Foto: rennatte
Krehký voňavý jablčník
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
500 g |
|
200 g |
|
150 g /palmarín |
|
4 |
|
1 balík |
|
200 ml |
|
plnka: | |
50 g |
|
2 KL |
|
1 balík |
|
50 g |
|
hrsť |
|
4 |
|
5 PL |
|
1,5 kg |
|
Postup
-
1
múku, prdopeč a cukor preosejeme do misy, pridáme zmäknutý tuk (na chvílu dáme do mikrovlnky) žĺtka a mlieko, rukou spracujeme cesto, zabalíme do sáčika a dáme do chladničky
-
2
očistené jablká postrúhame, pridáme cukor, škoricu, škoricový cukor, orechy, hrozienka a premiešame, posypeme troma lyžicami strúhanky, premiešame, odložíme
-
3
papier na pečenie odmeriame na veľkosť plechu aj s okrajmi a odstrihneme, tak isto si pripravíme druhý papier na veľkosť plechu bez okrajov. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na polovicu, jednu časť rozvaľkáme na papieri aj s okrajmi a prenesieme na plech, druhú polovicu ešte odložíme do chladničky
-
4
vyšľaháme bielka na tuhý sneh
-
5
vmiešame do ochutených jabĺk
-
6
pripravené cesto posypeme strúhankou, vylejeme naň jablkovú plnku a rozotrieme
-
7
vyberieme druhú polovicu cesta, rozvaľkáme na odmeranom papieri bez okrajov, pomocou valčeka alebo najbližšieho člena rodiny cesto prenesieme na jablkovú plnku, popicháme vidličkou a dáme piecť
-
8
takto pekne rastie po 15 minútach
-
9
hotový vychladnutý koláč nakrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom :-)
Ja mám veľmi rada škoricu a vanilku a s jablkami je to božská kombinácia. Mňam.
ostatnym dakujem za mile komenty