Krémová cesnačka v bosniaku fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 17. novembra 2012
Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept)
Foto: rennatte

Na toto jedlo ma vyhecovala moja dcéra, ktorá na ňu chodí do jednej reštaurácie a po ochutnaní som dostala pochvalu, tak sa o recept Zobraziť celý popisNa toto jedlo ma vyhecovala moja dcéra, ktorá na ňu chodí do jednej reštaurácie a po ochutnaní som dostala pochvalu, tak sa o recept podelím s vami

7
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

polievka:
5 ks
1 veľká hlavička
100 ml
1 ks
1 PL
bosniaky:
500 g
500 g
1 kocka
300 ml vlažné
2 KL
1 KL
400 ml vlažná
krutóny:
1 strúčik
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Obe múky a soľ preosejeme do misy, zo 100ml mlieka, štipky soli, 1KL cukru a kvasníc pripravíme kvások, vlejeme do múky, prilejeme zvyšné mlieko a vodu, vypracujeme tuhšie cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime, vytvoríme valec, ktorý rozdelíme na 7 - 8 častí

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z každého kúska cesta vytvoríme guľatú buchtičku a tvarujeme tak, ako keby sme do nej niečo zabaľovali,

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto vytvarované bosniaky prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 10 minút

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme slanou vodou

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do stredu bosniaka spravíme nožíkom zárezy v tvare kríža a posypeme hrubou soľou a rascou

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    upečieme do chrumkava pri teplote 150°C 20 minút, necháme vychladnúť

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ si pripravíme polievku, očistené a na kocky nakrájané zemiaky dáme variť, osolíme, pridáme bobkový list

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do uvarených zemiakov pridáme polovicu pretlačeného cesnaku

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a polievkovú bylinkovú zmes (alebo vegetu) ešte povaríme 5 minút, odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    znova dáme na oheň, dolejeme vodou, alebo vývarom, pridáme druhú polovicu cesnaku, necháme povrieť, dochutíme smotanou, odstavíme

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    z vychladnutých bosniakov odkrojíme vrchné čiapočky

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    stred bosniakov vydlabeme, striedku a odkojené čiapočky nakrájame na kocky

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na panvicu dáme olej, nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak, premiešame a pridáme nakrájanú striedku a opražíme

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    do vydlabaného bosniaka nalejeme polievku, nasypeme krutóny a podávame

    Krémová cesnačka v bosniaku (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

izabella929
@Rennatte , ja keď podávam krémovú polievku v bosniakoch, tak to robím takto: vrch bosniaka odrežem ako ty...rozšlahaným bielkom vymažem všetky steny zvnútra, aj vrchnák..zapnem trúbu na 200st. a vajcom natreté bosniaky dám na plech zapiecť na 15 min..vyberiem a nechám trošku vychladiť..potom už môžem veselo plniť akú koľvek polievku, nerozmočí sa mi bosniak v vnútra...vyskúšaj.-)inak veľmi pekné...
jerica
Krásne nafotené s perfektným popisom postupu.Rada by som si vyskúšala, cesnačku robievam keď varím bryndzové halušky,polievku z vývaru halušiek, v bosňáčiku , originálne. KK .
iva63
mňam, viem si živo predstaviť vôňu toho bosniaka...no a ešte k tomu aj výborná cesnačka...úplná super papanica...-:) mám íný recept na bosniaky, ale určite tvoj vyskúšam, už je uložený v mojej kk...
alexdidi
Super prezentácia i recept....nie je tu už tak veľa takýchto prevedení i keď na prvý pohľad "obyčajnej" cesnačky...1*
irenaw
mňam, robievam dosť často, cesto pripraví pekáreň a tvarujem podobne :-)
lailuska
Mňam, ukladám recept a Izabella929 - vďaka za nápad s tým bielkom, iste vyskúšam.
jokin
Mňam toto jedlo zbožňujem ale bosniaky som kupoval. Isto vyskúšam tvoj recept dík už je uložený
danda3
Pozriem obrázok, mňam cesnačka v bosniaku a čítam recept, že wau, domáce bosniaky, tak to musela byť iná bašta, si mi narobila chute, cesnačka je moja najobľúbenejšia polievka.♥
zdenkas
Supééér.Toto papaníčko zbožňujem.Si šikulka.
tinca
krása, ten bosniak by som si dala aj samotný,mňam:)
rennatte
@izabella929 , prave naopak, mam rada ked sa bosniak rozmoci, da sa pekne zjest s polievkou, tak ako ked si chliebovu korku mocim v gulasovej polievke :-)
medovnicek
perfektná polievka v domácich bosniakoch to nemá jedinú chybu, už aj odkladám recept na vyskúšanie
majkahra
Super papaníčko, tak toto najbližšie vyskúšam. Pravdepodobne hned po sviatkoch.
viera1
Výborný recept.Ja robievam bosniaky s vodou,len pomer múk dávam 80:20% (ražnej).Ďalší dôkaz,že sa treba vracať k starým receptom :).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia