 ml
 štipka
1,5 PL




Postup

  1. 1

    Suchú fazuľu v hrnci zalejeme vodou a necháme ju 24 hodín namočenú.

  2. 2

    Na druhý deň ju varíme 2 hodiny, kým nezmäkne – voda by mala fazuľu zakrývať asi 5 cm. Keď je fazuľa mäkká, scedíme ju.

  3. 3

    V sitku prepláchneme ryžu pod tečúcou vodou a necháme ju odkvapkať. Ošúpeme cibuľu a cesnak a spolu s čili papričkami ich nakrájame nadrobno.

  4. 4

    Na hlbokej panvici rozohrejeme olej, orestujeme na ňom cibuľu a potom cesnak – premiešame. Nakoniec pridáme čili papričky a krátko opečieme.

  5. 5

    Pridáme ryžu, konzervované paradajky, fazuľu a bobkový list a zalejeme 300 ml vody.

  6. 6

    Ochutíme rascou, oreganom a štipkou cukru, premiešame a privedieme do varu. Prikryjeme a na miernom ohni varíme približne 25 minút za občasného miešania. Tesne pred koncom varenia ochutíme soľou a korením.

  7. 7

    Arroz Congrí sa môže podávať ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu.

Diskusia k receptu

zahra
Poznam, chuti. Nam doma bez masa.
2010
Dakujem za pripomenutie dnes bolo na obed aj s mason a dusenou zeleninou plus dekoraciou zo zahrady papagajov zobak (gmelina philippensis)


1x janger
45678
@2010 (19.1.2024 11:36)

Zaujímavá dekorácia,ešte som to nevidela,je to strom, krík?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia