Foto: sracz
Variant s „hokkaido“ tekvicou, sa mi zapáčil od našej Kočky @tinca a neľutujem, že som na jej rcp „naletel“! Veľmi pekne jej ďakujem a Zobraziť celý popisVariant s „hokkaido“ tekvicou, sa mi zapáčil od našej Kočky @tinca a neľutujem, že som na jej rcp „naletel“! Veľmi pekne jej ďakujem a Vám si dovoľujem predstaviť svoj variant. Použil som „butternut squash“ (maslovoorieškovú - teda muškátovú tekvicu) a jednotlivé porcie polievky som na tanieroch ozdobil čerstvou petržlenovou a koriandrovou vňaťou. Som typický predstaviteľ toho, že vekom sa aj chúťky menia. V priebehu mojeho „3. veku“ som sa stal doslova „závislákom“ na surovej červenej cibuli, čMČK a koriandri!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 - 600 g |
|
podľa potreby g |
|
3 - 4 ks |
|
3 - 4 celé strúčiky |
|
500 - 600 g (butternut squash) |
|
podľa chuti |
|
6 - 8 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
3 - 4 PL |
|
2 PL |
|
500 - 600 ml |
|
podľa chuti |
|
250 - 333 ml |
|
250 - 333 ml |
|
4 - 5 PL |
|
250 - 333 ml |
|
250 - 333 ml |
|
Postup
-
1
veľmi sa mi páči liptovské pomenovanie pekáča „ťapša“, čo mi prezradil niekedy v 80. rokoch plk. Ing. Dzúrek, keď ma učil pripravovať „liptovské bryndzové fučky“. Na „vihode“, teda aspoň v mojich krásnych rodných Košiciach, je to zas „tepša“, ktorú som použil na 33´ pečenie poolejovaných, prstami osolených a jemne posypaných čerstvo mletým bielym korením kúskov tekvice, rozložených na pečiacom papieri, pri 180 °C (360 °F). Okrem toho som potreboval hrniec na uvarenie zemiakov, druhý na bešamelový základ, väčšiu panvicu na restovanie upečenej tekvice a druhú (menšiu) na suché opraženie tekvicových semienok. Takže, v hrnci som uvaril pokrájané zemiaky s bobkovým listom a celými strúčikami cesnaku, zaliate asi litrom osolenej vody. Než sa uvarili, pripravil som svoj „dvojkový béchamel sauce“: rozohriať po 2 PL oleja, masla a hladkej múky, po „zavoňaní“ v peknej béžovej farbe, počas neprestávajúceho miešania, zaliať studeným mliekom, keď zhustne na Vami požadovanú konzistenciu, nadstaviť kyslou smotanou a hotovo.
-
2
na panvici s 2 PL slnečnicového oleja som orestoval červenú cibuľu,
-
3
pridal ku nej opečené kúsky tekvice s čerstvo drvenou rascou,
-
4
po zjednotení chutí, z panvice presypal do hrnca s „béchamel_ovým základom“ a s uvarenými zamiakami (bez bobkového listu), rozšľahal ponorným mixérom, zalial šľahačkovou smotanou,
-
5
všetko nadstavil PL čerstvého masla, pokrájanou koriandrovou a petržlenovou vňaťou, ešte dochutil soľou, strúhaným muškátovým orieškom a mletou rascou,
-
6
nuž a s na sucho opečenými semienkami tekvice, ozdobený zvyškom vňatí,
-
7
hotový lahôdkový krém na tanieri vyzeral takto; zajedať môžete s chlebíkom vlastnej výroby, bielym pečivom, či krutónmi; ak niekto „nie rád“ neutrálnu chuť avokáda, určite si jeho segmenty obľúbi práve v tomto gurmánskom pokušení!
-
8
„butternut squash“ je tá kôpka tekvíc po mojej ľavej ruke.
-
9
s obľúbenou „tekvičkou hokaido“ našej @tinca som sa nechal odfotiť a Vám si dovoľujem zverejniť link na recepty práve s jej použitím: https://www.bing.com/search?q=butternut+squash+recipes&form=PRUSEN&pc=SKY2&mkt=en-us&httpsmsn=1&bingbrand=2&refig=0d97aa6e3eea4bc38c12bfb826d2af60&qs=LS&pq=but&sc=8-3&sp=1&cvid=0d97aa6e3eea4bc38c12bfb826d2af60
-
10
a ešte sa Vám pochválim mojimi tohotoročnými piatimi „zmijovcami“; cibule som zasadil skoro s dvojmesačným oneskorením, takže sú ešte stále pekne zelené.
Diskusia k receptu