Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Krehký koláč s mätovo-čokoládovou plnkou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 29. mája 2023
Krehký koláč s mätovo-čokoládovou plnkou
Foto: Shutterstock
8-10
porcií
25 (+ chladenie) minút
príprava
10-15 minút
na 190 °C

Suroviny

240 g
50 g
 štipka
160 g
1 ks
1 ČL
Plnka:
300 g (70 %)
130 ml (33 %)
1 zväzok (čerstvá)
50 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Múku dáme do misy, pridáme práškový cukor a soľ, premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce, vanilkový extrakt a vypracujeme cesto. Cesto zabalené vo fólii necháme v chladničke asi 30 minút odpočívať.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na tart s priemerom asi 25 cm. Povrch cesta popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    V hrnci zohrejeme do bodu varu smotanu. Zväzok mäty jemne roztlačíme v mažiari a pridáme do smotany. Prikryjeme a lúhujeme asi 30 minút. Potom smotanu precedíme a mätu na sitku vytlačíme.

  4. 4

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Smotanu ochutenú mätou opäť zahrejeme, odstavíme a vmiešame na kocky nakrájané maslo, musí sa úplne roztopiť. Pridáme koňak a potom postupne primiešavame čokoládu. Hladkú čokoládovú zmes vylejeme na pripravený korpus a v chladničke necháme úplne stuhnúť.

Diskusia k receptu