Krém s maslovoorieškovou tekvicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. októbra 2016
Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept)
Foto: sracz

Variant s „hokkaido“ tekvicou, sa mi zapáčil od našej Kočky @tinca a neľutujem, že som na jej rcp „naletel“! Veľmi pekne jej ďakujem a Zobraziť celý popisVariant s „hokkaido“ tekvicou, sa mi zapáčil od našej Kočky @tinca a neľutujem, že som na jej rcp „naletel“! Veľmi pekne jej ďakujem a Vám si dovoľujem predstaviť svoj variant. Použil som „butternut squash“ (maslovoorieškovú - teda muškátovú tekvicu) a jednotlivé porcie polievky som na tanieroch ozdobil čerstvou petržlenovou a koriandrovou vňaťou. Som typický predstaviteľ toho, že vekom sa aj chúťky menia. V priebehu mojeho „3. veku“ som sa stal doslova „závislákom“ na surovej červenej cibuli, čMČK a koriandri!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

500 - 600 g
podľa potreby g
3 - 4 ks
3 - 4 celé strúčiky
500 - 600 g (butternut squash)
podľa chuti
6 - 8 PL
1 ČL
1 ks
3 - 4 PL
2 PL
500 - 600 ml
podľa chuti
250 - 333 ml
250 - 333 ml
4 - 5 PL
250 - 333 ml
250 - 333 ml




Postup

  1. 1

    veľmi sa mi páči liptovské pomenovanie pekáča „ťapša“, čo mi prezradil niekedy v 80. rokoch plk. Ing. Dzúrek, keď ma učil pripravovať „liptovské bryndzové fučky“. Na „vihode“, teda aspoň v mojich krásnych rodných Košiciach, je to zas „tepša“, ktorú som použil na 33´ pečenie poolejovaných, prstami osolených a jemne posypaných čerstvo mletým bielym korením kúskov tekvice, rozložených na pečiacom papieri, pri 180 °C (360 °F). Okrem toho som potreboval hrniec na uvarenie zemiakov, druhý na bešamelový základ, väčšiu panvicu na restovanie upečenej tekvice a druhú (menšiu) na suché opraženie tekvicových semienok. Takže, v hrnci som uvaril pokrájané zemiaky s bobkovým listom a celými strúčikami cesnaku, zaliate asi litrom osolenej vody. Než sa uvarili, pripravil som svoj „dvojkový béchamel sauce“: rozohriať po 2 PL oleja, masla a hladkej múky, po „zavoňaní“ v peknej béžovej farbe, počas neprestávajúceho miešania, zaliať studeným mliekom, keď zhustne na Vami požadovanú konzistenciu, nadstaviť kyslou smotanou a hotovo.

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na panvici s 2 PL slnečnicového oleja som orestoval červenú cibuľu,

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal ku nej opečené kúsky tekvice s čerstvo drvenou rascou,

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po zjednotení chutí, z panvice presypal do hrnca s „béchamel_ovým základom“ a s uvarenými zamiakami (bez bobkového listu), rozšľahal ponorným mixérom, zalial šľahačkovou smotanou,

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetko nadstavil PL čerstvého masla, pokrájanou koriandrovou a petržlenovou vňaťou, ešte dochutil soľou, strúhaným muškátovým orieškom a mletou rascou,

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nuž a s na sucho opečenými semienkami tekvice, ozdobený zvyškom vňatí,

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotový lahôdkový krém na tanieri vyzeral takto; zajedať môžete s chlebíkom vlastnej výroby, bielym pečivom, či krutónmi; ak niekto „nie rád“ neutrálnu chuť avokáda, určite si jeho segmenty obľúbi práve v tomto gurmánskom pokušení!

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    „butternut squash“ je tá kôpka tekvíc po mojej ľavej ruke.

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    s obľúbenou „tekvičkou hokaido“ našej @tinca som sa nechal odfotiť a Vám si dovoľujem zverejniť link na recepty práve s jej použitím: https://www.bing.com/search?q=butternut+squash+recipes&form=PRUSEN&pc=SKY2&mkt=en-us&httpsmsn=1&bingbrand=2&refig=0d97aa6e3eea4bc38c12bfb826d2af60&qs=LS&pq=but&sc=8-3&sp=1&cvid=0d97aa6e3eea4bc38c12bfb826d2af60

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a ešte sa Vám pochválim mojimi tohotoročnými piatimi „zmijovcami“; cibule som zasadil skoro s dvojmesačným oneskorením, takže sú ešte stále pekne zelené.

    Krém s maslovoorieškovou tekvicou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

stanci11
@Sracz , v takom škaredom sychravom počasí aké je práve v Brne by mi tá tvoja polievočka veru prišla vhod :) musí byť fantastická ;) inak to giga hokaido ma riadne pobavilo, to človek aj odnesie? :D
popoluska340
Paradne tekvice,aj ja sa chystam spravit polievocku,a veru sa idem do nej pustit.Zrovna dneska som kupila na trhu cervenu cibulu.
monty469
Ta to ši bars dobre navarel. Poľivočka prebars fajna :-) A tie tekvice nemaju chybu
lilyre
S tou polievočkou si ma inšpiroval, idem na nákup a dnes ju uvarím podľa Tvojho receptu. Vďaka a prajem pekný , ak keď upršaný ( v Žiline ) deň.
babuca
Je radosť čítať tak krásne podaný recept. A tie tekvice sú neuverteľné. Ďakujem.

izabella929
@sracz , ty labužník milý.-) sa ti chváli s cudzím perím, ale aspoň si našiel nádherné tekvičky, ktoré potešili tvoju dušu.-) skvelý obed a chvála ti právom patrí....
luclup
tak touto polievkou by som nepohrdla, musi chutit famozne ! Tekvicove milujem ..
zufalcek
Navarila som, je naozaj vyborna. Trochu som si zjednodusila uvodne pecenie - piekla som tekvicu vcelku a bez ochutenia, ako ked peciem na pyre. Vdaka besamelu, hromade smotany a zemiakom je chut jemnucka, a s chutou mi ju zjedla aj najstarsia dcera (inak mam problem tekvicu dostat do deti). Dakujem krasne za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia