Na víne pečený králik v horčicovo-tymiánovej marináde s opekanými zemiakmi s rozmarínom a citrónom

chutimi - fotkachutimi, 27. apríla 2014
Na víne pečený králik v horčicovo-tymiánovej marináde s opekanými zemiakmi s rozmarínom a citrónom
Foto: chutimi

Vlastný recept, ktorý vznikol, pretože som nenašiel žiaden skutočne zaujímavý recept na králika, ktorý by ma nadchol.

3-4
porcie
120 minút
príprava
90 minút
na 180-220 °C

Suroviny

1,4 kg
1 kg
0,5 l
3 - 4 ČL
1 ks celý
1 ks
1 ks (feferónka)
1 ks
50 ml




Postup

  1. 1

    Králika umyte, očistite a odblaňte

  2. 2

    Prichystajte si marinádu zmiešaním olivového oleja, dijonskej horčice, lístkov tymiánu, nasekanej malej feferónky, soli a čerstvo namletého korenia. Marináda musí byť hustejšia aby sa dobre lepila na mäso.

  3. 3

    Marinádou potrite celého králika a nechajte ho marinovať čo najdlhšie, ideálne v uzatvárateľnom sáčku. Tak bude celý pokrytý zmesou a nebudete jej potrebovať veľké množstvo.

  4. 4

    Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Králika najprv opečte zo všetkých strán na oleji, do ktorého vložíte na poli rozkrojenú celú hlavičku cesnaku. Použite na to nádobu, v ktorej králika budete dusiť a piecť. Potom králika podlejte časťou vína, zakryte, vložte nádobu do rúry a nechajte 3/4 hodiny až hodinu dusiť.

  5. 5

    Očistite si zemiaky a nakrájajte ich. Citrón nakrájajte na štvrťky. Cibuľu pokrájajte na väčšie kusy. Posekajte si nahrubo lístky rozmarínu. Zemiaky najprv uvarte v slanej vode, nemusia byť úplne mäkké. Na plech uložte papier na pečenie, rozmiestnite rovnomerne zemiaky, posypte rozmarínom, pokvapkajte jemne šťavou z citrónov a citrón pridajte k zemiakom. Jemne okoreňte. Poznámka: Pokiaľ zemiaky pred upečením najprv varíte, ťažko sa vysušia. Budú zvrchu opečené a chrumkavé a zvnútra mäkké a vláčne.

  6. 6

    Odokryte králika, podlejte vínom ak sa náhodou z neho veľa odparilo. Plech so zemiakmi vložte nad alebo pod nádobu s králikom a pečte odokryté cca. 30 minút. Každých 10 minút polejte králika výpekom a pokiaľ sa príliš redukuje, prilejte víno.

  7. 7

    Vyberte všetko z rúry, králika preložte na servírovaciu misu a nechajte odpočívať. Zatiaľ si do malého hrnca zlejte cez sitko výpek a pridajte demi glace, prípadne aj víno ak chcete mať ešte výraznejšiu chuť po víne. Nechajte zredukovať a zlejte do omáčkovej nádoby. Zo zemiakov vytrieďte kusy citrónu a môžete servírovať. Poznámka: demi glace si robím sám a mám ho uložené vo forme malých "kapsúl" v mrazničke. Nemám skúsenosť s kupovaným. Pre túto omáčku nie je nevyhnutne potrebný, no určite zlepší výslednú chuť.

  8. 8

    Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

tiginko
no páni, tak toto áno! Všetky moje obľúbené bylinky v spojení s králikom, cesnakom a vínom, to musí byť dobrota... len keď mne doma králika odmietajú :-( Uložím a skúsim sa tváriť, že to nie je králik, ale exotické kura, keď im to navarím!
izabella929
no to je teda parádne jedlo.-) králičie mäsko máme radi...ale mám člena rodiny,kvôli komu vykostím mäsko a tvrdím, že je to morčacina...)
valeri
tečú mi slinky na kus zajačinky :-)). Vlani sme s bratom zrušili chov, tak už len tichúčko závidím. Niekedy sa mi podarí kúpiť králika od nejakého chovateľa, preto si recept odložím.
olinecka
Podaril sa kralik ja často pripravujem lebo chovame doma,ale ja len uvarim ja nejem.Či na smotane, marinovany, pečeny vcelku a plneny zemiakmi alebo klasika perkelt.Pekne.
babkamt
V poslednej dobe máme častejšie na stole králičie mäso. Tvoj recept si odkladám do kk.
micanela
ukladam, kazdy recept na kralika /kde nie je smotana/ sa ceni
kaya60
Vyzera to vyborne, skoda ze nase zasoby kralikov sa vycerpali, ale nevadi, urcite vymyslis nejaky perfektny recept aj na kacicku:)
pusta
krásny a veľmi chutný recept na králika :-)
určite by som ochutnala a veľmi rada :P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia