Foto: kukulienka71
U nás doma máme novú konkurenciu pre notoricky známy trojboj - vepřo-knedlo-zelo.
porcie
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Inšpiráciu som našla v kuchárskej knihe medzi slovenskými receptami, takže toto jedlo možno viacerí aj poznajú. Postup som si trocha zjednodušila a miesto kotliet z karé použila krkovičku. Príloha môžu byť aj knedle, ja som zvolila zemiakovú kašu. Tú som si urobila dopredu, aby som sa mohla venovať kapuste a mäsu. Najprv som pripravovala kapustu: aj keby bola kyslejšia, netreba ju premývať, smotana ju zjemní. Poprekrajovala som ju na menšie kúsky, aby sa ľahšie konzumovala.
-
2
Na panvici som ohriala lyžicu masti a opiekla na nej na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu, všetko naraz. Tento základ som uložila na dno pekáčika,
-
3
naň som navrstvila kapustu, zaliala asi polovicou tekutej smotany a vložila zakryté alobalom dusiť do rúry predhriatej na 180 °C.
-
4
Klobásky (môžu byť aj čerstvé údené domáce), som pozdĺžne prekrojila a narezala na nich z jednej strany hrebienky.
-
5
Mäso, ktoré som v predstihu vybrala z chladničky som umyla, osušila,
-
6
jemne a nie na tenko naklepala, potom osolila a okorenila.
-
7
Na použitú panvicu som pridala ešte lyžicu masti a keď sa rozohriala, prudko a krátko som rezne opiekla z oboch strán. Uložila do tepla.
-
8
Kapusta sa dusila už nejaký čas, keď to bolo tých dvadsať minút, vybrala som ju, odkryla a striedavo do nej ukladala opečenú krkovičku a polovice klobások hrebienkom nahor. Snažila som sa vtlačiť všetko čo najviac do kapusty a dávať plátky bočnou stranou.
-
9
Navrch som naliala zvyšok smotany. Tú si dajte podľa svojho gusta, mne takéto množstvo vyhovovalo, lebo potom bol dostatok šťavy.
-
10
Teplotu v rúre som zvýšila na 200 °C a pekáčik s mäsom ale už nezakrytý som opäť vložila ešte na 25 minút. Mäsko aj klobása chytili peknú farbu, smotana sa redukovala a celá kuchyňa rozvoniavala.
-
11
Možno viacerí s príchodom teplých dní frčíte na šalátikoch a ľahších jedlách, toto je niečo pre večných hladošov a milovníkov kapusty s mäsom a mäsom:-) Krkovička je mäkká a správne šťavnatá, klobáska nevysušená a kapustová príloha hrá výbornými chuťami.
@micca , dobrý nápad, mohol by sa ho niekto ujať;-)
@mares , to budem veľmi rada:-)
@atulienka , je to jednoduché a veľmi dobré, som rada, že toto jedlo poznáš od babky. Nech vám chutí!
@kimlo , ďakujem pekne
@klukodvody , ach jaj! je mi ľúto, dúfam, že sa to dá do poriadku. Recept na ražniči neponáhľa, ty si tak čestný a ústretový, len nech si v pohode! Vďaka ti:-)
@manya , @terinka55 , @torti čka, veru by som vás ponúkla, ak by to šlo, zatiaľ len ďakujem za milé slová:-)
Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)
Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)
@venusa , teším sa, že som sa trafila aj do tvojej chute a ďakujem:-)
@haji , :-))), ty si tomu dala...sa tu smejem pri predstave posteľného prádla s pečenou krkovičkou:-DD ...čakám na ponuky...a kochanie je zadarmo;-))) ďakujem
Aha, on sa mi tam vlúdil kopírovaný text k inému receptu:-DD Ospravedlňujem sa, vyzerá to zaujímavo teraz:-DD
Kapusta sa nedusí zvlášť, len trocha skôr, aby zmäkla, asi v polčase sa k nej pridá mäso a spolu dodusí. V pôvodnom recepte sa robilo všetko zvlášť na panvici a potom sa vložilo do pekáča zapiecť. Kuracie vídam takto často. Ďakujem za komentár.
Je to úžasná kombinácia, a v spojení s dobrým tokajským vínkom.......
Jednoducho na infarkt, všetkých felčiarov.........
Kuku, určitě si umím představit ložní povlečení s dezénem tvých dukátových buchtiček či jiného sladkého zázraku z tvé kuchyně. Už se vidím - zatočená a obtočená vanilkovým pudinkem s buchtičkami, žužlajíc rožek přikrývky, maje výraz blaženosti na tváři. Tak a řekni, že to není harmonie!! haha Mávám!
Dobre si zvolila druh masa.Ja som tento tyzden variln nieco podobne podla kuch.knihy a tam tiez davali kare.Bolo to suche.Krkovicka je na toto idealna
@asu , ďakujem. Tiež si labužník;-) mám nafotený aj recept s tokajským, len čo bude príležitosť, pridám, možno zaujme. Neprehliadaj kapustu, je plná vlákniny a pre mňa je to superfood, k takto skombinovanému jedlu doktor nemôže mať námietky;-))
@mathias , myslím, že väčšina kuchárskych kníh nie je pre začiatočníkov, neraz som sa sklamala, treba dobre vyberať a rozmýšľať na základe skúseností, či sa uvedené suroviny oplatí investovať. Učíme sa celý život. Ešte raz ďakujem:-)
aj Tebe kukulienka pekný víkend
@aroooo , @patroveczkypitrs , ďakujem aj vám. Musela som si pozrieť, čo máš na mysli. Pravdepodobne ten recept s krkovičkou, kapustou, provensálskym korením, a hubami v smotanovej omáčke:-)
Peknú nedeľu všetkým!
taký vyslovene chlapský :-)
určite pripravím pre mojich chlapov, ked budeme čerstvé mať domáce údené klobásy!
uložené v kk.
super, teším sa, že sa ti recept osvedčil. Aj fotka je vydarená, ďakujem pekne,@kimlo