Foto: yogicek
Keďže králik na tymiáne je odskúšaná receptúra, tak teraz som skúsil vymeniť tymián za rozmarín a myslím, že to vyšlo. Zemiaky som doteraz tiež Zobraziť celý popisKeďže králik na tymiáne je odskúšaná receptúra, tak teraz som skúsil vymeniť tymián za rozmarín a myslím, že to vyšlo. Zemiaky som doteraz tiež robil len s rascou, tak aj tú som skúsil vymeniť za bylinky a je to dobré.
porcie
príprava
Suroviny
1 ks cca 1,3-1,5 kg |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
Marináda: | |
0,5 dl |
|
z 1 ks citróna |
|
3 strúčiky |
|
1 ČL |
|
1,5 ČL |
|
2ČL |
|
0,5 ČL |
|
Príloha: | |
Smotanové zemiaky: | |
1 kg |
|
3 strúčiky |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
podľa chuti |
|
250 ml |
|
Restovaná zelená fazuľka: | |
400 g |
|
25 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Králika poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme tukových častí a kuchynskou utierkou osušíme. Tento mal 1,38 kg.
-
2
Rozporciujeme na kúsky.
-
3
Pripravíme si marinádu zmiešaním oleja, citrónovej šťavy, roztlačeného cesnaku, posekanej chilli papričky, rozmarínu, MČP a MČK.
-
4
Králika dáme do vhodnej nádoby a zalejeme marinádou. Rukou poriadne vmasírujeme marinádu do mäsa. Odložíme na minimálne 2 hodiny do chladu. Ja som ho marinoval 24 hodín.
-
5
Namarinovaného králika preložíme do pekáča, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, osolíme, zalejeme marinádou a podlejeme vínom.
-
6
Vložíme do rúry vyhriatej na 180° a pečieme cca75min. podľa veľkosti králika.
-
7
Po upečení králika vyberieme, odložíme do tepla a výpek prepasírujeme. Prilejeme kurací vývar, privedieme do varu a necháme zredukovať na polovicu.
-
8
Odstavíme a pridáme poriadne schladené maslo a pomalým miešaním zapracujeme do šťavy.
-
9
Zemiaky nakrájame na kolieska alebo polkolieska, osolíme, pridáme roztlačený cesnak, tymián, bazalku, petržlenovú vňať a zalejeme smotanou. Premiešame a v rúre upečieme.
-
10
Na panvici roztopíme maslo, pridáme fazuľky, osolíme, okoreníme MČK, pridáme med a restujeme tak dlho, aby zostali trošku chrumkavé. Podľa potreby podlievame vývarom, alebo vodou.
-
11
Králika prelejeme šťavou a podávame so smotanovými zemiakmi a fazuľkou. Zdobíme polovičkami cherry paradajok. Dobrú chuť.
vynikajúca príloha :-)
nuž a tie fazuľky a bylinky - kľudne by som ho uviedla ako Veľkonočný králik, vhodný kedykoľvek :-)
za úžasný recept ti patrí *****
5*
Milé dámy, ja Vám ďakujem za pochvalu.
@zajac22 , ďakujem pekne. Ešte keby som tak vedel komu.:)
@afataga , milá moja, Ty nie si na "zajačikov?" U mňa tí zelení hajzlíci neboli, aj keď viem, že ich sem určite poslala. Masť je stále v chladničke. Ja som len nechcel marinovať v masti, lebo by som bol asi prvý človek na svete čo to dokázal a za také veci sa udeľuje nobelovka. Ja ju nechcem. Rád Ti ju prenechám.:) Prajem Ti pekný deň.
varecha.pravda.sk/recepty/na-vine-peceny-kralik-v-horcico...