Králik v smotanovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

...s celozrnnými haluškami

3
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. králičie stehná umyjeme a vložíme spolu s očistenými mrkvami, cibuľou, cesnakom, koreninami a soľou do primeraného množstva vody, podľa toho, koľko omáčky chceme mať. Ja som mala asi 7dcl. Varíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia mäsa, asi 1,5 hodiny.
  2. Mäkké mäso vyberieme, oberieme z kostí a pokrájame na menšie kusy. Vyberieme aj koreniny, vývar precedíme a pretrieme cez sito alebo zmixujeme ponorným mixérom.
  3. V hrnčeku zmiešame asi 2 PL hladkej múky s malým množstvom vody na riedku kašičku a cez sitko ju vlejeme do vriacej zmixovanej šťavy, miešame, kým zhustne. Teraz pridáme aj celý kelímok kyslej smotany a metličkou rýchlo mixujeme, necháme prevrieť a vypneme plameň. Už len ochutnáme a dochutíme, ak treba. Mne tam nič nechýbalo, omáčka bola veľmi chutná.
  4. Nezabudnime prinavrátiť mäso do omáčky. Ešte medzitým, ako sa králik varí, si pripravíme haluškové cesto z múky (dala som 1:1 polohrubú a celozrnnú), vajca, soli a vody. Halušky nahádžeme do vriacej vody, po vyplávaní na povrch scedíme a prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Veľká dcéra nevedela, že je králika, ale chodila si naberať aspoň 3 x za poobedie, tak jej omáčka chutila:-) Na zdravie jej, aj vám, ktorý si tento recept pripravíte!