Foto: kukulienka71
...s celozrnnými haluškami
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
králičie stehná umyjeme a vložíme spolu s očistenými mrkvami, cibuľou, cesnakom, koreninami a soľou do primeraného množstva vody, podľa toho, koľko omáčky chceme mať. Ja som mala asi 7dcl. Varíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia mäsa, asi 1,5 hodiny.
-
2
Mäkké mäso vyberieme, oberieme z kostí a pokrájame na menšie kusy. Vyberieme aj koreniny, vývar precedíme a pretrieme cez sito alebo zmixujeme ponorným mixérom.
-
3
V hrnčeku zmiešame asi 2 PL hladkej múky s malým množstvom vody na riedku kašičku a cez sitko ju vlejeme do vriacej zmixovanej šťavy, miešame, kým zhustne. Teraz pridáme aj celý kelímok kyslej smotany a metličkou rýchlo mixujeme, necháme prevrieť a vypneme plameň. Už len ochutnáme a dochutíme, ak treba. Mne tam nič nechýbalo, omáčka bola veľmi chutná.
-
4
Nezabudnime prinavrátiť mäso do omáčky. Ešte medzitým, ako sa králik varí, si pripravíme haluškové cesto z múky (dala som 1:1 polohrubú a celozrnnú), vajca, soli a vody. Halušky nahádžeme do vriacej vody, po vyplávaní na povrch scedíme a prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Veľká dcéra nevedela, že je králika, ale chodila si naberať aspoň 3 x za poobedie, tak jej omáčka chutila:-) Na zdravie jej, aj vám, ktorý si tento recept pripravíte!
5*