Slaný šalotkový koláč
Krehký obrátený šalotkový koláč
Autor receptu: redakcia
Famózny koláč s paradajkovo-rukolovým šalátom, vhodný aj na večeru.
4 porcie |
25 (+ príprava cesta minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Podľa základného receptu pripravíme krehké cesto. Nachystáme si panvicu s kovovou rukoväťou a tanier, ktorý má priemer o 2 cm väčší ako panvica. Odležané cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a podľa taniera z neho vykrojíme kruh. Položíme ho na tanier a vložíme do mrazničky.
- Šalotky olúpeme. Na panvici zahrejeme maslo s olejom. Vsypeme celé šalotky a na miernom ohni ich opekáme a otáčame, kým nebudú orestované zo všetkých strán. Potom šalotky posypeme cukrom a na miernom ohni necháme jemne skaramelizovať.
- Cesto vyberieme z mrazničky. Položíme ho na šalotky v panvici a trochu na ne pritlačíme. Do stredu urobíme špičkou noža malý krížik, aby mohla unikať para. Vložíme do rúry vyhriatej na
180 °C a pečieme asi 20 minút. Ak začne cesto rýchlo hnednúť, zakryjeme ho alobalom.
- Rukolu a paradajky opláchneme
a osušíme. Paradajky rozkrojíme a zmiešame s rukolou. Zeleninu pokvapkáme olejom a premiešame. Kyslú smotanu zmiešame s nasekanou pažítkou a dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
- Upečený koláč necháme minútu chladnúť a potom ho preklopíme na dosku. Podávame so šalátom a s ochutenou kyslou smotanou.