Krkovičkový pekáč (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
U nás doma máme novú konkurenciu pre notoricky známy trojboj - vepřo-knedlo-zelo.
3 porcie |
25 minút príprava |
45 minút na 180-200 °C |
Postup
- Inšpiráciu som našla v kuchárskej knihe medzi slovenskými receptami, takže toto jedlo možno viacerí aj poznajú. Postup som si trocha zjednodušila a miesto kotliet z karé použila krkovičku. Príloha môžu byť aj knedle, ja som zvolila zemiakovú kašu. Tú som si urobila dopredu, aby som sa mohla venovať kapuste a mäsu. Najprv som pripravovala kapustu: aj keby bola kyslejšia, netreba ju premývať, smotana ju zjemní. Poprekrajovala som ju na menšie kúsky, aby sa ľahšie konzumovala.
- Na panvici som ohriala lyžicu masti a opiekla na nej na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu, všetko naraz.
Tento základ som uložila na dno pekáčika,
- naň som navrstvila kapustu, zaliala asi polovicou tekutej smotany a vložila zakryté alobalom dusiť do rúry predhriatej na 180 °C.
- Klobásky (môžu byť aj čerstvé údené domáce), som pozdĺžne prekrojila a narezala na nich z jednej strany hrebienky.
- Mäso, ktoré som v predstihu vybrala z chladničky som umyla, osušila,
- jemne a nie na tenko naklepala, potom osolila a okorenila.
- Na použitú panvicu som pridala ešte lyžicu masti a keď sa rozohriala, prudko a krátko som rezne opiekla z oboch strán. Uložila do tepla.
- Kapusta sa dusila už nejaký čas, keď to bolo tých dvadsať minút, vybrala som ju, odkryla a striedavo do nej ukladala opečenú krkovičku a polovice klobások hrebienkom nahor. Snažila som sa vtlačiť všetko čo najviac do kapusty a dávať plátky bočnou stranou.
- Navrch som naliala zvyšok smotany. Tú si dajte podľa svojho gusta, mne takéto množstvo vyhovovalo, lebo potom bol dostatok šťavy.
- Teplotu v rúre som zvýšila na 200 °C a pekáčik s mäsom ale už nezakrytý som opäť vložila ešte na 25 minút. Mäsko aj klobása chytili peknú farbu, smotana sa redukovala a celá kuchyňa rozvoniavala.
- Možno viacerí s príchodom teplých dní frčíte na šalátikoch a ľahších jedlách, toto je niečo pre večných hladošov a milovníkov kapusty s mäsom a mäsom:-) Krkovička je mäkká a správne šťavnatá, klobáska nevysušená a kapustová príloha hrá výbornými chuťami.