Králik pečený na rozmaríne (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Keďže králik na tymiáne je odskúšaná receptúra, tak teraz som skúsil vymeniť tymián za rozmarín a myslím, že to vyšlo. Zemiaky som doteraz tiež robil len s rascou, tak aj tú som skúsil vymeniť za bylinky a je to dobré.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Králika poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme tukových častí a kuchynskou utierkou osušíme. Tento mal 1,38 kg.
  2. Rozporciujeme na kúsky.
  3. Pripravíme si marinádu zmiešaním oleja, citrónovej šťavy, roztlačeného cesnaku, posekanej chilli papričky, rozmarínu, MČP a MČK.
  4. Králika dáme do vhodnej nádoby a zalejeme marinádou. Rukou poriadne vmasírujeme marinádu do mäsa. Odložíme na minimálne 2 hodiny do chladu. Ja som ho marinoval 24 hodín.
  5. Namarinovaného králika preložíme do pekáča, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, osolíme, zalejeme marinádou a podlejeme vínom.
  6. Vložíme do rúry vyhriatej na 180° a pečieme cca75min. podľa veľkosti králika.
  7. Po upečení králika vyberieme, odložíme do tepla a výpek prepasírujeme. Prilejeme kurací vývar, privedieme do varu a necháme zredukovať na polovicu.
  8. Odstavíme a pridáme poriadne schladené maslo a pomalým miešaním zapracujeme do šťavy.
  9. Zemiaky nakrájame na kolieska alebo polkolieska, osolíme, pridáme roztlačený cesnak, tymián, bazalku, petržlenovú vňať a zalejeme smotanou. Premiešame a v rúre upečieme.
  10. Na panvici roztopíme maslo, pridáme fazuľky, osolíme, okoreníme MČK, pridáme med a restujeme tak dlho, aby zostali trošku chrumkavé. Podľa potreby podlievame vývarom, alebo vodou.
  11. Králika prelejeme šťavou a podávame so smotanovými zemiakmi a fazuľkou. Zdobíme polovičkami cherry paradajok. Dobrú chuť.