Králik pečený na rozmaríne fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 13. apríla 2014
Králik pečený na rozmaríne (fotorecept)
Foto: yogicek

Keďže králik na tymiáne je odskúšaná receptúra, tak teraz som skúsil vymeniť tymián za rozmarín a myslím, že to vyšlo. Zemiaky som doteraz tiež Zobraziť celý popisKeďže králik na tymiáne je odskúšaná receptúra, tak teraz som skúsil vymeniť tymián za rozmarín a myslím, že to vyšlo. Zemiaky som doteraz tiež robil len s rascou, tak aj tú som skúsil vymeniť za bylinky a je to dobré.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 ks cca 1,3-1,5 kg
1 dl
1 dl
podľa chuti
1 ks
Marináda:
0,5 dl
z 1 ks citróna
3 strúčiky
1 ČL
1,5 ČL
2ČL
0,5 ČL
Príloha:
Smotanové zemiaky:
1 kg
3 strúčiky
1 ČL
1 ČL
2 ČL
podľa chuti
250 ml
Restovaná zelená fazuľka:
400 g
25 g
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL




Postup

  1. 1

    Králika poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme tukových častí a kuchynskou utierkou osušíme. Tento mal 1,38 kg.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozporciujeme na kúsky.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si marinádu zmiešaním oleja, citrónovej šťavy, roztlačeného cesnaku, posekanej chilli papričky, rozmarínu, MČP a MČK.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Králika dáme do vhodnej nádoby a zalejeme marinádou. Rukou poriadne vmasírujeme marinádu do mäsa. Odložíme na minimálne 2 hodiny do chladu. Ja som ho marinoval 24 hodín.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Namarinovaného králika preložíme do pekáča, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, osolíme, zalejeme marinádou a podlejeme vínom.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme do rúry vyhriatej na 180° a pečieme cca75min. podľa veľkosti králika.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení králika vyberieme, odložíme do tepla a výpek prepasírujeme. Prilejeme kurací vývar, privedieme do varu a necháme zredukovať na polovicu.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odstavíme a pridáme poriadne schladené maslo a pomalým miešaním zapracujeme do šťavy.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zemiaky nakrájame na kolieska alebo polkolieska, osolíme, pridáme roztlačený cesnak, tymián, bazalku, petržlenovú vňať a zalejeme smotanou. Premiešame a v rúre upečieme.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na panvici roztopíme maslo, pridáme fazuľky, osolíme, okoreníme MČK, pridáme med a restujeme tak dlho, aby zostali trošku chrumkavé. Podľa potreby podlievame vývarom, alebo vodou.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Králika prelejeme šťavou a podávame so smotanovými zemiakmi a fazuľkou. Zdobíme polovičkami cherry paradajok. Dobrú chuť.

    Králik pečený na rozmaríne (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jamarlen
dobre si navaril, králik, zemiaky aj fazuľka sú určite mňam-mňam.skúsime podľa teba, občas dostať aj králika.
eviana
@yogicek , páči sa mi tento recept na králika komplet celý aj s prílohou... famózne si navaril, fajná marináda, chválim veľmi... mám taký pocit, že by mal byť teraz v LIDLi králik, obávam sa, že budem musieť ísť do toho a čím skôr, bo o tomto sa mi aj snívať bude :) 5*
kukulienka71
@yogicek ,pripravil si fantastický obed!práve som pozerala leták z Lidla,ale dostala som sa sem neskoro,už ľudia isto vyčkávajú pred vchodom a vykúpia všetkých králikov,ked si taký super recept hodil,až mi slinky tečú! 5*,KK
pusta
milý@yogicek , veľmi pekný recept na marinovaného na králika, voňavý, chutný, na vínku - no mľask, mľask pre mňa, to môžem vždy :P DDD
vynikajúca príloha :-)
nuž a tie fazuľky a bylinky - kľudne by som ho uviedla ako Veľkonočný králik, vhodný kedykoľvek :-)
za úžasný recept ti patrí *****
afataga
vsetko super, az na toho zajka, ale keby to bolo ine maso, kludne by som prisla na obed, vidim, ze aj teba okradli :-)))
yogicek
@jamarlen , @eviana , @izabella929 , @kukulienka71 , @pusta ,
Milé dámy, ja Vám ďakujem za pochvalu.
@zajac22 , ďakujem pekne. Ešte keby som tak vedel komu.:)
@afataga , milá moja, Ty nie si na "zajačikov?" U mňa tí zelení hajzlíci neboli, aj keď viem, že ich sem určite poslala. Masť je stále v chladničke. Ja som len nechcel marinovať v masti, lebo by som bol asi prvý človek na svete čo to dokázal a za také veci sa udeľuje nobelovka. Ja ju nechcem. Rád Ti ju prenechám.:) Prajem Ti pekný deň.
elysa
jedného zajka mám v mrazáku, páči sa mi marinovanie, možno ho pripravím podľa Teba... 5*+KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia