Krehký koláč s mätovo-čokoládovou plnkou
mesačník Varecha, 29. mája 2023
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
240 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
160 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
300 g (70 %) |
|
130 ml (33 %) |
|
1 zväzok (čerstvá) |
|
50 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Múku dáme do misy, pridáme práškový cukor a soľ, premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce, vanilkový extrakt a vypracujeme cesto. Cesto zabalené vo fólii necháme v chladničke asi 30 minút odpočívať.
- 2
Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na tart s priemerom asi 25 cm. Povrch cesta popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
- 3
V hrnci zohrejeme do bodu varu smotanu. Zväzok mäty jemne roztlačíme v mažiari a pridáme do smotany. Prikryjeme a lúhujeme asi 30 minút. Potom smotanu precedíme a mätu na sitku vytlačíme.
- 4
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Smotanu ochutenú mätou opäť zahrejeme, odstavíme a vmiešame na kocky nakrájané maslo, musí sa úplne roztopiť. Pridáme koňak a potom postupne primiešavame čokoládu. Hladkú čokoládovú zmes vylejeme na pripravený korpus a v chladničke necháme úplne stuhnúť.
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu