Krkovičkový pekáč fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. mája 2016

U nás doma máme novú konkurenciu pre notoricky známy trojboj - vepřo-knedlo-zelo.

3
porcie
25 minút
príprava
45 minút
na 180-200 °C

Suroviny

3 hrubšie plátky
2 ks
350 - 400 g
1 ks
30 g
2 PL
250 ml




Postup

  1. 1

    Inšpiráciu som našla v kuchárskej knihe medzi slovenskými receptami, takže toto jedlo možno viacerí aj poznajú. Postup som si trocha zjednodušila a miesto kotliet z karé použila krkovičku. Príloha môžu byť aj knedle, ja som zvolila zemiakovú kašu. Tú som si urobila dopredu, aby som sa mohla venovať kapuste a mäsu. Najprv som pripravovala kapustu: aj keby bola kyslejšia, netreba ju premývať, smotana ju zjemní. Poprekrajovala som ju na menšie kúsky, aby sa ľahšie konzumovala.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici som ohriala lyžicu masti a opiekla na nej na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu, všetko naraz. Tento základ som uložila na dno pekáčika,

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    naň som navrstvila kapustu, zaliala asi polovicou tekutej smotany a vložila zakryté alobalom dusiť do rúry predhriatej na 180 °C.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klobásky (môžu byť aj čerstvé údené domáce), som pozdĺžne prekrojila a narezala na nich z jednej strany hrebienky.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso, ktoré som v predstihu vybrala z chladničky som umyla, osušila,

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jemne a nie na tenko naklepala, potom osolila a okorenila.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na použitú panvicu som pridala ešte lyžicu masti a keď sa rozohriala, prudko a krátko som rezne opiekla z oboch strán. Uložila do tepla.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kapusta sa dusila už nejaký čas, keď to bolo tých dvadsať minút, vybrala som ju, odkryla a striedavo do nej ukladala opečenú krkovičku a polovice klobások hrebienkom nahor. Snažila som sa vtlačiť všetko čo najviac do kapusty a dávať plátky bočnou stranou.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Navrch som naliala zvyšok smotany. Tú si dajte podľa svojho gusta, mne takéto množstvo vyhovovalo, lebo potom bol dostatok šťavy.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teplotu v rúre som zvýšila na 200 °C a pekáčik s mäsom ale už nezakrytý som opäť vložila ešte na 25 minút. Mäsko aj klobása chytili peknú farbu, smotana sa redukovala a celá kuchyňa rozvoniavala.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Možno viacerí s príchodom teplých dní frčíte na šalátikoch a ľahších jedlách, toto je niečo pre večných hladošov a milovníkov kapusty s mäsom a mäsom:-) Krkovička je mäkká a správne šťavnatá, klobáska nevysušená a kapustová príloha hrá výbornými chuťami.

    Krkovičkový pekáč (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mares
Vyzerá to fajne. Včera som robila krkovičku, ale ináč , tak nabudúce vyskúšam tvoj recept. Si šikulka.
atulienka
Vonia, chutí, nuž nemá chybu. Ďakujem, že si pripomenula recept čo robila moja starká. Mám na tú dobrotu spomienky už roky. Na budúce, keď pozvem deti, navarím.
klukodvody
Přišel, viděl, uložil, ohvězdičkoval a tiše zaplakal protože mně v noci bylo hrozně zle a tak jsem si předepsal jen zeleninu. Ale už je lépe a tak za den dva hurá na to. Krása už to cítím a vidím na stole. Ale nejdřív asi udělám to ražniči, všechno už mám i moučné máslo jsem si udělal a tak potom uvidíš jestli se to bude podobat a alespoň připomínat chuť. Zdravíme
terinka55
Parádny pekáčik si nám predložila, len si prisadnúť. Výborné jedlo hodnotené všetkými 5*****!
venusa
Perfektný recept aj zo všetkým obsahom. Presne do bodky ( aj zemiaková kasa mi tam pasuje) by som urobila. Chválim, moc.
haji
I ty, Brute?! chjo Proč já sem lezu v takovou hodinu?!? @Kukulienka71 krásné, chutné a voňavé dílo! Svoje fotky bys mohla dělat ve velkoplošném formátu a prodávat. Byl by to určitě trhák! Už to vidím: tapeta, povlečení, ubrusy, prostírání apod. Díky za fajn recept. V mém případě se budu nějakou dobu jen kochat. chjo
kukulienka71
Ďakujem vám za všetky krásne hodnotenia
@micca , dobrý nápad, mohol by sa ho niekto ujať;-)
@mares , to budem veľmi rada:-)
@atulienka , je to jednoduché a veľmi dobré, som rada, že toto jedlo poznáš od babky. Nech vám chutí!
@kimlo , ďakujem pekne
@klukodvody , ach jaj! je mi ľúto, dúfam, že sa to dá do poriadku. Recept na ražniči neponáhľa, ty si tak čestný a ústretový, len nech si v pohode! Vďaka ti:-)
@manya , @terinka55 , @torti čka, veru by som vás ponúkla, ak by to šlo, zatiaľ len ďakujem za milé slová:-)
Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)
Vychladnutý koláč som nakrájala mokrým nožom na rezy, porozkladala aj na tácočky pre susedky a do mrazničky. Je to výborný zákusok, jeden kúsok z neho určite nestačí;-)
@venusa , teším sa, že som sa trafila aj do tvojej chute a ďakujem:-)
@haji , :-))), ty si tomu dala...sa tu smejem pri predstave posteľného prádla s pečenou krkovičkou:-DD ...čakám na ponuky...a kochanie je zadarmo;-))) ďakujem

mathias
Nie je zbytocne tu kapustu dusit zvlast?Ja by som ju dal rovno na pekac.Podobne peciem kura.Je to jedle,len co nato pani doktori

bembo
musel by tam byť kopec paradajok aby som si neuložil tento recept.toto musí byť veľmi chutné.už je v mojej KK,už len aby prišiel ten čas si ho zrealizovať.vďaka za fajn recept
kukulienka71
@Mathias (7.5.2016 06:43)

Kapusta sa nedusí zvlášť, len trocha skôr, aby zmäkla, asi v polčase sa k nej pridá mäso a spolu dodusí. V pôvodnom recepte sa robilo všetko zvlášť na panvici a potom sa vložilo do pekáča zapiecť. Kuracie vídam takto často. Ďakujem za komentár.
kukulienka71
@bembo , tak vidíš, keďže tam tie paradajky nie sú, môžeš si pochutiť;-) Ďakujem za pochvalu a pekný víkend želám:-)
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá Kukulienka71, všetky pochvaly už vyčerpali komentujúci predo mnou. Dávam ***** a určite vyskúšam.
Je to úžasná kombinácia, a v spojení s dobrým tokajským vínkom.......
Jednoducho na infarkt, všetkých felčiarov.........
haji
@Kukulienka71 (6.5.2016 23:29)
Kuku, určitě si umím představit ložní povlečení s dezénem tvých dukátových buchtiček či jiného sladkého zázraku z tvé kuchyně. Už se vidím - zatočená a obtočená vanilkovým pudinkem s buchtičkami, žužlajíc rožek přikrývky, maje výraz blaženosti na tváři. Tak a řekni, že to není harmonie!! haha Mávám!
mathias
@Kukulienka71 (7.5.2016 08:36)

Dobre si zvolila druh masa.Ja som tento tyzden variln nieco podobne podla kuch.knihy a tam tiez davali kare.Bolo to suche.Krkovicka je na toto idealna
kukulienka71
@haji , výrečnosť, fantáziu a humor máš nevyčerpateľný:-DDDD
@asu , ďakujem. Tiež si labužník;-) mám nafotený aj recept s tokajským, len čo bude príležitosť, pridám, možno zaujme. Neprehliadaj kapustu, je plná vlákniny a pre mňa je to superfood, k takto skombinovanému jedlu doktor nemôže mať námietky;-))
@mathias , myslím, že väčšina kuchárskych kníh nie je pre začiatočníkov, neraz som sa sklamala, treba dobre vyberať a rozmýšľať na základe skúseností, či sa uvedené suroviny oplatí investovať. Učíme sa celý život. Ešte raz ďakujem:-)
monty469
Tak toto jedlo by som si hneď dala, vyzerá to veeľmi chutne :-)
popoluska340
kukulienka71 toto bude urcite manzelovi chutit.Uz aj ukladam do KK,aby sa mi receptik nestratil.Manzel je masozravy,a zemiakova kasa,sa mi hodi k tomu.Manzel je ryzu 1x do roka,len zemiakmi sa tlaci,tak mu spravim buduci tyzden tuto dobrotku.
boxik
Jej , konečne opäť prudko jedlý recept, vďaka vyzerá to byť vynikajúce.
salinka
Snažím sa variť a konzumovať ľahšie pokrmy, ale o čom by boli potechy pozemské, keby som práve tento recept nevyskúšala? Potom si dám 40 km na bicykli:-))))
patroveckypitrs
Ja to chválim je to dobrá kombinácia chuti.5*. Len mi nedá pripomenúť to bolo kritiky pri mojom recepte pri týchto surovinách že?
kukulienka71
@salinka , ty si ako prútik, dopraj si kľudne. Ale z bicykla je svet tiež krásny, tak ťa neodhováram:-) Pekne si to napísala, vďaka:-)
@aroooo , @patroveczkypitrs , ďakujem aj vám. Musela som si pozrieť, čo máš na mysli. Pravdepodobne ten recept s krkovičkou, kapustou, provensálskym korením, a hubami v smotanovej omáčke:-)
Peknú nedeľu všetkým!
veronikkka
parádny recept za 5*
taký vyslovene chlapský :-)
určite pripravím pre mojich chlapov, ked budeme čerstvé mať domáce údené klobásy!
uložené v kk.
babkamt
Ráno som hľadala inšpiráciu k dnešnému obedu. Vybrala som si tvoj recept, lebo som mala pripravenú krásnu krkovičku. Našla sa aj klobáska, no chýbala mi kyslá kapusta. Takže realizácia sa trochu odkladá. Mám rada jedlá z jedného hrnca. Tvoje jedlo na fotke je lákavé:-) Posielam hviezdičky.
slavkabis
jednoznačne 5*. či leto či zima, ja som mäsový typ ☺. tiež mám rada kombináciu kyslej kapusty a mäska. ja dávam mäsko kyslú kapustu klobásu dobrú domácu a čerešnička na torte je slaninka. mňam
havino
kare nie,to je suché, ja ho už ani nekupujem, takto pečiem, ale nepredpekám kapustu a smotanu som tiež ešte nedávala, aj ked myšlienku som mala,že s mäsom, ale jaternice, aj klobásku naraz uložím a pečiem, urobia chuť kapuste, omastia ju, aj ked aj tú poprášim vždy červenou paprikou na farbu, chutné jedlo
kimlo
Chutný recept. Namiesto klobásy som použil domáce špekáčiky. Určite to budem ešte robiť, vďaka.


ubka
@kukulienka ,objavila som tvoj recept Ivetka až teraz,lebo hľadám niečo v jednom hrnci a hľa!? Kuzelnicka v kuchyni pre mňa vykuzlla super jedlo:-)vďaka,idem na to.
kukulienka71
V lete som urobila zeleninovejšiu verziu, no bez kapusty. Takisto nám chutilo, šťava z jednotlivých surovín vytvorila na konci super kombináciu.