Králik pečený na rozmaríne (fotorecept)
Autor receptu: yogicek
Keďže králik na tymiáne je odskúšaná receptúra, tak teraz som skúsil vymeniť tymián za
rozmarín a myslím, že to vyšlo. Zemiaky som doteraz tiež robil len s rascou, tak aj tú som
skúsil vymeniť za bylinky a je to dobré.
Postup
- Králika poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, zbavíme tukových častí a kuchynskou utierkou osušíme. Tento mal 1,38 kg.
- Rozporciujeme na kúsky.
- Pripravíme si marinádu zmiešaním oleja, citrónovej šťavy, roztlačeného cesnaku, posekanej chilli papričky, rozmarínu, MČP a MČK.
- Králika dáme do vhodnej nádoby a zalejeme marinádou. Rukou poriadne vmasírujeme marinádu do mäsa. Odložíme na minimálne 2 hodiny do chladu. Ja som ho marinoval 24 hodín.
- Namarinovaného králika preložíme do pekáča, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, osolíme, zalejeme marinádou a podlejeme vínom.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180° a pečieme cca75min. podľa veľkosti králika.
- Po upečení králika vyberieme, odložíme do tepla a výpek prepasírujeme. Prilejeme kurací vývar, privedieme do varu a necháme zredukovať na polovicu.
- Odstavíme a pridáme poriadne schladené maslo a pomalým miešaním zapracujeme do šťavy.
- Zemiaky nakrájame na kolieska alebo polkolieska, osolíme, pridáme roztlačený cesnak, tymián, bazalku, petržlenovú vňať a zalejeme smotanou. Premiešame a v rúre upečieme.
- Na panvici roztopíme maslo, pridáme fazuľky, osolíme, okoreníme MČK, pridáme med a restujeme tak dlho, aby zostali trošku chrumkavé. Podľa potreby podlievame vývarom, alebo vodou.
- Králika prelejeme šťavou a podávame so smotanovými zemiakmi a fazuľkou. Zdobíme polovičkami cherry paradajok. Dobrú chuť.